Kategorier
Begränsade intressen och rutiner

Nej, alla vill inte testa nya saker!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism har begränsade intressen och beteenden, vilket bland annat kan innebära att vissa av oss gillar att göra saker på samma sätt och inte gillar att testa nya saker. Men det som är viktigt att komma ihåg är att oviljan att testa nya saker kan ha olika anledningar. Det kan exempelvis bero på att:

1 Personen har dålig föreställningsförmåga. Han eller hon har därför svårt för att tänka sig hur det skulle vara att testa något nytt. Men när personen väl testar en ny aktivitet, märker han eller hon oftast att det faktiskt är riktigt trevligt. Personen brukar vara glad efteråt över att ha blivit övertalad att följa med på den nya aktiviteten.

2. Personen vågar inte testa nya saker. Personen skulle gärna vilja men vet inte hur man bör bete sig i en ny situation och tvingas därför tacka nej. Men när personen väl får stöd av omgivningen och tillräckligt mycket information om vad den nya aktiviteten innebär exakt, är han eller hon gärna med.

3. Personen har endast specifika intressen. Och trivs därför bäst med sina specialintressen. Personen tycker att de flesta aktiviteter är tråkiga men blir aldrig trött på sina specialintressen. Personen trivs med sitt liv, så länge han eller hon får syssla med sina intressen ifred.

Själv tillhör jag för det mesta kategori 3. Jag har bara extremt få intressen men de intressen jag har tycker jag riktigt, riktigt mycket om. Jag tröttnar aldrig på dem även om jag skulle göra samma sak dag ut och dag in året om. Jag tycker att de flesta aktiviteter är tråkiga som exempelvis att lyssna på musik, se på filmer, gå på konserter och bio, syssla med de flesta sporter, gå på museer, se gamla byggnader, testa nya maträtter och så vidare. Nya smakupplevelser i maten ger mig inte heller något, och när jag var barn ville jag alltid leka samma lekar. När jag tvingades testa nya lekar mådde jag bara dåligt efteråt.

Det har ibland hänt mig även i vuxenåldern att andra människor har övertalat mig att prova på nya lokala maträtter eller besöka kända sevärdheter när jag exempelvis varit utomlands. Men nästan varje gång har jag ångrat efteråt att jag tackat ja istället för att lyssna på mig själv. På samma sätt har mina vänner ibland blivit frustrerade när de upptäckt att jag alltid vill gå på samma café och beställa samma tesort utan att testa nya caféer eller andra tesorter och drycker. Men jag tycker inte om de flesta drycker och maträtter så när jag väl hittat en dryck eller maträtt som jag är nöjd med ser jag ingen anledning till att avvika från mina rutiner och prova på något nytt. Däremot har jag självklart full respekt för att andra människor tröttnar lätt och vill testa något nytt. 

Om du hjälper en person med Aspergers syndrom i vardagen och upptäcker att personen aldrig testar nya saker, är det viktigt att du inte automatiskt utgår ifrån att personen vill variera sina aktiviteter. Tillhör personen kategori 1 eller 2 så är det viktigt att personen får stöd så att han eller hon har får möjlighet prova på nya aktiviteter. Men säger däremot personen: ”nej tack, jag är nöjd med mitt liv som det är” så finns det ingen anledning för dig att ändra på det!

8 svar på ”Nej, alla vill inte testa nya saker!”

Jag tycker om att testa nya saker hela tiden, Jag har mina hundar som jag brukar träna med. Jag har min ridning. Jag rider två gånger i veckan. Jag bruka träna mig själv fys .En till två gånger i veckan. Det är det jag håller på med som jag vill hålla på med hela tiden. Jag rutin på tidningen och min fys träningen.

Har du några tips att ge oss som aldrig lyckas komma igång med aktiviteter och hobbies som vi faktiskt vill göra, bara det att det liksom aldrig blir av att man börjar någonstans? Kan en boendestödjare praktiskt och aktivt hjälpa till med det samt motivera en att upprätthålla dessa nya vanor? Jag kan högst få 3 h boendestöd per vecka och det är ju alltid massa annat man ska hinna göra på de 3 timmarna, så jag förstår inte riktigt hur de praktiskt ska kunna vara till hjälp där? Men alla ger mig rådet att ta hjälp av en bs. Kan jag själv bli bättre på något sätt att ta tag i saker och lyckas upprätthålla dem, utan hjälp utifrån?

Vad tråkigt att du inte heller får så mycket boendestöd som du skulle behöva! Själv har jag 4 timmar boendestöd i veckan men många gånger räcker det inte, vilket gjort att vi behövt prioritera och endast göra det viktigaste så jag skulle också behöva fler timmar precis som du 🙁 Dina frågor gav mig faktiskt en idé till ett nytt blogginlägg för jag fick en massa nya tankar och idéer. Jag kommer att posta det inlägget imorgon! En idé kan såklart vara att överklaga kommunens beslut att inte ge fler timmar boendestöd men tyvärr kan det vara svårt att få överklagan att gå igenom för man får ju boendestöd enligt socialtjänstlagen. Det verkar som att vissa kommuner är mer generösa när det gäller antalet timmar boendestöd medan andra är mindre generösa, vilket gjort att alla tyvärr inte har en möjlighet att ta hjälp av en boendestödjare när det gäller såna saker 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *