Kategorier
Läsarfrågor

Psykologen tror inte att hon har autism, vad göra?

Annica frågar

Jag är en desperat mamma till en dotter som mår otroligt dåligt. Jag misstänker Aspergers syndrom men känner att psykologen enbart fokuserar på de synliga symptomen som depression, ångest, självhat. Jag har tagit upp mina misstankar om en trolig NPF diagnos. Men han tänker inte att det är en NPF utan har diagnosticerat henne med depression, panikångest och ett enormt självhat. Min systers barn har fått diagnoserna ADHD med inslag av lindrig autism (dottern) och grav autism med ADHD (sonen). Detta har jag tagit upp med hennes psykolog.

Utifrån det du skriver om dig skulle du kunna vara min dotter för allt du skriver stämmer överens med min dotter. Just nu går hon sista året i gymnasiet men hon klarar inte att gå till skolan pga för mkt folk, ljud, ljus. Många ansikten som hon inte kan tolka. Hennes specialintresse är Koreanska, Kpop. Hon är ett språkgeni och har lärt sig koreanska själv genom youtube.

Hon får panikångestattacker av bara tanken av att gå till skolan. Jag vet inte hur jag ska hjälpa henne på bästa möjliga sätt. Jag är desperat då jag bara vill att hon ska må bra och kunna vara med oss på sina villkor. Jag saknar min dotter otroligt mycket då hon bara vill hålla sig för sig själv för att orka med.

Vad ska jag göra? Jag vill bara att hon ska må bra.

Paula svarar

Jag beklagar att din dotter mår dåligt! Psykologers inställning till NPF-diagnoser skiljer sig kraftigt åt, och det är inte alla som är positiva till NPF-diagnoser eller har förstått vikten av korrekt diagnos. I första hand kan ni argumentera för varför hon skulle behöva en autismdiagnos. Bra argument kan exempelvis vara att diagnosen kan ge rätt till anpassningar i skolan, ökad självinsikt, tillgång till habiliteringen, LSS-insatser osv. Även om det inte står skrivet någonstans i skollagen att en diagnos behövs för att stödåtgärder ska sättas in tolkar många skolor regelverket annorlunda. Så ta upp dina misstankar med hennes psykolog, och tar han inte era misstankar om autism på allvar så be om att få en annan psykolog!

Viktigt att du finns där för henne

Under tiden ni väntar på en utredning är det viktigt att du finns där för henne, låter henne fokusera på aktiviteter hon tycker om och inte försöker övertyga henne att gå till skolan eftersom hon mår dåligt av att vara där. Just nu är det viktigt att du fokuserar på hennes välmående! Tala om för henne att hon är viktig för dig och att du ska göra allt för att hon ska må bättre. Uttrycker hon oro om att missa skolan, tala om för henne att gymnasiet alltid går att läsas in senare och att det är ingen fara att hon är hemma just nu. Jag hoppas att det löser sig för henne!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Psykologen tror inte att hon har autism, vad göra?”

Hej Annica

Jag tänkte bara tipsa om att ni kan söka er till de intresseföreningar som finns om ni vill få kontakt med andra som varit eller är i liknande situation. De brukar inte kräva någon fastställd diagnos utan det brukar räcka med att ni själva har en misstanke/känner igen dottern i diagnoskriterierna/att hon identifierar sig som autist/någon på autismspektrat för att bli medlem och delta i medlemsaktiviteter.

Kanske kan ni delta i varsin digital (eller fysisk) grupp; du i föräldrastödsgrupp och dottern i någon diagnosgrupp. Utbudet varierar lite beroende på var i landet man bor. Eller så börjar ni med att bara vara passiva medlemmar bara för att kanske i framtiden delta i något?

Kanske kan det ge lite extra stöd för er att uthärda väntetiden lite?
Ni kan ju också läsa på lite om stödinsatser och se gratisföreläsningar på nätet om ni inte gjort det tillräckligt.

Du skulle även kunna kolla med din kommun om det finns något passande anhörigstöd som finns att tillgå för dig i den situation du befinner dig i.

Håller tummarna för er!

Mvh kritan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.