Kategorier
Begränsade intressen och rutiner

Ordning och reda

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det sägs att vissa av oss med Aspergers syndrom vill ha ordning och reda, och jag känner definitivt igen mig. Jag vill ha koll på min ekonomi, jag vill veta hur mycket mat det finns hemma så jag vet när jag kommer att behöva handla nästa gång (eftersom jag äter lika mycket mat varje dag, tar maten aldrig slut helt plötsligt) och jag vill ha koll på vad som kommer att hända under dagen. 

Jag har aldrig förstått varför många andra människor föredrar att bestämma tider så sent som möjligt, varför de äter det de är sugna på istället för att bestämma i förväg vad och hur mycket de kommer att äta, och varför de ofta har slut på pengar i slutet av månaden. Själv brukar jag spendera mest pengar strax innan löningen: i början av månaden vågar jag knappt köpa någonting och lever som en fattiglapp eftersom jag vet att pengarna måste räcka fram till nästa löning. Men runt den 20. varje månad går jag gärna ut och shoppar: då vet jag att jag inte har något att oroa mig för eftersom nästa lön kommer att komma efter fem dagar.

Till min förvåning har jag upptäckt att de flesta människor fungerar precis tvärtom. De spenderar mer pengar strax efter löningen för att sedan i slutet av månaden se fram emot nästa löning då de kan shoppa igen.

Ibland har jag frågat några vänner hur de tänker och om de inte är oroliga för oväntade utgifter när de slösar bort nästan alla sina pengar strax efter löningen trots att de inte har några besparingar, och då har jag fått till svar: ”Äsch, allt kommer att ordna sig. Jag tar dagen som den kommer”. Då har jag varit fascinerad. Själv hade jag aldrig kunnat leva så. Jag vill planera, och jag skulle ha ångest om jag tog dagen som den kom och inte såg till att pengarna även kommer att räcka inför framtiden.

Dock inkluderar inte mitt ordningsbehov städning. Hemma i min lägenhet får det gärna vara oordning 😉

20140619_191431

31 svar på ”Ordning och reda”

Jeg har heller aldri skjønt dette med å handle dagen lønningen kommer. Og jeg skjønner ikke de som jeg spør hva skal ha til middag i dag når klokken er 17 og de enda ikke vet. Hvordan skal de rekke? Jeg blir redd på deres vegne og ser middagen deres utgår eller vandrer inn mot natten.

Skönt att du förstår mig för det gör inte alla människor 😉 Jag förstår inte heller människor som inte vet vad de ska äta till middag när klockan är 17. Vad händer om deras blodsocker plötsligt sjunker ner och de blir jättehungriga? Äter de kanske en massa godis som en snabblösning? Men jag har lärt mig att spontanta människor faktiskt trivs med sitt liv, och de tycker att min livsstil låter alldeles för tråkigt och inrutat. Så de skulle nog aldrig trivas med att leva som jag gör 🙂

Svara

hihihi känner igen mig där 😛 .. ^^ (A) FYY!!! på mig lilla ungkarlen 😉 ..nädå :9 men det här är nog en sak som är lite typiskt för As iallafall vissa utav oss dvs en del vill ha ordning och reda koll på saker och ting väldigt noga och andra inte jag tex har inte det för jag bryr mig inte så mycket är det oordning och stökigt så störs inte jag utav det 🙂 ävne om jag inser själv nee mathias nu måste du nog göra ett ryck här ja då gör jag det och bara man tar sig tid så går det ju fort också 🙂 sen tror jag det är olika ändå jag har kompisar som inte har Aspergers som inte verkar veta hur man städar eller så hahaa ..^^ och dom har faktist haft BRA VÄRRE stökigt än mig också ibland (Y)

Jag vet inte alltid hur man städar: exempelvis vet jag inte alltid vart jag ska lägga alla grejerna om jag köpt något nytt, och det slutar ofta med att jag slänger allt på golvet. Och ibland vet jag var grejerna ska vara men jag orkar inte lägga dem där.

Men jag tycker faktiskt att det går att ha ordning och reda i sitt liv trots att man har det stökigt. På något sätt känns det som att jag har någon slags ordning i min oordning och jag vet ungefär i vilka högar alla viktiga saker ligger 😉

Svara

exempelvis vet jag inte alltid vart jag ska lägga alla grejerna om jag köpt något nytt, och det slutar ofta med att jag slänger allt på golvet.

Oj, oj, oj så jag känner igen mig!

Jag bor väldigt litet, och i princip har varje sak sin bestämda plats, även om den inte alltid befinner sig där. Men tar jag in något nytt måste något annat åka ut ur min pyttestuga innan det nya får plats. Och då hamnar det nya tills vidare på golvet. Men då vet jag åtminstone var jag har det, även om (eller kanske just för att) jag måste kliva över det på vägen mellan sängen, spisen o toan.

På något sätt känns det som att jag har någon slags ordning i min oordning och jag vet ungefär i vilka högar alla viktiga saker ligger

Jo, så är det, men om någon annan kommer in och, i all välmening, ”röjer upp” så hittar jag ingenting, då blir det verkligen kaos.

Själv bor jag ganska stort, men å andra sidan har jag väldigt mycket kläder, skor, väskor osv vilket gör att det finns grejer i alla byrålådor, skåp och garderober. Egentligen skulle det finnas plats för några fler grejer, men då vet jag inte var jag ska börja förvara dem, annars finns risken att jag glömmer bort vart jag lagt dem! Jag känner igen det här med att man ibland måste kliva över grejer när man går i lägenheten, men mig gör det inget. Då vet jag, precis som du skrev, var allt finns 🙂

Javisst är det jobbigt om någon röjer upp utan att säga till? 😉 Då blir det bara kaos.

Svara

Jag klarar inte av när det är för stökigt hemma för länge. Däremot orkar jag sällan städa heller så det blir en ond cirkel av allt det där.
Med shopping osv. har jag aldrig varit sådär superintresserad, även fast det kan vara kul ibland. Jag har ju redan en massa kläder, så varför ska jag köpa nya liksom?

Älskar dock att gå på loppisar och köpa på mig en massa prylar jag inte alls behöver så att de kan hjälpa till att stöka ner här hemma. 😉

På ett sätt önskar jag att det störde mig lite när det är stökigt. Jag skulle fortfarande inte orka dammsuga och skura golvet, men däremot skulle jag säkert diska oftare. Nu stör det mig inte så disken kan egentligen ligga i diskon tills jag efter några dagar har slut på rena bestick och tallrikar 🙂

Till skillnad från dig älskar jag att shoppa nya kläder, jag tycker det är roligt att äga flera olika plagg jag älskar. Om något plagg är smutsigt, kan jag ta på mig något annat. Däremot köper jag aldrig prylar eller inredningssaker. Jag tänker kring prylar och möbler precis som du tänker kring kläder: jag har redan alla prylar och möbler jag behöver, så varför köpa nya? 😉

Svara

Mina föräldrar har en diskmaskin, men jag tycker att det tar ÄNNU mer energi att använda en sån än att diska för hand. Då måste man orka lägga smutsiga tallrikar och bestick där och eventuellt skölja ur dem innan, sätta igång diskmaskinen och det värsta av allt, tömma den! När jag däremot diskar för hand, kan jag bara lägga de rena tallrikarna och glasen på torkställningen och låta dem ligga där, det är mycket enklare tycker jag 🙂

Svara

Jag planerar att köpa en diskmaskin när jag har råd. Men det kanske är som du säger att det inte löser alla problem med disken. Jag har kanske överskattat diskmaskinens diskkraft.

Jag håller med med penga biten helt, jag har mycket lätare att spendera i slutet av månaden än jag har i början. Det där med ordning i oordningen har jag ochså, min mama är tvärtom så hon får spel medans jag liksom ryckr på axlarna och tänker m3n jag vet ju vart det är likom=)

Haha! Jag tänker precis som du. Varför lägga ner all sin energi på att ha ordning när man vet ungefär i vilken hög alla viktiga saker ligger? Är inte det mycket enklare att ha oordning än att röja undan? Men min mamma skulle definitivt hålla med din mamma där! 😀

Svara

Jag är precis som du vad gäller pengar 🙂
Jag spenderar också helst pengar precis inan löningen, för då vet jag ju att jag inte får slut på pengar… Har aldrig förstått dem som spederar allt den 25e och sedan inte har råd med något? Jag har förstått att jag är ganska udda…

Vad kul att du känner igen dig! Jag tror också att du och jag är ganska udda, men enligt mig borde det vara andra som är udda, inte vi! Det som vi gör tycker jag bara är logiskt och rätt. Men å andra sidan tycker nog andra människor att det är de som agerar logiskt och att du och jag är konstiga 😉

Svara

Jag är nog en blandning av er ovanstående. Jag har svårt med att diska det samlas gärna på hög så jag skulle nog önska att ha en diskmaskin. Städning är väl si sådär. Skulle vilja ha nästan pedant i min lägenhet men orken finns inte riktigt så jaghar lärt mig accepterat lite skit i hörnen. Jag har både lön o aktivitetstöd det betyder att jag får lön den 15 var månad och från Försäkringskassan den 27. Jag vill vänta med att betala alla räkningar till den siste men det fungerar inte alltid. Mat vet jag aldrig vad jag ska ha. Jag kan komma på när magen kurrar javisst vad ska jag nu ha till lunch. Har väldigt svårt med att planera dagen innan vad jag ska ha för mat. Det brukar lösa sig mef både mat o pengar och jag är lika glad för det brukar inte vara orolig för det.

Vad bra att det löser sig för dig med mat och pengar! Det viktigaste är att du själv mår bra av din livsstil. Du kanske är en person som lever för dagen medan jag är sådan som direkt börjar oroa sig om jag inte vet vad som kommer att hända i framtiden.

Om du har råd, kan du kanske fundera på att skaffa en diskmaskin någon gång! Min boendestödjare föreslog faktiskt igår att jag borde skaffa en. Först var jag väldigt skeptisk. Problemet är nämligen att jag inte skulle orka fylla och tömma den, men hon lovade att både hon och min andra boendestödjare skulle hjälpa mig. Så får se, jag kanske ändrar mig 🙂

Svara

Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

Det stämmer att det finns fondpengar att söka för olika ändamål! Olika stiftelser ställer olika krav på de som söker fondpengar. Man kan även söka pengar för andra ändamål, t.ex. lägervistelser.

Hmm, jag har för mig att du skrev någonting om priset på diskmaskinerna igår, men när jag skulle svara på kommentaren hittar jag inte den längre! Kollade om jag hade råkat sortera den som skräppost men hittar inte den i skräppostmappen heller. Skumt! Så var verkligen inte meningen att ignorera ditt svar, det måste ha blivit något fel.

Svara

Tack för informationen! Prisjakt verkar vara en bra sida, jag borde börja använda den också. Jag tror att det skulle räcka för mig med en ganska liten diskmaskin också om den inte är för liten naturligtvis 🙂 Men mina boendestödjare får göra bedömningen när det blir aktuellt.

Hela mitt arbetsliv har jag haft stökigaste skrivbordet på kontoret, men aldrig haft några som helst problem att lokalisera ett visst papper någonstans från alla travar. Det är liksom att jag alltid organiserat min omgivning i ett koordinatsystem där jag har stenkoll. Städerskan blev tokig på mig och jag kunde bli mäkta förvirrad när saker var rubbade och hon tittade oförstående på mig när jag kunde fråga var hon flyttat en viss sak. Annat var det med hurtslådorna, och bokhyllan bakom. Om något förpassats dit försvann det i princip ur mitt medvetande bara för att dyka upp nån dag inför semesterstorstädning el dyl. Då kunde man sitta o betrakta saken o bli hypnotiserad en stund över hur den hamnat där från första början. Alltså inget rationellt beteende varken ur städsynpunkt eller ur hur man arbetar effektivt.
Nuförtiden, med två barn i huset och mindre privat utrymme än förr uppstår samma fenomen när min fru flyttar saker som jag lämnat där nån månad tidigare.
Nu har jag ingen diagnos utan är bara förhoppningsfull om utredning inom en inte alltför avlägsen framtid. På ett sätt är jag ju ordningssam men ur annan synvinkel totalt kaotisk.

Precis, man kan faktiskt ha ordning i oordningen! 🙂 Det har många ordningsamma människor svårt att förstå. Många antar att det blir lättare att hitta efter att någon annan städat åt en, men så måste det inte alltid vara!

Svara

Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är det viktigaste. Men förstår om det är jobbigt när andra kommer och lägger saker på ett sätt dom tror underlättar för dig.

Jag har det också belamrat hemma: på köksbänken, på skrivbordet, i garderoberna – men allt är där och lagt, ställt, hängt eller inknölat precis där det är för att det ska gå så lätt som möjligt för min hjärna att ta fram och använda. Det är energibesparande åtgärder bakom allt som ser stökigt ut. Ofta är det inget damm bakom, under sakerna heller då jag städar regelbundet fastän det inte behöver synas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *