Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Nu har det tredje projektåret börjat för projektet Vägar till jobb!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår föreläste jag i Sandviken. Föreläsningen var en projektföreläsning för personalen på Arbetsförmedligen och Försäkringskassan för att de bland annat ska få bättre kunskap om vilka styrkor Aspergers syndrom kan innebära i arbetslivet.

Nu har det tredje projektåret börjat för vårt treåriga arvfondsprojekt Vägar till jobb. Fram till oktober 2015 kan arbetsplatser boka mig och våra andra projektinformatörer för kostnadsfria föreläsningar om Aspergers syndrom. På projektets facebooksida presenteras alla våra informatörer, och igår lades min presentation upp på sidan.

Projektet har endast plats för ett begränsat antal föreläsningar, så ta gärna chansen och boka mig redan nu så att din arbetsplats inte missar denna chans att få en kostnadsfri föreläsning. OBS! Detta erbjudande om gratis projektföreläsningar gäller endast arbetsplatser och Arbetsförmedlingar. Även andra ställen kan naturligtvis boka mig för föreläsningar om Aspergers syndrom via Medalgon Utbildning, men då kostar det pengar. Kontakta Medalgon för prisfrågor.

Gårdagens föreläsning var min sista föreläsning i Sverige för höstsäsongen, men jag har en del föreläsningar inbokade i andra länder innan jul: Nästa vecka kommer jag ju föreläsa i Kuwait, och från slutet av november fram till mitten av december har jag flera föreläsningar inbokade i Finland.

6 svar på ”Nu har det tredje projektåret börjat för projektet Vägar till jobb!”

Så bra att Vägar till jobb-projektet finns!

Jag är väldigt nyfiken på hur det är att föreläsa på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Upplever du att det är annorlunda att föreläsa där mot att göra det på andra arbetsplatser? Ofta när jag pratar med Försäkringskassan (och även socialtjänsten) upplever jag att de skulle behöva mer kunskap om vad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär så det är superbra att du föreläser på sådana ställen! 🙂

Det här var faktiskt första gången någonsin det kom personal från Försäkringskassan på min föreläsning, så jag vet inte hur det brukar vara att föreläsa hos just Försäkringskassan. Det verkar som att de oftast inte är intresserade av föreläsningar av sådana här ämnen, vilket jag tycker är synd. Men en kvinna från Försäkringskassan sa till mig efteråt att föreläsningen hade varit jättebra, så hoppas hon upplevde att hon fick mer kunskap!

Däremot har jag föreläst rätt ofta för personal inom socialtjänsten och LSS. Det som vissa av dem bland annat sagt till mig efteråt är att de tack vare min föreläsning börjat förstå det här med specialintressen och ojämn begåvning bättre. Tidigare har de ofta undrat varför en brukare kan orka syssla med sina specialintressen men inte jobba eller städa, och varför de klarar av en sak men inte av en annan. De tycker oftast också att det är bra att höra att det kan finnas olika grader i ork, och att vi som har Asperger verkligen kan vara så trötta ibland att vi nästan inte orkar med någonting (förutom sova eller syssla med våra specialintressen då). Tycker att det är viktigt att upplysa socialtjänsten bland annat om sådana här saker.

Svara

Vad bra att socialtjänsten har tyckt att dina föreläsningar gett dem ökad förståelse! 🙂 Du skulle kunna föreläsa på ”mitt” socialkontor, jag tror att det skulle behövas. Min handläggare är alltid väldigt trevlig och så, men det märks att hon inte har så mycket kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Jag håller med om att det är jätteviktigt att informera socialtjänsten om att jobb och intressen ofta inte ingår i samma energikvot. Det handlar ju också om att jobb kräver andra saker än vad intressen gör, och dessa saker kan vara svåra och därför ta mycket energi.

Trist att det inte verkar finnas så stort intresse hos Försäkringskassan vad det gäller föreläsningar av den här typen, men desto roligare att du fick positiva reaktioner från en person därifrån. 🙂 Även jag hoppas att hon gick därifrån med mera kunskap.

Ja, det är verkligen trist 🙁 Men jag försöker vara optimistisk och hoppas att även Försäkringskassan kommer att bli intresserad av den här typen av föreläsningar i framtiden.

Kunskap behövs ofta just i socialtjänsten, men naturligtvis även på andra ställen! Om ditt socialkontor skulle vara intresserad av att boka mig för en föreläsning, kan de alltid vända sig till Medalgon Utbildning.

http://www.medalgon.se/Talare/24-Paula-Tilli

Svara

Men vad bra! Har precis varit på möte med försäkringskassan som gett mig ett namn på en (för mig) ny arbetsförmedlare som jag ska träffa. Ska direkt föreslå att de bokar in en föreläsning!

Vad kul! Om de skulle vara intresserade, kan du isåfall be dem kontakta mig. Jag är ganska fullbokad fram till jul, men däremot har jag fortfarande lediga tider kvar t ex i januari och ännu fler i februari.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *