Kategorier
Stöd och insatser

Nej, boendestöd gör mig inte sjuk

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nyligen hittade jag en tidningsartikel som gjorde mig väldigt upprörd. Det handlar om två boendestödjare som uttalar sig och påstår att boendestöd är ”ett enormt resursslöseri som gör personer sjukare.” Direkt när jag såg rubriken blev jag nyfiken och undrade vilka sjukdomar boendestödjarnas klienter kunde tänkas lida av om boendestödet gör dem sjukare. Blir klienterna utbrända av boendestödet eller smittar personalen dem med någon sjukdom?

Många av klienterna har asperger eller adhd

När jag läste vidare, såg jag att boendestödjarna hade nämnt asperger och adhd som vanliga diagnoser som många av deras klienter har. Ingenstans står det att läsa att klienterna skulle ha tilläggsdiagnoser som skulle innebära att de faktiskt är sjuka. Jag hade hoppats på att det hade varit klart för alla vid det här laget att asperger och adhd inte är sjukdomar utan medfödda funktionsvariationer och att hjälpmedel aldrig gör oss klienter sjuka.

Syftet är inte att bli av med sin funktionsvariation

Syftet med boendestödet är inte, tack och lov, att vi klienter ska bli av med vår asperger och adhd. Visst, vissa av oss kan tids nog klara av att hitta fungerande strategier vilket kan leda till att boendestödtimmarna efter många år kan minskas, men det är lika vanligt att så inte sker. Mitt boendestöd gör mig varken mer eller mindre autistisk. Boendestödet är endast ett hjälpmedel för mig för att jag ska få en fungerande vardag, ingenting mer eller mindre.

Jag orkar inte träna på självständighet

Vidare menar boendestödjarna i artikeln att vi klienter ska ”utvecklas”. Vi ska ut och träffa folk, och vi ska klara våra sociala kontakter själva. Men jag skötte ju mina telefonsamtal själv i många, många år, innan jag fick min diagnos. Och ju fler år som gick, desto mer utmattad blev jag av det vilket inte är konstigt eftersom jag måste lägga ner mental energi på telefonsamtal. Numera ringer min boendestödjare mina samtal åt mig så att jag får avlastning och inte tar ut mig för mycket.

De flesta har för få timmar boendestöd

Den ena boendestödjaren som uttalar sig i artikeln uppskattar att 90 procent av hennes klienter har alldeles för många boendestödtimmar medan den andra uppskattar att siffran är uppemot 95 procent. De ställer sig kritiska till att biståndsbedömarna inte lyssnar på dem när de försöker förklara att väldigt många klienter inte behöver stödet! Här blir jag fundersam: när jag föreläser får jag nämligen en helt annan bild. De flesta autister jag har träffat har alldeles för boendestödtimmar, inte för många. Jag kan inte i mina vildaste fantasier tro att Norrköpings kommun skulle vara så givmild att de skulle missbedöma autisternas stödbehov så här grovt och skänka bort boendestödtimmar till höger och vänster!

Ingen kan veta vad som är bäst för mig

Avslutningsvis beklagar sig boendestödjarna att de inte får göra det som är bäst för brukarna. Hur kan de veta vad som är bäst för mig? Vad hände med empowerment och brukarinflytande? Jag orkar överhuvudtaget inte ”utvecklas” utan jag vill hålla mig flytande och behålla mina nuvarande förmågor. Nu vet jag att jag aldrig ska bosätta mig i Norrköpings kommun om det är så här boendestödjarna resonerar där. Jag blir mörkrädd!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”Nej, boendestöd gör mig inte sjuk”

Usch ja, verkligen 🙁 Sån okunskap! Jag är så chockad att jag inte vet vad jag ska säga. Det lyser verkligen igenom i hela artikeln att de inte har någon som helst kunskap om vad neuropsykiatriska diagnoser handlar om och inte förstår hur otroligt mycket energi det kan ta av en person med asperger eller adhd att träna på självständighet.

Svara

Dessa artiklar om Norrköpings boendestöd kom strax efter eller senare under 2018 men de är låsta för mig och alla andra som inte prenumererar. Hade varit intressant att få kunna läsa..

https://www.nt.se/tagg/boendest%C3%B6d

Om de började avskeda personal hösten 2018 hoppas jag att de som skrev insändaren var de första som fick gå.

Oj, är den låst för vissa av er? Konstigt, undrar vad det beror på. Jag prenumererar inte och jag kan läsa artikeln utan problem! Jag hittade den via Google, och nu när jag testade kan jag läsa artikeln igen genom att följa min egen länk i blogginlägget.

Undrar om det gör någon skillnad om man sitter vid datorn eller mobilen? Är den kanske låst för alla som sitter vid mobilen? Jag sitter vid datorn, och på datorn är det inga problem för mig att läsa artikeln. Först kommer artikeln upp, sedan försvinner den nästan direkt men när jag klickar på länken uppe på högra hörnet där det står ”Annons- vidare till hemsidan” så kommer jag tillbaka till artikeln. Och kan läsa den i sin helhet.

Svara

Den artikel du länkar till går att läsa men övriga som berör boendestödet i listan ovan lyckas jag inte öppna då de antagligen är låsta om man inte prenumererar.

Ingen här som bor i Norrköpings kommun och kan berätta vad som nu skett sedan artikeln publicerades?

Då förstår jag vad du menar! Jag kan tyvärr inte heller läsa de övriga artiklarna nu när jag försökte 🙁

Jag är också nyfiken på vad som skett i Norrköpings kommun så någon som har koll får hemskt gärna kommentera!

Svara

Ja tänk om ”folk” kunde inse att det inte går att uppfostra bort / bestraffa bort dessa NPF-diagnoser. Däremot hjälper tydliggörande – strukturering – stöttande utifrån INDIVIDENS behov. Det är brukaren det ska bli lätt för, inte personalen! Kämpar för att få fram det här i personalgrupper… Rock on! ❤️

Ja exakt! Tänk vad många det är som försöker uppfostra bort dessa diagnoser och blir sedan irriterade över att det inte går 🙁 Vad bra att du försöker få fram budskapet till personalgruppen!

Svara

Det är otroligt upprörande! Mycket bra att du skriver om det och argumenterar emot dem. Jag tyckte också det var intressant det du skrev om att de påstår att boendestöd gör personer sjukare. Jag gjorde samma bokstavliga tolkning som du och jag blir oroad av att inte ens boendestödjare vet skillnaden mellan sjukdom och funktionsnedsättning… Tyvärr är det väldigt vanligt att man får höra just det; ”Det beror på din sjukdom” i samhället. Dock tycker jag att boendestödjare här verkar vara mer kunniga på området, för ifrån dem har jag inte hört något så dumt. Men det är oroväckande. Det är som att människor likställer ordet ”diagnos” med sjukdom, fastän det inte alls behöver vara så. Men det är extra allvarligt när utbildade, som förväntas inneha den kompetensen, pratar såhär! Mycket bra, Paula, att du träffsäkert argumenterar emot!

Ja precis! Vaddå ”sjukare” liksom, vi är ju som vi är?! Det är en stor skillnad på en medfödd, bestående funktionsvariation och en sjukdom som kan botas. Det enda som gläder mig är att biståndsbedömarna i Norrköping verkar ha lyssnat på klienterna och inte på boendestödjarna vilket tyder på att biståndsbedömarna verkar förstå vad allt handlar om. Jag håller definitivt med dig om att det är mycket oroväckande när utbildade yrekesverksamma uttrycker sig på det här sättet. Förutom att klienterna tar skada kommer deras uttalanden spä på fördomarna om autism.

Tack för det du skrev 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *