Kategorier
Autism och bemötande Autism under barndom och skolan

Nej, tjat hjälper inte autistiska barn!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag föreläser om Aspergers syndrom, får jag inte sällan frågan vilka metoder som fungerar på barn med asperger, autism och neuropsykiatriska diagnoser. Eftersom barn med Aspergers syndrom är sinsemellan väldigt olika , brukar olika metoder fungera på olika barn men det finns en metod som aldrig fungerar på någon. Vilken metod då? Jo, tjat!

Du som läser detta inlägg har säkert många gånger tagit till dig tjat. Trots att det aldrig fungerat, har du förmodligen försökt igen. Det är bara mänskligt att ta till sig tjat när man blivit frustrerad. Du kanske har tjatat på ditt barn för att han eller hon försummat läxor, aldrig passar tider, missar att ta med sig rätt skolböcker till skolan, äter onyttigt eller har fel dygnsrytm. Men ingen, oavsett om man har en neuropsykiatrisk diagnos eller ej, vill höra tjat.

Tyvärr har jag själv också tjatat på min omgivning flera gånger innan jag förstod att metoden inte fungerade. Ni som följt min blogg ett tag vet att hälsa och hälsosam livsstil är ett av mina specialintressen, och eftersom jag ofta fick höra tjat från andra människor, började jag också tjata på min omgivning. Jag tjatade på mina nära och kära att de skulle sluta äta godis och andra onyttigheter och jag tjatade på min exman att han borde sluta röka. Men tror ni att jag fick resultat? Nej!

Vad kan man då göra istället för att tjata? Allt beror på situationen. Ibland måste man helt enkelt acceptera att barnet inte lever som man som förälder önskar, speciellt om han eller hon blivit vuxen. Om barnet struntar i att göra läxor, kan det bero på att barnet är helt slut och inte orkar. Många barn med Aspergers syndrom och autism upplever att en vanlig skoldag tar väldigt mycket energi. När jag själv gick i skolan, var jag helt slut efter skoldagarna. Att jag ständigt fick höra tjat gjorde situationen bara värre och tärde på mig enormt. 

Om ditt barn har svårt att passa tider eller tappar bort saker kan du sätta dig ner tillsammans med barnet vid ett tillfälle när ni båda känner er lugna. Då kan du fråga barnet hur ni kan lösa situationen tillsammans. Du kan exempelvis säga: ”Jag ser att du ofta tappar nycklarna/busskortet, hur tycker du att vi skulle kunna lösa situationen? Finns det något jag kan göra? Kan jag hjälpa dig att hitta ett bra förvaringsställe?” Om barnet märker att du försöker hjälpa stället för att tjata, finns det en chans att barnet blir samarbetsvilligt och strävar efter att lösa situationen tillsammans med dig. Ibland kan mutor och belöningar hjälpa. Det allra viktigaste är att komma ihåg att Aspergers syndrom inte försvinner av tjat!

4 svar på ”Nej, tjat hjälper inte autistiska barn!”

Kommer så väl ihåg min mammas tjat om att inte glömma saker; ”Men Jennie, jag sa ju till dig”, ”Men Jennie, du måste lära dig komma ihåg”, ”Men Jennie, varför ska du alltid glömma bort allting?”
Trettio år senare kommer jag fortfarande inte ihåg, så jag älskar alla kalendrar, antecknings-widgetar o väckarklockor med alarm på min mobil. Nu äntligen slipper jag stressen o pressen att försöka komma ihåg. Jag har också accepterat att jag inte kommer lära mig komma ihåg, det var svårt men nu känns det som en stor tyngd försvunnit…Jag duger som jag är!

Vad bra att du har accepterat dig själv som du är! Själv använder jag också kalendrar och det funkar otroligt bra. För ett par dagar sen upptäckte jag iofs att jag hade råkat skriva fel datum på en tågresa men som tur var åkte jag på rätt datum till slut ändå 🙂 Jag tycker själv att det funkar jättebra att skriva alla datum i kalender men det är inte alla som tycker att det fungerar. Jag kan tänka mig att det är svårt om man antingen inte kommer ihåg eller inte orkar att kolla vad man skrivi i kalendern 😉

Svara

Ja problemet med en pappers-kalender är ju att jag glömmer ATT jag skrivit nåt o sen inte kollar den tillräckligt ofta. Så mobilens kalender med påminnelse-funktion är helt oumbärlig för mig. Den har hjälpt mig som ensamstående förälder oxå så min son tex slipper komma till utflyktsdagen utan matsäck.. (dåligaste samvetet jag haft) Så istället har jag har satt en påminnelse dagen innan att kolla så allt finns hemma o gör klart på kvällen. Gav mig själv vuxen-poäng när jag kom på det

Jag håller definitivt med om att mobilkalendern är oumbärlig. Däremot förbereder jag mig tyvärr inte kvällen innan när jag ska någonstans utan i sista minuten, jag är hopplös när det gäller att skjuta upp saker 😉 Men bra att du börjar förbereda dig i tid!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *