Kategorier
Okategoriserade

Nej, flyktingarna snor inte min välfärd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Som autismföreläsare propagerar jag för autisternas rättigheter. Detta av flera anledningar. För det första vet jag hur det är att leva med autism eftersom jag själv har diagnosen vilket gör det lätt för mig att föra argument om vilka typer av utmaningar autism kan innebära. För det andra får jag betalt för att föreläsa och blogga om autism! Det finns många utsatta grupper i samhället, men min arbetsgivare har faktiskt anställt mig som autisminformatör vilket är en ytterligare anledning till att min blogg sällan berör andra utsatta grupper.

Förväntas hålla med

Med detta sagt kan jag inte låta bli att förfäras av att vissa kommer fram till mig efter mina föreläsningar och säger saker som: ”Visst är det förfärligt att kommuner inte har råd att ge autistiska barn anpassningar i skolan och tillräckligt många timmar boendestöd för autistiska vuxna? Och samtidigt kommer det en massa flyktingar hit som får allt serverat på silverfat!” Och dessa personer förefaller ta för givet att jag ska hålla med! Alltså instämma om att Sverige borde ta emot färre flyktingar för då skulle min arbetsgivare kanske få ett större lönebidrag för mig så att min lön skulle kunna höjas, jag skulle kunna få fler anpassningar i arbetet och min biståndshandläggare skulle bevilja mig fler timmar boendestöd.

Är inte svensk själv

Alltså jag vet inte ens var jag ska börja. För det första bruka folk glömma bort i sammanhanget att jag faktiskt är en invandrare själv som har immigrerat till Sverige som vuxen! Jag har inga släktingar i Sverige som har betalat skatt här och jag levde själv i många år på aktivitetsersättning från Försäkringskassan tills jag fick en lönebidragsanställning som förmodligen kostar skattebetalarna ännu mer pengar än vad min aktivitetsersättning gjorde. Jag har boendestöd från kommunen och en hyresrätt i Stockholm, en stad med över 10 års bostadskö. Med andra ord kostar jag svenska skattebetalare enormt mycket pengar och har till råga på allt tagit en hyresrätt och en arbetsplats från renrasiga svenskar. Fast det kanske inte räknas? Allt kanske handlar om hudfärg?

Nu är situationen omvänd

För det andra: Sveriges historia av invandring sträcker sig långt tillbaka i tiden. Era förfäder har också immigrerat till Sverige från någonstans. För övrigt var ni svenskar förut skeptiska mot alla som inte var lutheraner och det tog tid innan judar blev accepterade här eftersom de ansågs ha fel religion. Dessutom har Sverige varit beroende av invandring och invandrarna behövdes efter andravärldskriget för att bygga upp landet. Sverige har alltså invandrarna mycket att tacka för! Men nu har situationen vänt för sedan 1970-talet kommer det plötsligt hit betydligt fler flyktingar än arbetskraftsinvandrare. Förr behövde Sverige invandrarna för att bygga upp Sverige men nu är det invandrarna som behöver svenskarna eftersom de flytt från KRIG!

Ingenting man gör frivilligt

”Men många flyktingar ljuger bara, de är inte alls i behov av hjälp”, hävdar vissa. Men seriöst: vem i hela världen skulle frivilligt få för sig att ta sig på en livsfarlig resa med en GUMMIBÅT över Medelhavet om man inte var i nöd? En resa där många mister livet, blir allvarligt sjuka mm. Men visst, det kan ha funnits vissa som ljugit om sin ålder för att framstå som minderåriga, men många kan vara livrädda för att bli tillbakaskickade. De kanske känner sig tvingade att ljuga i hopp om minsta chans att överleva? Jag vågar påstå att väldigt många, däribland jag själv, hade ljugit i den sitsen. Det är totalt respektlöst att kalla dessa unga män för ”skäggbarn”!

Vår BNP har ökat

”Sverige har inte råd att ta hand om alla, det blir bara dyrare och dyrare för Sverige att ta hand om alla flyktingar”, hävdar vissa. Men sanningen är att Sveriges BNP bara har växt och växt genom åren! Och detta trots en åldrande befolkning och trots ett ökande antal flyktingar. Sveriges BNP har inte sänkts trots stora flyktingströmmar utan tvärtom! Jag förstår inte varför många flyktingkritiker räknar ut försörjningsbördan som relationen mellan antalet flyktingar och antalet arbetande medborgare i Sverige. Borde inte utgifterna räknas i kronor och ören, det vill säga hur mycket flyktingarna kostar i förhållande till BNP?

Skatterna har sänkts

Sanningen är att samtidigt som Sveriges BNP har ökat så har också vår statsskuld minskat (förutom efter Covid såklart, men ökningen beror alltså på Covid och inte på flyktingarna). Och för övrigt har våra skatter sänkts och vi har fått en betydligt större köpkraft jämfört med förr, och detta alltså trots flyktingmottagandet och trots en ökande andel åldrande befolkning! Och är det helt säkert att flyktingmottagandet kostar svenska skattebetalare mycket mer pengar än nyfödda svenskar vars skolgång och barnbidrag mm kommer att vara mycket kostsamma för svenska skattebetalare?

Många kan lida av PTSD

Ibland hör jag propaganda om att flyktingarna inte vill jobba eftersom si och så få flyktingar som kom hit 2015 har ett jobb idag. Dessa siffror vill jag inte kommentera eftersom jag inte satt mig in i statistiken, jag vet t.ex. inte hur stor effektstorleken är om man jämför med svenskar i motsvarande ålder. Och är mellangruppsskillnaden statistiskt signifikant? Jag har ingen aning. Men oavsett vilket: vad är det som får folk att tro att invandrarna inte vill jobba? De kanske inte lyckas få ett jobb p.g.a. diskriminering? Eller så klarar de inte av att jobba för tillfället eftersom de har PTSD? Vilket inte skulle förvåna mig ett dugg för jag skulle garanterat inte vara arbetsför om jag hade flytt från ett krig. PTSD är ett mycket allvarligt tillstånd som kräver vård!

Mina behov är inte större

Jag hatar att ställa två utsatta grupper mot varandra, men nu gör jag det ändå. Om vi leker med tanken att flyktingarna skulle kosta Sverige alldeles för mycket pengar (vilket jag är säker på att de inte gör) så kan jag inte föreställa mig på vilket sätt jag som autist skulle vara i ett större behov av bistånd än de om våra behov av någon konstig anledning skulle behöva ställas mot varandra. Om flyktingarna skulle ta del av de pengar som egentligen skulle gått till mina LSS-insatser och min framtida pension så unnar jag dem det! Jag har det otroligt bra och hade det även under de år jag levde som sjukpensionär på garantinivå. Som sagt ogillar jag att ställa två utsatta grupper mot varandra och jag är alldeles säker på att de mest utsatta grupperna i Sverige inte ska behöva bekosta flyktingmottagandet, men eftersom flyktingkritikerna vägrar inse detta utan ställer utsatta grupper mot flyktingar svarar jag med samma mynt!

Kunde betala mina räkningar

För övrigt var jag i många år en sjukpensionär här i Sverige med garantipension (dock med ca 1000 kronor mindre pengar än svenskarnas allra lägsta garantipension eftersom jag inte är född här) så jag vet hur det är att vara fattigare än de fattigaste fattigpensionärerna som är födda i Sverige. Men jag svalt aldrig utan hade alltid mat på bordet och såg till att leva ekonomiskt så att jag hade råd att betala mina räkningar! Jag förstår verkligen inte varför jag skulle svälta som ålderspensionär även om min framtida ålderspension mot förmodan skulle sänkas lite grann. Och detta trots att jag har ett mycket lågbetalt jobb (lägre än undersköterskornas lön) och har förlorat 12 år i arbetslivet p.g.a funktionsnedsättning!

Vi har en bra standard

Inkomstskillnaderna mellan arbetande svenskar och pensionärer är ovanligt stora i Sverige, men det beror bara på att vi har så bra löner i Sverige vilket gör att de som tjänar mindre än 60% av landets medianinkomst framstår som fattiga och följaktligen kallas för ”fattigpensionärer”. Men nog har svenska pensionärer en bättre köpkraft jämfört med pensionärer i andra länder? Och har det bättre materiellt? Samt har fått en ökad köpkraft under de senaste decennierna? Så nej, flyktingarna snor inte min välfärd och kommer inte få mig att svälta som pensionär. Det var allt idag. Tack för mig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

88 svar på ”Nej, flyktingarna snor inte min välfärd”

Tack Paula att du lyfter fram detta! Viktigt och modigt av dig.

Själv hade jag en gång en boendestödjare som försökte få mig att gå med på hens flyktinghat. Hen använde sig av samma argument som du beskriver här: att jag skulle få betydligt högre sjukpension ifall det inte fanns flyktingar i landet som tar mina pengar. Hen tjafsade och tjafsade, använde t o m n-ordet och påstod att dessa människor är lata. Själv var hen en vit invandrare från ett annat europeiskt land och har även själv varit arbetslös och fått bidrag för ett tag! Men det var ju en helt annan sak tyckte hen. Jag förstår inte hur hen tänker, det finns inte ens något krig i hens hemland som hen måste fly från. Det är ju hen själv som är här bara för pengarnas skull, inte flyktingar som är tvungna att fly någonstans!

Till slut handlar flyktinghatet ALLTID om hudfärg. Punkt slut.

Tack Joel! Jag funderade faktiskt på om jag skulle våga posta blogginlägget men gjorde det till slut även om jag säkert kommer att få hat från flyktingkritiker. Men jag har stört mig på ämnet ganska länge och kunde inte hålla tyst längre! Till min fasa har jag uppmärksammat att det även finns autister som hatar invandrare med motiveringen att ”flyktingar tar våra pengar” även om jag alltid har utgått ifrån att autister borde ställa upp för andra utsatta grupper.

Usch, vilken hemsk boendestödjare!! Vad irriterad jag blir! 🙁 Och ännu mer oacceptabelt i sammanhanget är att vederbörande själv har levt på bidrag. Tack och lov har jag sluppit sådant för jag har inte haft en enda flyktingkritisk boendestödjare någonsin. Har någon mot förmodan varit det så har de inte lyft ämnet med mig. Förut var jag betydligt mer tolerant mot alla som inte höll med mig och jag resonerade att alla har rätt till åsikter, men numera undviker jag människor som vill diskutera ämnet ”lata och oärliga flyktingar” med mig.

Precis, jag tycker också att alla utsatta grupper ska stå för varandra! Det är en självklarhet för mig.

Tror det kan handla om att vissa autister har blivit manipulerade av alla dessa hatspridare, inte alla är lika källkritiska som du och jag. Vissa kan vara bittra för att de har blivit illa behandlade av samhället och då är det lätt att skylla på någon annan som egentligen har det ännu värre. Och ibland är det svårt att säga ifrån när man är beroende av personen som i mitt exempel ovan. Dessa (ibland proffsiga) hatpropagandister är duktiga på att välja sina lyssnare, de riktar sig till dem som har det svårt att göra skillnad mellan sant och falskt.

Jag tror att du har rätt Joel! Här i Sverige har vi t.ex. haft väldigt mycket skriverier i media om att Sverige har störst antal fattigpensionärer i Europa. Detta är självklart en falsk bild av verkligheten för tidningarna nämner såklart inte att svenska pensionärer har en bra köpkraft jämfört med pensionärer i andra länder (mig veterligen även bättre än i andra nordiska länder)! Det är bara p.g.a. att lönerna är så höga i Sverige som folk tror att svenska pensionärer har en mindre köpkraft än pensionärer i andra länder. För övrigt har svenska pensionärer med lägst pension också rätt till bostadstillägg så länge de inte äger ett fritidshus vilket också förbättrar deras ekonomiska situation. Jag vet detta för jag fick själv bostadstillägg som sjukpensionär!

Tidningarna vill självklart sälja lösnummer och låter därför bli att nämna dessa ytterst viktiga fakta, och det kan säkert bidra till att andra utsatta grupper (t.ex. autister) blir invandrarkritiska för de kan ha blivit manipulerade att tro att flyktingarna snor vår välfärd! Och det är just sådana här argument som invandrarkritiska partier kör med. Och det kan vara, precis som du skriver, mycket svårt att våga säga ifrån till sina boendestödjare i sådana situationer. Jag vet inte själv om jag skulle våga!

Satt en gång för flera år sedan på en restaurang här och vid bordet brevid satt ett gäng unga män från Mellanöstern och de sa att de vill stänga gränserna, och att de själva drabbas av den galna invandringspolitiken eftersom de nya invandrarna får fler rättigheter än dem.

Klart finns det folk som på fullaste allvar tror att personer med funktionsnedsättning har det bättre än personer utan funktionsnedsättning, att asylsökande har fler rättigheter och har det bättre än andra osv. Ibland grundar det sig i ren okunskap och ibland i funktionalistisk människosyn och intolerans mot utsatta grupper.

Jag har ofta tänkt att det vore mycket skönare om alla yrkesverksamma vars tjänster man behöver och betalar för bara kunde göra sitt jobb istället för att inleda kallprat för att se vad man har gemensamt, hur högt eller lågt man ligger i jobbhierarkin och hur mycket respekt eller förakt man därmed förtjänar, vilka politiska värderingar man delar, etc. Det har ingenting med tillgång och efterfrågan att göra, som ju det mesta i samhället handlar om. Och man ska inte bli kompis med sin taxichaufför, läkare, rörmokare, tandläkare etc heller. Men folk kan helt enkelt inte behålla sina åsikter, fördomar och okunnighet för sig själva. Och den vanligaste reaktionen för alla som försökt pracka på en sitt hat och inser att man inte håller med, är att bli provocerade och arga för att man är en idiot.

Många man har träffat, är man jätteglad över att man inte känner redan efter första mötet…Många gånger behöver man inte träffa dem mer, som tur är. 😉

Det du skriver påminner mig om när jag föreläste i Kalix och skulle ta en taxi mellan Luleå och Kalix, en taxifärd som tog mellan 1-1,5 timmar. Under färdens gång pratade taxichauffören väldigt mycket om hur invandrare kommer hit, lever på bidrag och tar hyresrätter från svenskar. Däremot har jag nog aldrig varit med om att läkare och tandläkare skulle börja diskutera sådant tack och lov! Däremot var jag vid ett tillfälle med om att en frisör började prata med mig om hur galet det är att barn med NPF-diagnoser får allt serverade på silverfat istället för att bli rätt uppfostrade av sina föräldrar. Det var lite ironiskt att just jag råkade ut för en sådan situation! 🙂

Mina boendestödjare får faktiskt inte ens diskutera politik, religion och sådana frågor med oss brukare vilket jag tycker är helt rätt! Sådana frågor handlar ju om grundläggande värderingar och det kan bli obehagligt om man inte håller med varandra.

När det kommer till flyktingar så blir jag ofta påmind om hur man helt bortser från människovärde och det ENDA som det läggs vikt vid i olika debatter, i olika medier, i flyktingpolitiken e t c. är att man blir självförsörjande inklusive att man lär sig svenska och anpassar sig i övrigt. Kom faktiskt att tänka på dina tidigare inlägg om skillnaden mellan en funktionalistisk människosyn och en humanistisk sådan och paralleller till hur det pratas om flyktingar.

Det är ju rimligt att en människa som levt under dödshot i x antal år, även på flykten hit, behöver TID på sig innan hen kan leva som många andra människor i Sverige. Vissa behöver mer tid, t ex vid PTSD, som du nämnde, och andra stressutlösta tillstånd t ex psykoser, kan det nog vara svårt att lära sig ett nytt helt främmande språk t ex. Om man är här själv och ens familj är kvar i det livsfarliga hemlandet där de lever under konstant dödshot så kanske det inte är rimligt att man har samma krav på sig meddetsamma att anpassa sig och försöka leva som andra svenskar?

Precis så! Jag tror inte att alla förstår vad PTSD är för något och hur allvarligt tillstånd det är. Vissa verkar tro att det handlar om att man bara är ”lite traumatiserad” och ”drömmer mardrömmar ibland”. Jag har också traumatiska erfarenheter av skolan men jag har aldrig varit med om krig, dödshot och saker som många flyktingar varit med om så våra erfarenheter kan självklart inte jämföras!

Det är helt normalt att inte alla flyktingar känner sig redo att börja arbeta efter bara några få år i Sverige. Det är inte bara att ”lära sig ett nytt språk” om man har PTSD och har annat att bearbeta! Ännu svårare är det för de grupper som dessutom saknar tidigare erfarenheter av studier eller är analfabeter. Självklart ska alla flyktingar ges förutsättningar för att lyckas, men de som inte orkar läsa svenska och arbeta i början ska självklart inte fördömas. Det är höjden av funktionalistisk människosyn!

Gällande PTSD skrev du Paula att man behöver vård. Jag vet några som har denna diagnos och de har levt hela sina liv i detta land och inte fått någon vidare bra vård, endast piller mot depression! Och dessa personer har man pressat att de måste arbeta och gå i skola! Kritan; dessa personer har inte getts tid som du skrev om. Dessa personer var unga och vanvårdades av förälder. Personerna sökte hjälp på soc, men diskriminerades. Personerna som detta handlar om var underåriga. De fick klara sig själva! Utstötta av föräldrar och myndigheter.

PTSD finns i olika grader och olika former. Det kluriga är att två personer med samma diagnos aldrig kan jämföras med varandra. Jag har också pressats och farit illa, jag svalde t.om tabletter tillsammans med alkohol när jag var ung eftersom jag mådde så dåligt och ingen hjälpte mig! Jag har varit med om mycket: psykisk och fysisk systematisk mobbning i åratal mm men jag har inte varit med om ett krig! Och vill inte dra paralleller till mitt eget liv när jag pratar om flyktingar.

Allvarlig form av PTSD är ett mycket allvarligt tillstånd och det jag varit med om kan inte jämföras med att vara med om ett krig och fly för sitt liv! Flyktingarna ska få all hjälp de kan få, liksom även jag borde fått det och de personer du nämner. Bara för att jag råkade illa ut och utförsäkrades av Försäkringskassan betyder inte att flyktingar och andra människor förtjänar samma behandling som jag fick. Alla med PTSD förtjänar hjälp och förståelse oavsett om vederbörande är en flykting eller svensk! Jag vill inte att flyktingar och andra ska tvingas gå igenom samma behandling som jag fick.

@Paula: Bra svar till Nina. Hade inte kunnat svara henne bättre själv.

Du är fantastiskt bra på att uttrycka dig, både i bloggen och på föreläsningar. Bättre än de flesta av oss som ändå har svenska som modersmål:)

Det är hemskt det du gått igenom Paula. Ingen människa och inget djur ska behöva behandlas illa på något sätt. Jag tycker det är olyckligt att världen är som den är. Girighet är ondskan. Detsamma maktbegär. Jag undrar var ondskan har sitt ursprung?

Det är en bra fråga. Tyvärr har det alltid funnits ondska i världen och kommer alltid att finnas vilket är olyckligt!

Fast problemet med ”fattigdom” i rika länder är att man klassas som fattig om man tjänar mindre än 60% av landets medianinkomst! Man jämförs med andra ord med de som arbetar, och tjänar lönearbetarna mycket (vilket är fallet som Sverige) är ribban för fattigdom ovanligt hög. Skulle lönerna sänkas i Sverige så vips skulle Sverige inte alls ha speciellt många fattiga! Och ju mer lönearbetare tjänar desto fler så kallade fattiga kommer det anses att finnas, men det betyder fortfarande inte att de fattiga har det materiellt sämre utan deras köpkraft kan till och med vara okej och rent av förbättras genom åren!

Jag klassades också som fattig i Sverige när jag var sjukpensionär på garantinivå men klarade mig utmärkt! Jag kunde t.om köpa betydligt mer för min sjukpension i Sverige än vad arbetare i ett östeuropeiskt land som jag fick träffa kunde köpa för sin lön i sitt hemland, men ändå klassades de inte fattiga i hemlandet. I och med min aktivitetsersättning tjänade jag betydligt mindre än 60% av Sveriges medianinkomst men hade ändå råd att leva och till och med skänka till välgörenhet. Lönerna kommer troligen höjas ännu mer i Sverige vilket kommer att resultera i att statistiken kommer att visa att Sverige får fler och fler fattiga, men det säger fortfarande ingenting om de fattigas köpkraft. Sverige är ett rikt land som har råd att ta hand om flyktingar, och inkomstskillnader och en ökad andel medborgare som tjänar mindre än 60% av landets medianinkomst betyder inte att man inte har råd!

Ett rikt land kan ta hand om ALLA sina innevånare på alla sätt och vis. Håller inte med om dig Paula att Sverige är rikt.

”Sverigebilden” går väl ut på att man bara får uttrycka sig positivt om Sverige.

Jag anser att Sverige är ett bra land att bo i om man jämför med de flesta andra länder! Däremot håller jag med om att vi har hemlösa i Sverige som bor på gatan, men samtidigt skulle Sverige ha råd att hjälpa denna grupp om viljan skulle finnas. Och även om vi har hemlösa här så måste vi också kunna ta hand om flyktingar också. Sverige har för övrigt gett avslag till många flyktingfamiljer som tvingats gå under jorden då de inte vågar återvända till sina länder p.g.a. risken att dö, och det är totalt nedbrytande att tvingas leva gömd i många år, sakna personnummer osv.

Jag är emot tankesättet ”vi och dom”. Vår BNP växer, statsskulden minskar (förutom under Covid såklart) och skatterna sänks. Därför borde vi ha råd att hjälpa både de som bor på gatan och flyktingar!

Det jag kan säga är att jag inte är nöjd med de som styr i detta land. Jag hoppas jag inte slängs i fängelset för detta.

Ett rikt land har t ex möjlighet att erbjuda alla sina innevånare tak över huvudet.

Helt sjukt att man inte får säga vad man tycker, fast det gäller ju inte alla såklart.

Vad kännetecknar ett rikt land? Fred till exempel. I detta land bombas det för jämnan, bilar bränns etc.

Det finns många anledningar till bilbränningar i förorter, men vi har misslyckats integrera invandrarungdomar och framför allt andrahandsgenerationsinvandrare vilket gjort att de har känt sig utanför och mött väldigt mycket rasism. Det finns många forskare, bland annat Ghassan Hage, som har diskuterat problemet att andrahandsgenerationsinvandrare har bränt bilar. Vissa är mer känsliga än andra för missgynnsamma förhållanden i miljön, och dessa missgynnsamma miljöförhållanden kan vara allt ifrån att leva i ett hem med missbruk till att ständigt vara utanför och tvingas möta rasism. Forskare har konstaterat att de som är känsliga för negativ miljöpåverkan har statistiskt sett en större sannolikhet att hamna snett i livet oavsett om det handlar om att börja missbruka, utöva våld eller börja bränna bilar.

Forskaren Ove Sernhede som är verksam på Göteborgs universitet har konstaterat att invandrarnas ”ras” eller ”etnicitet” aldrig är orsaken till att fler invandrarungdomar än svenskar hamnar snett utan det är den sociala utsattheten som är förklaringen. Social utsatthet orsakar självklart inte endast bilbränningar och fundamentalism utan även missbruk, våldsbrott och annan brottslighet. Men tillbaka till ämnet så är andragenerationsinvandrarnas situation en mycket bred fråga som många interkulturalitetsforskare intresserar sig för!

Vad gäller terrordåden så är det fundamentalister som utfört dem, inte vanliga muslimer. Fundamentalisterna är också fiender till vanliga muslimer. Jag var förut gift med en mycket troende och hängiven muslim som bad 5 gånger om dagen och läste Koranen flera gånger i veckan och jag är också själv ganska insatt i islam och olika översättningar av Koranen och olika grenar inom islam. Fundamentalisterna har helt egna idéer!

För övrigt har jag alltid sett mediernas rapportering om vissa förorter som fascinerande. Jag har själv bott i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta och vet även folk som fortfarande bor på nämnda ställen nu och ingen av dess känner igen oss i mediernas beskrivningar. Visst, det bränns och har bränts bilar ibland, men ingen av oss har känt igen sig i beskrivningen att områdena skulle varit krigszoner där det saknas fred. Det är endast tidningar och Flashback som framställer förorterna på ett speciellt sätt även om bilbränningarna självklart förekommer och har förekommit! Men jag gick ofta ut i Rinkeby och Tensta nattetid, och det var inga konstigheter.

En forskare som heter Listerborn förklarar att områden som Rinkeby och Tensta är de enda områdena där många invandrare vågar bo och kan leva i trygghet då de utsätts för rasistiska attacker på svenska förorter. Jag blev totalt förfärad när jag läste Listerborns text! Interkulturalitet är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och skulle lägga ännu mer tid på det om jag inte var så upptagen med funktionsnedsättningar och autism.

Jag kommer att tänka på en äldre vän, en åldring, som var med och demonstrerade med andra helt ”vanliga” människor p g a missnöje med hur välfärden försämrats. Massmedia kallade demonstranterna för nazister! Du förstår väl Paula att man börjar fundera på vad är fel med de som styr i detta land som behandlar sitt folk på det här sättet?

Jag håller med om att det är mycket märkligt att kalla vanliga demonstranter för nazister. Grejen är att tidningar vill sälja lösnummer och därför har de en tendens att vinkla det mesta. Jag ger inte mycket för massmedia, speciellt Aftonbladet och Expressen, för de vinklar ofta verkligheten!

Håller du med mig Paula om att man först ska ta hand om sin familj/sitt land innan man hjälper andra?

Det här ämnet som du Paula skriver om är ett känsligt ämne. Det verkar som att om man kritiserar saker och ting så är detta förbjudet. Man får inte kritisera saker och ting längre. Vanligt folk vill komma med kritik om man är missnöjd, det kan handla om vård, arbete vad som helst, MEN när man gör detta så beskylls man för att vara …… Jag anser att ett rikt land är ett land där man får uttrycka missnöje.

När du Paula skriver om detta ämne så har du lättare att framföra dina åsikter än de som kanske inte riktigt håller med dig i allt du skriver. Så som samtalsklimatet är idag i Sverige så har inte den människan det lätt som inte håller med om de så att säga ”rätta” åsikterna.

Konstigt att bara de som har makten är de som för komma med kritik, men inte andra. Du märker Paula hur engagerad jag är i detta ämne eller hur?

Vi har yttrandefrihet i Sverige och jag tycker att vem som helst kan komma med kritik (fast ibland blir det såklart dålig stämning när man diskuterar politik. Politik är egentligen ett tabuämne i Sverige, men vissa gillar att debattera också)! Sedan finns det ett brott i Sverige som heter ”hets mot folkgrupp” så enligt brottsbalken får man inte säga vad som helst om t.ex. personer med funktionsnedsättningar eller invandrare för det kan handla om trakasserier. Men den lagen måste även politikerna följa! Att vara kritisk är däremot inte brottsligt.

”BNP bara har växt och växt genom åren”. Det låter ju bra, men varför hade inte Sverige råd att fixa skyddsutrustning när den här smittan kom som vi nu har att handskas med? Folk dog pga att Sverige inte var förberett. Om BNP bara har växt och växt så betyder det väl att Sverige har pengar, men vart går pengarna?

Skattepengarna går till pensioner, skola, socialtjänsten, arbetsmarknadsåtgärder, hyresrätter, socialförsäkringar, kollektivtrafiken osv. Det finns mycket stora utgiftsposter som kostar mycket pengar, bland annat mitt boendestöd och det lönebidrag min arbetsgivare får för mig. De offentliga utgifterna kostar mycket pengar i Sverige! Med detta sagt skulle Sverige absolut haft råd att skaffa skyddsutrustning! Sverige har hanterat smittan otroligt dåligt.

”Det finns mycket stora utgiftsposter som kostar mycket pengar”. Jag undrar hur mycket kriminalitet kostar Sverige?
De kriminella roffar åt sig pengar från välfärden. Detta går att läsa på nätet. De kriminella utnyttjar bidragssystemen som en inkomstkälla. Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson har Sverige en omfattande attack mot välfärdssystemet. Det är ett 40-tal etniska maffialiknande klaner som förstör välfärdssystemet.

https://www.svd.se/miljoner-i-bidrag-forsvinner-till-kriminella-klaner?form=MY01SV&OCID=MY01SV

Kriminalitet är såklart en stor utgiftspost! Det är inte bara kriminalvården som kostar utan även polisväsendet. Men nu har det t.ex. blivit kriminellt att missbruka hyresrätter och tjäna pengar på att hyra ut sin hyresrätt i andra hand. Sedan finns det de som dömts för bidragsbrott. Men majoriteten av människor som t.ex. behöver sjukersättning behöver faktiskt bidraget på riktigt.

“Visst är det förfärligt att kommuner inte har råd att ge autistiska barn anpassningar i skolan och tillräckligt många timmar boendestöd för autistiska vuxna? Och samtidigt kommer det en massa flyktingar hit som får allt serverat på silverfat!”
Har Sverige en ledare över folket som är en bra förebild? Följer han regler som han sätter? Har han ett professionellt förhållningssätt? Är han medmänsklig mot alla? Behandlar han alla rättvist? Ser han alla människors behov? Att det uppstår kommentarer som det här med ”silverfat” har väl att göra med att man känner av orättvisa. Svenska folkets ledares avsikt var väl inte att få människor att känna att de lämnas i sticket? Att man pratar om ”silverfat” beror väl på att man märker att tillvaron försämras för vissa och andra verkar få det bättre.

Det är ett missförstånd att flyktingar har fått det bättre än vi andra! Tvärtom är det många som tvingas gå under jorden och leva gömda. Jag ser inte varför de skulle få allt serverat på silverfat. Visst, i början får de övergångsbostäder eftersom de saknar kontakter i Sverige och har som sagt flytt hit från ett krig, men när tiden har gått ut måste de flytta och fixa en bostad på egen hand. Och det är inte lätt att fixa en bostad om man heter Fatima eller Mohammed och saknar inkomst, inte kan språket och inte har ett jobb. Jag var själv bostadslös innan jag fick ett förstahandskontrakt, och jag och min exman tvingades t.ex. bo hos vänner i perioder och flytta runt hela tiden. Ändå hade jag det fortfarande bättre än flyktingar eftersom jag inte hade flytt hit från ett krig och hade kontakter i Sverige vilket gjorde att jag kunde sova på folks soffor istället för att bosätta mig på gatan! Jag anser inte att flyktingarna hade det bättre än vad jag hade trots att jag var bostadslös.

Sedan har det faktiskt varit perioder då flyktingar fått bidrag från staten samtidigt som jag blivit utförsäkrad från Försäkringskassan och blev nekad försörjningsstöd från socialtjänsten. Men ändå skulle jag aldrig ha fått för mig att tänka att det var orättvist att flyktingarna fick bistånd. Det är ju helt rätt att flyktingar får bidrag (och bidraget de får är inte stort!) Däremot var det självklart fel att jag blev utförsäkrad och blev nekad socialbidrag, men det är ju inte flyktingarnas fel utan det var brister i socialförsäkringssystemet som ställde till det. Jag förstår inte vad jag skulle fått ut av att en flyktingfamilj hade blivit nekade bidrag och blivit utkastade på gatan även om jag var i knipa just då. För övrigt tror jag inte att många kan föreställa sig hur det är att tvingas fly till ett annat land p.g.a. krig.

Vad gäller våra makthavare så är det viktigt att komma ihåg att det är vi själva som röstat fram dem! Sveriges befolkning har gett makt till partier som förespråkat utförsäkringar mm. När det gäller vår statsminister så har jag förtroende för att han bryr sig! Med detta sagt kan han inte bedriva socialdemokratisk politik i nuläget eftersom han tvingas samarbeta med andra partier och måste därför göra eftergifter. Dock är jag övertygad om att han gör det bästa av situationen.

Det är orättvist att dessa människor som på riktigt behöver hjälpen påverkas negativt av att det finns individer som försvårar situationen för de som är ordentliga.

Vidare berättar Ken Ring att han har funderingar på att flytta till Afrika för det är tryggare där.

Självklart stämmer det inte att det är tryggare i Afrika än i Sverige. Jag har själv bott i Afrika så jag vet! Inte ens det faktum att det brändes bilar ibland ändrade det faktum att jag känner mig fullständigt trygg i Rinkeby och Tensta, och ingen av mina grannar kände sig otrygg heller. Med detta sagt gör nog Ken bäst i att flytta till Afrika om det är det han önskar!

Om det är så tryggt i Afrika, varför vill så många afrikaner till Europa då? Det kommer ju båtlaster över medelhavet dagligen.

Mycket bra fråga! Nä jag tror inte ett dugg på att det är tryggare i Afrika än i Sverige. Påstår man annat är man antingen okunnig eller så vill man bara provocera. Sen är ju såklart vissa områden i Afrika tryggare än andra, men faktum kvarstår att Afrika inte kan påstås vara en trygg kontinent att bo på.

Jag vet inte vem Ken Ring är men jag utgår ifrån att han inte har disputerat i ämnet och därför ger jag inte mycket för hans privata spårdomar om när vi får krig i Sverige! Hans åsikter är ytterst pseudovetenskapliga och saknar någon som helst vetenskaplig förankring. Jag misstänker att han är invandrarfientlig och får en kick av att sprida sina åsikter. Faktum är att de allra flesta som tror att områden som Rinkeby och Tensta är rena krigszoner aldrig själva har bott på dessa områden och därför inte har någon aning om vad de pratar om! För att få rätt bild av dessa områden bör man själv bosätta sig där, inte läsa om privata erfarenheter och berättelser skrivna av folk på Flashback.

Vad gäller Kens polare som blivit mördade så vet jag inte vilka han egentligen umgås med. Faktum är att det är mycket ovanligt att privatpersoner blir mördade i Sverige av främlingar på gatan (och jag har som sagt bott i Rinkeby och Tensta och även varit ute på nätterna på dessa områden utan problem!) och jag känner en person som själv bor i ett särskilt utsatt område och endast umgås med personer som bor i särskilt utsatta förorter. Hen känner definitivt ingen som blivit mördad!

Men visst, missbrukar man narkotika, umgås med tungt kriminella, pressar dem och låter bli att betala sina knarkskulder så kan det mycket väl hända att man blir mördad. Annars har jag mycket svårt att se hur det kan hända hela 19 gånger att man förlorar sina polare på det sättet.

”och jag har som sagt bott i Rinkeby och Tensta och även varit ute på nätterna på dessa områden utan problem!” Problemet är ju att med de mesiga straff vi har så kan patrask ställa till med brott och komma undan med det. Skulle man bara ta bort ett tio-tal personer från typ Rinkeby skulle det bli lugnare där. En del tror att långa straff inte hjälper för brottslingar ändrar sig inte på grund av de straffas, men grejen är ju att om de sitter i fängelse så kan det ju inte vara ute i samhället och göra skada!

Det stämmer att de som sitter i fängelse inte kan göra skada. Med detta sagt tror jag inte på långa straff, detta för att forskning har visat att långa straff inte avskräcker folk från att begå brott. Speciellt våldsbrott utgör ofta impulsivhandlingar. De som begår våldsbrott kan vara personer med allvarliga problem, och dessa typer av personer tänker knappast i termer av orsak-verkan. Jag tror att hårdare straff är en kortsiktig lösning men löser inte grundproblemet. Förebyggande åtgärder borde vara lösningen men även rehabilitering! Långa straff skulle bara bli dyrt för samhället och skapa ilska och uppgivenhet hos de som sitter inne vilket bara ökar risken för återfall den dagen de blir utsläppta från fängelset. Internationellt sett har Sverige en relativt låg återfall i brottslighet hos intagna vilket är bra, men självklart borde ännu mer göras!

Faktum är att många brott begås av andragenerationensinvandrare som utgör en mycket utsatt grupp. De misslyckas betydligt oftare i skolan än vad helsvenska barn gör, och faktum är att utanförskap skapar polarisering som på sikt kan orsaka bilbränningar, skjutningar i förorter osv. Som förebyggande åtgärd skulle jag satsa bland annat mycket hårt på modersmålsundervisning för dessa barn inklusive andragenerationens invandrare då forskare, bland annat Jim Cummins, har konstaterat att deras svenskkunskaper sällan är lika bra som pedagogerna tror! Cummins och många andra framstående språkforskare har vid ett flertal tillfällen bevisat vikten av ett välutvecklat modersmål för att invandrarbarnen ska kunna tillägna sig åt goda färdigheter i målspråket (i detta fall svenska) och lyckas i skolan då det sker en så kallad transfer från modersmålet till svenskan. Och en lyckad skolgång är i sin tur mycket viktig för integration i det svenska samhället! Tyvärr har vikten av modersmålsundervisning underskattats i Sverige då många invandrare får väldigt lite modersmålsundervisning vilket inte är tillräckligt för att utveckla ett välutvecklat modersmål.

Tyvärr är många pedagoger okunniga om forskning i fråga om språkutveckling och tror felaktigt att modersmålsundervisningen sker på bekostnad av svenskan vilket absolut inte är fallet utan tvärtom. Många invandrarbarn hamnar utanför när okunniga pedagoger arbetar efter mantrat ”här i klassrummet talar vi bara svenska” istället för att låta invandrarbarnen ägna sig åt translanguaging som är en vetenskaplig term som syftar på att invandrareleverna tillåts ta hjälp av modersmålet i undervisningen och använda det fritt i klassrummet. Det enspråkiga ideal som många pedagoger förespråkar är tyvärr en kvarleva från kolonialtiden men har inget forskningsstöd. Resurser åt modersmålsundervisning och positiva attityder mot flerspråkighet skulle kunna utgöra mycket effektiva åtgärder för att undvika utanförskap och polarisering hos denna grupp, men självklart är det möjligt att även andra förebyggande åtgärder skulle behöva sättas in! Dessa typer av förebyggande åtgärder utgör kostnadsposter för skattebetalare om man tänker kortsiktigt, men man borde ta hänsyn till den långsiktiga vinsten: samhället vinner i längden på att ungdomar lyckas i skolan så att de börjar arbeta och betala skatt som vuxna istället för att hamna i brottslighet. Anstalter är mycket resurskrävande för skattebetalare!

”Nej, flyktingarna snor inte min välfärd”. ”Ja, politikerna snor vår välfärd”.
Har du läst om vad som hände i Sandviken? Det var tänkt att kommunen skulle tjäna en massa pengar på flyktingar, men gick back i stället. Det var skriverier om en rapport gällande denna händelse såsom: ”Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen”. År 2019 sade kommunstyrelsens ordförande: ”Det är ansträngt”. Då år 2019 skrevs att prognosen för kommunen pekade mot 67 miljoner kronor i underskott.
Det verkar som att det är politikerna som snor folkets välfärd med hjälp av lögner. I dag vill få i Sandviken kännas vid rapporten. Att en kommun går back påverkar såklart kommuninvånarna. Det är väl inte konstigt om fattigt folk undrar hur de styrande har råd att ta emot folk från andra länder och hjälpa dem när kommunen går back. Ansvarslöst av politiker att handla på ett ogenomtänkt sätt.

Jag är inte insatt i vad som hände i Sandviken men jag har mycket svårt att tro att politiker skulle ljuga för sina kommuninvånare då de såklart inte vill ha underskott i sin budget. Jag förstår inte vad de skulle ha för syfte med sådana lögner. Om rapporten innehöll felaktigheter måste det ha berott på en mänsklig faktor.

Vad gäller Sandvikens kostnader så kan jag inte uttala mig om saken då jag inte känner till vad Sandviken har för budget och hur mycket pengar de har råd att lägga på flyktingar. Men de får väl kompensation från Migrationsverket? Fattiga kommuner som måste lägga mer pengar på välfärden p.g.a. annorlunda demografi (t.ex. många flyktingar och äldre) får väl också statlig kompensation via Robin Hood-skatt? Finns det verkligen bevis för att detta drabbade Sandvikens invånare negativt och sänkte deras välfärd jämfört med tidigare år? Finns det bevis för att Sandvikens invånare blev hemlösa och hamnade på gatan p.g.a. flyktingar? Och med ”bevis” menar jag såklart inte anonyma personer som skriver i Flashback eller artiklar i tidningar som Expressen och Aftonbladet utan myndighetsrapporter.

Självklart älskar Flashbackare och journalister sådant här för det drar folks uppmärksamhet, men det gäller att hålla sig kritisk till andrahandskällor och läsa myndighetsrapporter samt ha kunskap om hur statistik bör tolkas! Det är livsfarligt att förlita sig på andrahandskällor som Flashback och kvällstidningar och låta sig påverkas av den information de förmedlar för då får man felaktig bild av verkligheten och missar avgörande fakta.

Det du länkade till är en debattartikel och därmed en andrahandskälla! Det jag är intresserad av är myndighetsrapporter. Sandviken kan mycket väl vara en fattig kommun, men jag har inte hittat bevis för att Sandvikens kommuns invånare skulle råkat illa ut av flyktingmottagandet. Det framgår inte heller vilka det var som bekostade misstaget i Sandviken. Fick Sandvikens allra fattigaste och mest utsatta bekosta detta eller fick Sandviken statlig kompensation för de ökade utgifterna? Jag vill inte läsa debattartiklar och annan propaganda utan korrekt fakta!

Precis som jag skrivit tidigare så klassas man som ”fattig” om man tjänar mindre än 60 procent av landets medianinkomst. Att antalet ”fattiga” stiger i Sverige är inget argument för mig att inte ta emot flyktingar. Jag har själv varit fattig i många, många år av mitt liv men hade det ändå otroligt mycket bättre än flyktingar. Och för övrigt kommer antalet fattiga stiga bara mer och mer i Sverige eftersom inkomsterna på lönearbete stiger. Eftersom det även växer upp barn hos familjer som tjänar 60% mindre än landets medianinkomst kommer självklart också barnfattigdom troligtvis stiga i Sverige med tiden!

Jag har inte läst några myndighetsrapporter om hur den offentliga budgeten används men jag är inte alls säker på att flyktingmottagandet är den största utgiftsposten. Jag förstår inte heller vad flyktingarna får som vi andra inte får (förutom boende såklart i början, men det behövs…och detta boende kan vara ett inneboendekontrakt hos någon främling på en liten ort). De som saknar tillgångar får ansöka om dagersättning men den är behovsprövad:

https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Ekonomiskt-stod.html

Dagersättningen är betydligt mindre pengar än socialbidrag som jag fick ansöka om när jag blev utförsäkrad från Försäkringskassan. Och i och med att dagersättningen är behovsprövad får man det endast om man saknar tillgångar. När man vill ta reda på hur mycket asylsökande får gäller det såklart att titta på myndighetsrapporter eller t.ex. Migrationsverkets hemsida istället för tidningsartiklar och liknande forum då andrahandskällor som sagt ger en felaktig bild av verkligheten.

För övrigt är jag totalt emot att ställa två utsatta grupper mot varandra och tycker att det är lågt att vara avundsjuk på människor som har flytt hit från ett krig. Om någon asylsökande mot förmodan någon gång skulle få något jag inte får så får jag väl glädjas åt vederbörande istället för att vara missunnsam? De allra flesta som klagar asylsökande har mat på bordet och slipper sova utomhus. Vad gäller de svenskar som faktiskt tvingas sova utomhus så behöver de hjälp liksom asylsökande behöver det! Men två utsatta grupper ska som sagt aldrig ställas mot varandra.

”Socialdemokraterna: Sverige ska vara humanitär stormakt”. Sandviken; blev det en humanitär stormaktskommun? Om ja, för vilka?

Det är väl helt naturligt att det blir ett ”vi- och de-tänk” när staten bemöter två grupper av människor på olika sätt. Anledningen är pengar. Allt kostar pengar. Får någon grupp mer pengar än den andra gruppen uppstår det ju känslor av att man har blivit orättvist behandlad.

Svenskarna är kända för att vara konflikträdda. När det uppstår konflikt bland folket så vilket sätt väljer makthavarna att reda ut det på? Jo genom att angripa den ena gruppen med olika skällsord såsom ”rasist”. Det är helt befängt att komma med sådana skällsord! Vad har rasism att göra med prat om pengar? Makthavarna mobbar folket som kommer med kritik. Makthavarna är de som har ansvar för att det uppstår konflikt bland folket och då är det fel sätt att handskas med problemet genom att bete sig som ouppfostrade ungar i sandlådan som mobbar andra.

Makthavarna vill framstå som att det är de som är de kloka i det här kaoset och mobbar en del av folket. Det är de själva som har skapat kaoset.

Alldeles korrekt att vidta åtgärder mot terrorism! Dock har inte detta något med flyktingarna att göra. Terroristerna är våra fiender liksom de är flyktingarnas fiender. Flyktingarna flyr hit från fundamentalism.

Vad gäller rasism så är det självklart inte rasistiskt att diskutera hur den offentliga budgeten används och om våra pengar räcker till flyktingtagande eller inte! Däremot är det rasistiskt att antyda att flyktingar är terrorister p.g.a. etnicitet och religion! Och brottsligt också i och med att det utgör hets mot folkgrupp.

Tror du Paula att myndigheterna nuförtiden överhuvudtaget publicerar sina fel och misstag, dokument där det uppdagas att de handlat fel? Tror du folkets kritiska röster publiceras hos politiskt korrekt massmedia?

Till Paula: Myndighetsrapporter verkar vara svåra att hitta för t ex det jag skrev om gällande Sandviken så vill ju inte de ansvariga kännas vid den.