Kategorier
Asperger och exekutiva funktioner

Neuropsykiatriska diagnoser och planeringssvårigheter

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Å ena sidan sägs det att personer med Aspergers syndrom gillar struktur och planering, men å andra sidan har många aspergare svårigheter med exekutiva funktioner, vilket bland annat kan innebära just planeringssvårigheter. Vissa kan ha lätt för att planera i vissa situationer samtidigt som man har stora planeringssvårigheter inom andra.

Trots att jag har lätt för att planera min tid och ekonomi, har jag stora svårigheter att planera vad jag exempelvis behöver ha med mig när jag ska resa iväg. Visst, om jag ska föreläsa och övernatta en natt på föreläsningsorten, vet jag av erfarenhet att jag behöver kläder, pyjamas, föreläsningsmanus, laptop, smink samt sminkborttagare och andra hygienartiklar och böcker. Men vad behöver jag om jag åker till mina föräldrar i Finland och stannar där en vecka? Och blir det annorlunda om jag istället blir borta i två veckor? Hur mycket kläder ska jag ta med mig exakt?

När jag var gift, hade jag det otroligt lätt: det var alltid min dåvarande man som packade min resväska utan att jag bad om det, vilket jag var mycket tacksam för. Han hade helt enkelt märkt att jag hade svårt att planera och därför ville han hjälpa till. De första åren efter skilsmässan fortsatte han ibland att packa mina väskor om han visste att jag skulle resa iväg någonstans, men annars försökte jag klara mig själv. Jag hade nämligen otroligt dåligt samvete för att han hjälpte mig hela tiden! Och det var när jag började packa mina resväskor själv som mina föräldrar fick en stor chock. En gång när jag skulle vara hos dem i 14 dagar, hade jag bland annat tagit med mig 11 par skor och i princip hela min garderob!

Naturligtvis undrade mina föräldrar vad som hade hänt plötsligt och varför jag hade börjat ta med mig hela min garderob när jag inte hade gjort det tidigare. De trodde att det var något påhitt jag plötsligt hade kommit på, men så var det inte alls: nu försökte jag ju bara klara mig själv och packa min resväska själv, och jag visste inte alls hur man packade! Hur visste man vad man behövde och inte behövde?

”Ta inte med dig för mycket kläder nu”, sa mina föräldrar till mig varje gång innan jag skulle åka till dem. Men jag kunde ändå inte följa deras råd för jag visste inte vad ”för mycket” betydde rent konkret i det här fallet. Jag fortsatte att ta med mig lika många par skor till Finland men lämnade i princip allt annat hemma i Stockholm för de hade sagt att jag inte skulle ta med mig för mycket kläder! Därför behövde jag plötsligt köpa nya kläder i Finland när jag upptäckte att jag inte hade tagit med mig tillräckligt mycket kläder.

När jag tog upp problemet med min boendestödjare, började vi alltid bestämma tillsammans inför varje resa vilka plagg jag behövde ta med mig och vilka plagg och skor jag skulle lämna hemma. Vi bestämde också att 4 par skor räcker gott och väl för 14 dagar, fler skor än så behöver jag inte. Och det är en bra tumregel jag har börjat använda, och det fungerar mycket bra! 🙂

10 svar på ”Neuropsykiatriska diagnoser och planeringssvårigheter”

Tack Paula för dina fantastiska texter!
Jag känner mig mindre ensam och mår bättre av dem.

Ang. din boendestödjare, vad står det i beslutet att du ska få hjälp med?
Det kanske är olika i olika kommuner men där jag bor var man tvungen att precisera det.
Även hur många timmar i veckan. Hur många timmar har du?

Jag undrar för att jag också beviljats boendestöd och funderar på hur det ska funka…

Tack själv för att du läser och roligt att höra att du gillar mina inlägg! 🙂

Jag ska få hjälp med hemsysslor enligt beslutet, dvs matlagning, städning, telefonsamtal, öppna posten och även att handla och diska vid behov. Jag har 4,5 timmar i veckan, förut hade jag 6 timmar men för 9 månader sen drog kommunen ner på timmarna. Med 4,5 timmar i veckan är det tyvärr väldigt svårt att hinna med allt detta och alla veckor hinner vi tyvärr inte med matlagning eller städning om det finns mycket annat som behöver göras. Men jag har hört att det är lättare att få fler timmar i vissa andra stadsdelsförvaltningar i Stockholm så allt handlar också om om man har turen att bo på rätt ställe! Så ska det inte vara men så är det tyvärr 🙁 Hoppas det kommer att funka bra med ditt boendestöd!

Svara

När jag skulle iväg med jobbet för 10 år sen och nyss flyttat till min nuvarande fru packade jag det jag behövde i en Ica kasse. Färdigt men frun fick ta fram en väskan och packa med fler saker jag kunde tänkas behöva 🙂
I min värld behövs inte planering utan man tar det som det kommer. Omvärlden håller inte med riktigt.

Hehe. Precis, omgivningen tycker inte riktigt att man kan ta dagen som den kommer. Det beror iofs mycket på kulturen. Här i Sverige är det vanligt att planera, men i vissa andra länder är det vanligare att ta dagen som den kommer. Bussarna har t.ex. inga pålitliga tidtabeller utan bussen kommer när chauffören bestämmer sig för att åka 🙂

Svara

I min värld är det så enkelt 🙂 Jag hade passat bättre i ett annat land där man tar dagen som den kommer.

Sen sa min frus bror att skulle jag bo själv hade det varit kört. Min fru sköter ekonomin, planering och inköp av mat, svärmor städar och tvättar. De ställer upp så mycket för de vet att jag klarar inte av allt.
Även när det gäller sonen vill leka med kompisar. Jag får panik. När ska jag lämna, hämta, ta kontakt med föräldrarna, ska jag vara där när han leker och lösa allt annat mm. Frun sa att hon tar såna saker för jag reder inte ut det. Jag tycker det är så jobbigt och ger mig mycket oro.

Vad bra att du har en fru som kan fixa det! 🙂 Men jag förstår vad du menar med att du hade bättre kunnat passa i ett annat land. Det finns stora skillnader olika kulturer emellan!

Svara

Jag är så tacksam för frun 🙂
I och med att jag glömmer konstant är det bra att ha en som strukturerar upp allt. Chefen sa att mitt dåliga arbetsminne är frustrerande men nu är där en orsak varför då är det lättare att förstå 🙂

Vissa andra länder är mer avslappnade på ett visst vis. Som jag själv är.
Utredarna frågade vad jag packar om jag ska ut och resa. Jag sa att jag bara åker iväg typ för kläder kan man köpa där nere men frun packar för annars får hon panik hihi

Haha, jag förstår din fru! Jag är inte så strukturerad själv men packar alltid med mig kläder när jag reser! Jag skulle få panik av att behöva köpa kläder på plats varje gång jag behöver rena kläder 🙂

Jag brukar städa onsdagar, har alltid gjort de. Diskar direkt efter en måltid annars blir de aldrig. Sen tvättar fredagar.
Reser jag gör jag listor, sen packar ned passet direkt i handbagaget för att inte glömma. De är så viktigt att ha dessa strategier. Sen planerar jag vilken helg barnbarnen kommer. Har en almanacka.
Utan planering blir de ingen ordning för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *