Kategorier
Paulas blogg

Om gårdagens födelsedagsfirande

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Gårdagens födelsedagsfirande gick över förväntan även om jag stannade en halvtimme längre än planerat och åkte hem först runt 21:30. Men det var verkligen i det senaste laget! Vi hade ju börjat kvällen klockan 19 och jag hade väldigt gärna stannat några timmar till eftersom jag träffar dessa vänner så sällan. Men eftersom jag visste om att konsekvensen av en sen kväll i värsta fall skulle kunna bli en veckas återhämtningstid, vågade jag inte chansa och tog därför farväl efter 2,5 timmar. Vilket som sagt var senare än planerat.

Jag lyckades både åka hem och lägga mig i rekordfart. Jag hade tur med tåget för det avgick en halvminut efter att jag hade kommit till tågstationen och stigit på. Efter en timme och en kvart låg jag redan i pyjamas i sängen, helt avsminkad. Okej, jag ska inte ljuga för er: det blev alldeles för sent för mig för jag la mig senare än vad jag brukar, men eftersom tåget kom nästan direkt och jag var så snabb med att komma i säng, blev inte mitt läggdags lika framskjutet som jag hade befarat. Som förväntat var jag uppe i varv och sov inte speciellt djupt så jag är mycket tröttare än vanligt idag. Men så länge jag inte utsätter min kropp för något liknande under 2019 kommer jag klara återhämtningen galant! Som en extrabonus hade jag en rolig kväll, vilket också gör att jag kommer att få fina minnen.

Dock sticker jag ut från mina vänner på en punkt, nämligen att jag alltid dricker mineralvatten eller apelsinjuice medan vännerna dricker alkohol. Jag har ibland funderat på hur vanligt det är att personer med Aspergers syndrom eller autism är nykterister men jag har faktiskt träffat flera autister som aldrig dricker alkohol. Själv är jag också nykterist, vilket dock inte alltid varit fallet. I början av 2000-talet fick jag till och med diagnosen alkoholmissbruk men det var väldigt länge sen jag slutade dricka. Och jag har inga avsikter att börja igen för alkohol smakar inte ens gott. Enligt mig alltså.

Jag har träffat människor som av olika anledningar inte kan dricka alkohol varav många har upplevt det som problematiskt att leva med känslan att vara annorlunda. Vissa tycker till och med att det är pinsamt att sticka ut genom att vara nykterist. Själv har jag aldrig haft liknande problem, och jag har funderat på vad det beror på. Förklaringen är förmodligen att jag har erfarenhet av att sticka ut från normen på alla sätt genom att vara den enda som tackar nej till grupplekar, inte tycker om musik och aldrig lyssnar på det, inte tittar på TV eller filmer någonsin, äter en helt annan typ av mat, inte äter vitt, raffinerat socker och har helt andra intressen än andra människor bara för att nämna några exempel. När man har Aspergers syndrom är man ju ofta van vid att inte vara som andra människor i de flesta sammanhang, och då kanske man inte tycker att det är en lika stor grej att vara den enda nykteristen i gruppen. Jag är i alla fall van vid att vara ifrågasatt sedan barnsben, så jag är härdad! 🙂

När jag hade sminkat mig inför festen men ännu inte hunnit byta om till festkläder kom jag på att jag kunde fråga min bror om han kunde ta några bilder på mig med sin kamera eftersom han var här och hade kameran med sig. Jag tyckte att det var ett ypperligt tillfälle att passa på för jag behöver ju alltid seriösa bilder till föreläsningsreklam och jag kommer även behöva bilder till en tidning snart. Vissa bilder gillade jag mer än andra, och de bästa valde jag ut till tidningen. Eftersom jag nästan aldrig publicerar bilder på bloggen, bestämde jag mig för att glädja er med att publicera en av de bilder jag inte valde ut till tidningen så att ni ser hur jag ser ut nuförtiden 🙂 Den bilden som jag har på min hemsida och header har ju några år på nacken.

8 svar på ”Om gårdagens födelsedagsfirande”

Det är väldigt skönt att vakna dagen efter en fest och vara den som inte drack något…..jag pratar lika mycket ändå

Ja det är verkligen skönt att slippa baksmällan morgonen efter!

Jag pratar faktiskt själv inte lika mycket som nykter, men jag tycker ändå att jag pratar tillräckligt när jag väl har något att säga 🙂 Och det räcker för mig 🙂

Svara

Vad fin du är.
Dricker också mycket sällan nuförtiden. Nångång om året kanske. Och gärna whiskey.

Tack Eva 🙂

Själv har jag faktiskt aldrig druckit whisky. Jag drack cider, diverse drinkar och ibland vin på den tiden jag drack. Men alla vi har olika smak 🙂

Svara

Hej, vilket spännande inlägg. Efter flera år av kontakter med psykolog av och till pga ångest, oro och depression så har jag nu en remiss för npf – utredning skickad. Man misstänker ADD men även drag av asperger.

Läst dina böcker men kände inte igen mig. Ändå finns känslan starkt kvar. Jag är nykterist och har faktiskt aldrig druckit alkohol. Jag har alltid varit den där som stått bredvid på de fåtal fester jag varit på. Och som druckit cola. Som hållit koll på kompisen och aldrig riktigt förstått grejen med det där att dricka…

Vad bra att du fått en remiss! Och jättebra att du inte är nykterist. Jag är också det sedan flera år tillbaka men drack däremot en del innan jag fick diagnosen.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *