Kategorier
Autism och trötthet

Olika energikonton

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

De flesta människor jag har träffat är överens om att olika aktiviteter tar olika mycket energi. Många människor tycker exempelvis att de inte har någon energi att träffa sina vänner speciellt ofta när de har heltidsjobb, men däremot orkar de umgås med sin partner flera gånger i veckan. Detta tycker de flesta människor inte är något konstigt eftersom oavsett hur roligt man tycker det är att umgås med sina kompisar brukar det ta mer energi att umgås med dem än att umgås med sin partner.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism kan däremot tycka att det finns ännu fler aktiviteter som tar mer energi än andra. Någon kan exempelvis älska att baka och inte uppleva att bakningen tar någon energi alls samtidigt som personen inte klarar av matlagning och behöver boendestödjares hjälp till det. Någon kanske inte orkar arbeta  men orkar däremot skaffa barn eller tvärtom. Någon kanske orkar laga mat och diska hemma hos sig själv men inte hos andra eftersom personen är van vid sitt eget kök. Man måste helt enkelt hämta energi till olika aktiviteter från olika energikonton och vissa energikonton kan ibland vara helt tomma.

Själv orkar jag nästan alltid vara i skogen och plocka blåbär eftersom det är mitt specialintresse. Blåbärsplockning ger mig energi. Däremot orkar jag inte öppna min post och därför måste min boendestödjare göra det åt mig. Jag orkar ofta föreläsa om Aspergers syndrom fyra timmar i sträck men däremot var jag helt utmattad häromdagen efter att ha kastat en kartong i grovsoprummet trots att sysslan endast tog högst fem minuter. Mitt energikonto till hemsysslor är oftast helt tomt, och därför måste jag spara min energi genom att försöka göra så lite som möjligt hemma. Däremot behöver jag nödvändigtvis inte dra ner på antalet föreläsningar eftersom föreläsningarna inte är lika energikrävande för mig.

Omgivningen kan ofta misstolka detta som lathet eftersom de tycker att om man orkar det ena borde man också orka det andra. Men när man har Aspergers syndrom eller autism, kan det mycket väl vara så att man får energi genom att syssla med sina specialintressen men man inte alltid orkar torka av diskbänken eller säga hej till sina grannar.

14 svar på ”Olika energikonton”

Önskar att fler folk i min omgivning förstod detta. När jag försöker förklara detta för folk som inte är så insatta i asperger syndrom så tror de oftast/alltid att det är pga lathet och ovilja som jag ibland säger att jag inte orkar något. Så trött på att folk inte förstår.
Bra inlägg!

Ja exakt så är det verkligen! Hade inte kunnat beskriva det bättre själv. Fastnar man i nånting, i mitt fall tex att leta efter något på internet, kan jag lätt hålla på i flera timmar o upplever inte alls någon trötthet. Medans att ringa ett telefonsamtal, ännu mer svara i telefon, sopsortera – min nya utmaning efter flytten söderut.. Och jag undrar ständigt om omgivningen tror att jag är lat för att det inte syns utanpå. Vissa dagar kan jag vara hyperaktiv med min ADHD men det innebär inte att jag har mer energi medans jag nästan backar undan om nån pratar för högt på affären när jag handlar. Det är märkligt att det funkar så.

Usch ja, jag tycker också att det tar mycket energi att svara i telefon. Sopsorteringen struntar jag oftast i för jag tycker till och med att det tar energi att kasta vanliga sopor, men om jag har kartonger och annat som inte kan slängas i sopnedkastet måste jag ändå gå med dem till grovsoprummet och det är otroligt tröttsamt. Jag har dåligt samvete över att jag inte sopsorterar mer än vad jag gör för jag tycker egentligen att det är viktigt att tänka på miljön men min energi räcker helt enkelt inte till.

Svara

Näst bästa inlägget någonsin:-) Måste spridas bland alla som kommer i kontakt med t ex aspergare, i jobbet eller privat. Så mycket missförstånd skulle kunna redas ut om fler fick den här informationen!

Hej Paula
Bläddrar bland mina sparade mail och hittade detta du skrev om att orka och inte orka. Jag håller med dig och vet att det är så men att övertyga andra med annan uppfattning är nästintill omöjligt.
Hur göra?

Hej Anna!

Ursäkta för sent svar, jag har inte bloggat på ett tag.

Jag förstår verkligen att det är väldigt svårt att övertyga andra. Jag har lärt mig nu att jag ska ge kunskap till min omgivning och försöka acceptera det faktum att vissa kan ta till sig kunskapen, andra inte. Och om någon som jag trots allt vill fortsätta hålla kontakten med inte förstår får jag helt enkelt säga till personen att jag inte vill diskutera ämnet. Men jag vet verkligen själv hur knepigt sånt är.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *