Kategorier
Paulas blogg

Nyårsafton!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Tidigare hade jag fått en inbjudan till nyårsfest för ikväll, men tyvärr har festen blivit inställd på en mycket kort varsel pga sjukdomsfall hos en familjemedlem till värden. Därför har jag och mina vänner fått försöka hitta alternativa fester att gå på, och det har varit mycket velande fram och tillbaka för vi har inte kunnat bestämma oss vad vi ska göra istället. Jag hade gärna ordnat en alternativfest själv om jag hade varit hemma, men mina föräldrar skulle förmodligen inte uppskatta om jag ordnade en fest här i deras hem, speciellt med tanke på att de kommer att vara hemma ikväll 😉

Till slut gick en annan vän med på att anordna en alternativfest hemma hos henne, och alla vi kommer att gå hem till henne istället. Vilken tur! Jag brukar egentligen inte bry mig speciellt mycket om inställda fester för jag trivs så bra hemma, men eftersom jag inte har någon möjlighet att träffa mina finska vänner speciellt ofta, vill jag gärna passa på och umgås med dem ikväll nu när jag ändå är här.

Det sägs att människor med Aspergers syndrom och autism inte brukar vara förtjusta i fester, och i mitt fall ligger det säkert något i det i många situationer. Men å andra sidan beror det ofta på vilken slags fest det handlar om. Om jag anordnar fester hemma hos mig eller om jag går på en fest där jag redan känner många deltagare, vet jag om att det kommer att finnas människor där som jag tycker om, och i sådana situationer ser jag fram emot fester. Jag behöver inte bete mig på ett speciellt sätt, jag behöver inte äta något och jag behöver inte förklara varför jag inte dricker alkohol.

Ingen av mina vänner som jag kommer att träffa ikväll har Aspergers syndrom, men de har ändå lärt sig vad Aspergers syndrom innebär för mig. De vet vilka slags saker de kan diskutera mig med, och om de börjar prata om någon kändis eller någon händelse i världen förtydligar de ofta för mig vad de pratar om eftersom chansen är rätt stor att jag inte vet. Ni som följt min blogg ett tag vet förmodligen att jag har väldigt begränsade intressen och oftast inte vet om saker som inte har med mina specialintressen att göra. Kändisar tillhör inte mina specialintressen, och bara för ett par år sedan hade jag aldrig hört talas om lady Gaga! Människor i allmänhet kan bli rätt så chockade över att jag inte vet saker som de vet om, och det kan bli rätt så tröttsamt för mig att förklara varför jag är annorlunda. Men för mina vänner behöver jag inte förklara något 🙂

Många människor associerar fester med musik, alkohol, dans, god mat och sena kvällar, men för mig betyder inte fester något av detta. För mig betyder fester endast trevligt sällskap och ingenting annat. Jag kommer troligen inte äta där ikväll, och förmodligen kommer jag redan ligga hemma i sängen vid midnatt när det nya året börjar.

Gott nytt år, mina bloggläsare! Vi hörs nästa år! 🙂

19 svar på ”Nyårsafton!”

jaa se på fa …. GOTT NYTT ÅR Paula (Y) STOORRR!!!! BAMSE KRAMIS!!! ifrån mig och mitt husmonster som spinner …^^ är jätte glad jag fick träffa dig på din föreläsning och prata med dig ..

aaa ^^ fast var halt ute i går fy tur man inte drattade på rumpen och slog sig (Y) brukar vara en bambi på hal is (A)

Gott nytt år Paula. Själv tillbringar jag kvällen i mitt egna sällskap. Kanske bra, kanske inte. Jag börjar vänja mig vid att jag inte är medbjuden längre. Och själv har jag slutat fråga andra. Orkar inte med fler Nej-tack och löst svammel om vad de ska göra istället. Jag gillar mitt egna sällskap, det känns bara hårt att veta att jag inte platsar någonstans.

Kram alla andra adhd/aspare där ute i världen.

Tack detsamma, Irene! Men det låter lite sorgligt att du firade nyår ensam eftersom du inte är medbjuden längre. Jag förstår att du inte längre orkar fråga andra människor om det alltid blir ”nej tack”. Jag vet inte om du varit på Asperger-träffar, men där skulle du kanske kunna träffa människor som du känner gemenskap med. Internet skulle kunna vara en annnan plats där man kan träffa likasinnade. Jag vet att många firar högtider ensamma, och det skulle vara trevligt om alla ensamma människor skulle hitta varandra.

Kram till dig <3

Svara

Många människor associerar fester med musik, alkohol, dans, god mat och sena kvällar, men för mig betyder inte fester något av detta. För mig betyder fester endast trevligt sällskap och ingenting annat.

Det brukar vara ganska svårt att undvika dessa saker om man är på en vanlig fest. Det spelar liksom ingen roll att en fest inte betyder någonting av detta för dig för det gör det oftast för de andra och då är det en del av själva festandet. Hur löser du det?
Jag har inte haft turen att ha så förstående vänner som du har Paula utan de gånger jag har varit på fest och jag inte vet vad människor pratar om så har de andra gjort sig lustiga på min bekostnad. Mina erfarenheter är att det är snarare regel än undantag att människor och det blir inte bättre av att jag tar åt mig lätt också.

Gott nytt år Paula och alla ni andra läser det här!

Mina erfarenheter är att det är snarare regel än undantag att människor

Mina erfarenheter är att det är snarare regel än undantag att människor gör så.

Tack Mats, hoppas du hade en trevlig nyårsafton. Hmm, hade råkat skriva midsommarafton men jag upptäckte felet nyss 😉

Jag går sällan på fester utan mina vänner och nuförtiden går jag mycket sällan på fester överhuvudtaget. Om jag gick på en vanlig fest där ingen av mina vänner var med, skulle andra människor förmodligen undra mitt beteende om jag visade mitt rätta jag, men mina vänner undrar inte längre. Och förmodligen har de förklarat för sina vänner varför jag är som jag är för ingen av deras vänner har verkat undra varför jag inte dricker, varför jag inte äter och varför jag inte hade ett jobb förut.

Mina vänner har faktiskt inte alltid varit så här förstående. Vi blev vänner redan på gymnasiet, och på den tiden brukade jag låtsas vara normal, så de kanske inte märkte att jag var annorlunda när de började umgås med mig. Efter ett tag orkade jag inte låtsas längre, och då reagerade de ibland, vissa mer och andra mindre 😉 Men efter ett tag vande de nog sig vid att jag var annorlunda så jag behövde inte förklara mig lika mycket, fast det var ju klart att de undrade ibland. Sen flyttade jag till Sverige, och de undrade ganska mycket varför jag plötsligt ”skaffade” en Asperger-diagnos och började leva på aktivitetsersättning. Jag har inte pratat så jättemycket om Aspergers syndrom med den, så de har inte vetat speciellt mycket om det. Jag trodde aldrig att min bok skulle intressera dem, men till min förvåning läste alla mina vänner och deras föräldrar boken, och då började de plötsligt förstå varför jag var som jag var! En av dem sa till mig att hon har plötsligt förstått nu varför jag behöver boendstödjare, och hon sa att hon inte skulle ifrågasätta mig längre, vilkte kändes skönt 🙂 Så jag tror att min bok gjort att de börjat förstå mig ännu mer!

Vad tråkigt att dina vänner gjort dig lustiga på din bekostnad! Du kanske har rätt i att det är snarare regel än undantag att människor gör så, men sånt gör mig ändå upprörd 🙁

Svara

Vad skönt att det löste sig så bra med festen! 🙂 Det låter skönt med en kravlös fest där ingen förväntar sig att du ska äta tillsammans med dem eller att du ska veta vem den eller den kändisen är.

Själv tillhör jag skaran som inte tycker om fester. Det beror dels på att jag ofta får kämpa så hårt mentalt för att försöka bryta min ofrivilliga tysthet (som brukar dyka upp när jag ska umgås i stora grupper) och dels på mina syntolkningssvårigheter. När folk börjar springa runt så uppfattar jag inte vad som händer omkring mig och då blir det obehagligt.

Hur som helst så hoppas jag att du får en jätterolig kväll och en bra start på 2015! 🙂 Gott nytt år! 🙂

Tack, Johanna! Hopas du också får en bra start på 2015, och förhoppningsvis kommer du svar på alla dina undringar i år.

Mina finska vänner känner mig sedan gymnasiet och vet därmed hur jag är, så därför känns det kravlöst med dem. Ingen av dem har Aspergers syndrom själva, så de är betydligt mer ”normala” än jag men de har nog vant sig vid mitt icke-normal beteende vid det här laget 😉

Jag förstår att det är svårt för dig att försöka bryta din ofrivilliga tystnad. Och jag kan också tycka att det är jobbigt när andra börjar springa runt, jag blir bara förvirrad av det. Men i sådana situationer brukar jag skärma av och fortsätta sitta i soffan och prata med någon. Men jag kan verkligen förstå att du inte gillar fester, min bror gillar inte det heller, mest pga att han är ljudkänslig.

Svara

Gott nytt år…och god fortsättning
Fördelen med att inte dricka alkohol är att inte få en balsmälla på morgonen….

Gott nytt år och god fortsättning på dig också, Thomas!

Ja, det är verkligen en fördel att inte ha en baksmälla dagen efter. Tyvärr har jag inte alltid varit nykterist. På nyårsdagen för 12 år sedan hade jag världens baksmälla, och det var då jag gjorde nyårslöftet att sluta dricka, ett löfte som jag aldrig ångrat 🙂

Svara

Hej Paula!
Jag har inte AS men min partner har det och det är en kamp för mig att förstå min partner ibland men jag försöker så gott jag kan. Kärleken är stark och det känns bra att följa din blogg också för att öka förståelsen. Vi har bråkat mycket senaste tiden men det är löst nu för tillfället, och ibland är det jobbigt för mig men jag försöker så gott jag kan att förstå min partner.
🙂

Hej Fia!

Vad kul att du följer min blogg. Jag tycker att det är fint av dig att försöka förstå din partners värld. Relationer mellan neurotypiker och Aspergare är inte alltid så lätta för det kan lätt uppstå missförstånd, men vad bra att kärleken mellan er är stark och att ni har låst alla bråk, det är det viktigaste! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *