Kategorier
Autism under barndom och skolan

Så här enkelt kan läraren boosta en autistisk elevs självkänsla

Barn med Aspergers syndrom eller autism har som bekant inte alltid den bästa självkänslan. Men när jag för ett tag sedan föreläste om Aspergers syndrom för en grupp lärare, fick jag höra en mycket glädjande historia från en av åhörarna: en av hennes elever hade Aspergers syndrom och hade setts som impopulär av sina klasskamrater. Men hon hade hjälpt eleven så att han kunde visa upp sina styrkor inför klassen.

Eleven hade förstavärldskriget som specialintresse

Vad hade hänt då? Jo, den här pojken hade förstavärldskriget som specialintresse. När hon skulle hålla en historielektion, hade pojken ständigt avbrutit undervisningen med sina kommentarer i stil med: ”Fröken, du sa fel, det var inte alls så utan så här istället”. Ni vet, ett sådant typiskt beteende som kan anses vara klassiskt för barn med Aspergers syndrom och autism.

Pojken fick visa upp sitt kunnande inför klassen

Men istället för att skälla ut pojken eller att uppmana honom att sköta sitt, erkände läraren för klassen att pojken kunde mer om ämnet än hon. Därför bad hon pojken ställa sig upp, komma framför klassen och hålla lektionen i hennes ställe. Han fick berätta allt vad han visste om förstavärldskriget och alla detaljerna som varken läraren eller klasskamraterna kände till.

Klasskamraterna blev imponerade

Tack vare pojkens specialkunskaper kunde alla i klassen lära sig en massa nytt. Läraren berömde honom och lyfte fram hans Aspergers syndrom på ett positivt sätt. Klasskamraterna blev imponerade för han var ingen töntig pojke i deras ögon längre utan han var faktiskt riktigt kunnig i något! Det blev en ordentlig boost för pojkens självförtroende och självkänsla.

Många vuxna blir irriterade av att bli rättade av barn

Jag blir så glad när jag tänker på lärarens berättelse! Många andra vuxna hade nog blivit irriterade av att bli rättade av ett barn på det där sättet, och barn med Aspergers syndrom och autism förstår ju tyvärr inte alltid när det är läge att rätta andra och när man borde hålla tyst. Men den här underbara läraren erkände att hon inte var lika kunnig som den här pojken. Jag kan tänka mig att hennes agerande betydde enormt mycket för pojken!

8 svar på ”Så här enkelt kan läraren boosta en autistisk elevs självkänsla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *