Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Om gårdagens autismseminarium och TV-soffan

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har jag sovit en god hotellnatt i centrala Helsingfors. Allt gick över förväntan, och trots att jag hade sovit dåligt natten till igår klarade jag gårdagen galant. Dock blev det en liten förändring i gårdagens schema: i motsats till vad som hade bestämts från början så skedde TV-intervjun mellan mina föreläsningar och inte efter. Jag hade inget emot förändringen utan helt tvärtom!

Checkade in tidigt

Dagen började med att pappa körde mig till Mattby där jag hoppade in i tunnelbanan för att ta mig vidare till centrala Helsingfors. Därifrån promenerade jag till hotellet. Eftersom klockan bara var 10:30 när jag anlände så trodde jag inte att det skulle gå att checka in till hotellet, men jag bestämde mig för att chansa och det gick utan problem! Jag lade resväskan på hotellrummet, vilade lite och promenerade sedan till föreläsningslokalen som låg 600 meter från hotellet.

Skippade lunchen

När jag anlände till föreläsningslokalen hann jag höra den sista delen av Svenny Kopps föreläsning innan det var dags för lunch. Dock hade jag inte anmält mig till lunchen eftersom jag visste att det skulle serveras lasagne som jag inte äter eftersom det innehåller både tomatsås och ost. Istället satt jag i lokalen och väntade till klockan 13 då min föreläsning för yrkesverksamma skulle börja.

Pratade med Svenny Kopp

När föreläsningen var över, pratade jag en del med åhörarna, bland annat med Svenny Kopp som hade stannat kvar i lokalen för att lyssna på min föreläsning. Hon hade en del frågor till mig, bland annat om mitt specialintresse blåbärsplockning 🙂 Hon undrade hur länge jag har varit intresserad av blåbärsplockning, och jag berättade att intresset började när jag var runt sex år. Min mormor bodde nära en blåbärsskog där jag brukade plocka blåbär på somrarna och det var då jag blev fast.

Studion låg i samma byggnad

När jag hade pratat klart med Svenny Kopp, tog jag mig till stan för att köpa mat för jag hade ju inte ätit någon lunch. Jag hann ta mig till hotellrummet för att äta, men strax därefter var det dags att ta mig tillbaka till föreläsningslokalen där kunden mötte mig. Hon följde med mig till sminkningen och TV-soffan för jag skulle ju ge en TV-intervju i ett program som heter Efter nio. Studion låg på nedervåningen i samma byggnad som föreläsningslokalen.

Fick svara på en del frågor

Filmningen var över på mindre än en halvtimme. Programledarna ställde frågor till mig som: Vad är Aspergers syndrom och autism för något? Vilka är de största myterna och fördomarna om autism? Har jag upptäckt några skillnader i synen på Aspergers syndrom mellan Sverige och Finland? I vilken ålder märkte jag för första gången att jag var annorlunda? Hur var det att få diagnosen? Jag hade hur mycket som helst att berätta men tyvärr var tiden knapp. En del av sakerna jag sa kommer dessutom klippas bort.

Skrattade åt programledarnas kommentar

Eftersom Efter nio var på svenska, intervjuades jag också på svenska men det kommer att finnas en finsk undertext för alla finska tittare. Finska är ju mitt modersmål, och därför var det lite kul när de finlandssvenska programledarna kommenterade att det hördes tydligt att jag bor i Sverige för jag lät tydligen svensk och uttalade orden på ett svenskt vis. Jag svarade att om de skulle säga det till svenskar så skulle svenskarna skratta. I svenskarnas öron låter jag ju definitivt finsk, inte svensk 🙂

Ingen slump

Jag frågade programledarna hur de hade hittat mig. Jag tyckte nämligen att det var ett märkligt sammanträffande att de hade bjudit in mig till TV-programmet på samma dag när jag föreläste i samma byggnad. De berättade att de sett mig i TV flera gånger under åren och att de hade bestämt för länge sedan att de ville ha mig i Efter nio någon gång. Och sedan hade en av medarbetarna råkat se att jag skulle föreläsa i samma byggnad och därför hade de tagit tillfället i akt och bjudit in mig till programmet nu.

Ska ge en radiointervju

Om ett par timmar ska jag checka ut från hotellet och sedan ska jag ta en fika med mammas väninna. Hon var och lyssnade på min föreläsning igår kväll, men eftersom jag var upptagen med föreläsningarna, sminkningen och annat igår så hade vi aldrig något tillfälle att träffas ordentligt. Därför ska vi ta en fika i stan idag, och därefter ska jag hoppa in i färjan och ta mig tillbaka till Stockholm. Imorgon blir det lite bråttom med för jag har lovat att ge en radiointervju om autism bara några timmar efter min ankomst till Stockholm.

Finlandfärjornas Wi-Fi inget vidare

Eftersom Finlandfärjornas Wi-Fi inte är något vidare, kan jag inte lova med säkerhet att jag kommer att kunna posta morgondagens blogginlägg imorgon bitti. Allt beror på om färjans Wi-Fi krånglar eller ej! Efter att jag har stigt av färjan kommer jag behöva förbereda mig för radiontervjun så det kan hända att jag kommer att posta morgondagens blogginlägg framåt kvällen.

Här ser ni en bild på mig efter gårkvällens sista föreläsning strax innan jag tog mig tillbaka till hotellet.

Paula Tilli – föreläsning i Helsingfors

2 svar på ”Om gårdagens autismseminarium och TV-soffan”

Hoppa in i färjan var ett kul uttryck , det brukar väl vara en landgång från terminal till färjan 🙂
Hoppas det inte blåser för mycket då på färden över Östersjön så du får sova då på båten.
Ska kolla in dig på webben nästa vecka, det borde väl att gå att se Arenan programmet som du var med i igår.

Haha! 🙂 Jag hoppas också att det inte blåser för mycket. Det har varit blåsigt ibland.

Programmet ska tydligen gå att se i hela världen! Jag får se om jag vågar titta på programmet själv. Jag gillar inte att se mig själv i TV 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *