Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Nej, alla människor har inte de autistiska svårigheterna

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Varför får inte vi som lever med asperger eller autism inte den förståelse och det stöd vi skulle behöva, undrar många. Personligen tror jag att en del av förklaringen är att de allra flesta människor tycker sig känna igen sig i diagnoskriterierna för autism i någon grad utan att inse att allt handlar om gradskillnader. Jag önskar att alla människor skulle veta skillnaden på följande:

1. Vanlig trötthet vs handikappande trötthet. De allra flesta människor känner sig trötta efter jobbet. Men trots tröttheten klarar de ändå av föräldraskap, städning och ett heltidsjobb. Många av oss med Aspergers syndrom eller autism lever däremot med en handikappande trötthet som verkligen begränsar våra liv. Obs! Man behöver självklart inte ha just autism för att lida av en handikappande trötthet och utmattning. Det finns andra funktionsnedsättningar och sjukdomar som ME, MS, hjärntumörer som kan göra patienten otroligt trött och utmattad.  

2. Att känna sig utanför i tonåren vs att vara autistisk. När jag var i tonåren, funderade jag ett tag på om jag kunde vara autistisk. Jag kände nämligen igen mig i vissa diagnoskriterier för autism. Men jag fick höra att känsla av utanförskap och annorlundaskap hörde till tonåren. Men ändå kände jag mig som född på fel planet. Jag förstod aldrig vad andra tonåringar pratade om och hade aldrig ens hört talas om Madonna eller någon annan artist! När jag var 24 år, fick jag äntligen bekräftat att jag visst hade asperger och därmed var annorlunda på riktigt.

3. Att ogilla skolan vs att ha ångest inför skolan. De allra flesta barn skulle förmodligen vilja ta en sovmorgon eller leka ute med kompisar istället för att sitta på en tråkig mattelektion. Men många autistiska barn känner allvarlig ångest och rädsla inför skolan. Själv var jag tvungen att skolka vid ett flertal tillfällen. Nu som vuxen brukar jag säga att skolan var för mig som en 9-årig fängelsedom.

4. Ha svårt för ett ämne vs att sakna förutsättningarna för att lära sig ämnet. En ojämn begåvningsprofil kan ingå i Aspergers syndrom och autism. Jag lyckades aldrig lära mig i skolan hur man knäcker ägg i hemkunskapen och hur man trär en symaskin eller fäller upp en strykbräda i syslöjden. Det handlade inte bara om att det var svårt utan jag saknade förutsättningarna för att lära mig!

5. Att ha ”vanliga” svårigheter vs att ha en funktionsnedsättning. ”Jag har också haft många svårigheter i livet men de har försvunnit genom träning”, får vi autister inte sällan höra. Därför utsatte jag mig för grupparbeten under hela grundskolan och gymnasiet. Men ändå blev grupparbetena bara svårare och svårare för mig med åren och gjorde mig utbränd. Svårigheterna i Aspergers syndrom går inte att träna bort, och ordspråket  ”träning ger färdighet gäller därmed inte oss!

6. Att inte vilja anpassa sig vs att bli sjuk av att anpassa sig. Vi som lever med Aspergers syndrom eller autism gör oftast inte som vi vill för att vi skulle tycka att det är häftigt att vara annorlunda och egen. Vi riskerar istället att bli utbrända om vi anpassar oss för mycket. Om vi tackar nej till en släktmiddag, handlar det inte om att vi inte har lust att gratta vår svärmor på hennes födelsedag utan det handlar om att vi kan må psykiskt riktigt dåligt av sociala tillställningar och vara helt utslagna i en vecka efteråt!

Det är dags för skolpersonalen, biståndsbedömarna samt personalen på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att lära sig dessa skillnader! För svårigheterna i autism ingår inte i vanliga mänskliga egenskaper, och utan autismspecifik kunskap kommer det adekvata stödet alltid utebli!

6 svar på ”Nej, alla människor har inte de autistiska svårigheterna”

Det här känner jag igen mig i,jag har aldrig gillar grupparbeten och heller inte att jobba i team.Jag har haft många olika arbeten och dom arbeten jag jobbat själv fungerade mycket bra,men ibland har allt team arbeten fungerat beroende på om man passar ihop.Jag är inte intresserad av sällskapspel och annat trams heller som typ jullekar…jag säger alltid nej till att delta i sånt och skäms inte för det.När den mörka årstiden kommer går jag i ide och vaknar fram på våren,under vintern är jag oerhört trött..Grattis föresten på födelsedagen

Usch, jag hatar också alla typer av sällskapsspel och grupplekar. Vad bra att du säger nej till att delta! Jag gör också det nuförtiden men tyvärr blir jag ofta övertalad ändå och då har jag ibland svårt för att stå emot utan att bli alltför aggressiv och arg på de som försöker övertala mig. Jag har liksom ibland svårt för att säga ”nej” på ett bestämt men snällt sätt.

Det är jättemånga som brukar vara trötta under den mörka årstiden. Det är intressant att jag inte märker av sånt själv. Jag tycker själv att jag är lika trött/pigg på somrarna och vintrarna.

Svara

Detta inlägg är bara såå viktigt. Det vill man att många nås av: framförallt alla dom som vi är missförstådda av.
Tack Paula!

Vad bra att du gillade inlägget! Det är verkligen jobbigt att vi ofta blir missförstådda just för att folk inte förstår skillnaden på de saker jag nämnde i blogginlägget.

Svara

Hej,
Jag känner igen mig så i diagnosen. Har inte diagnosen själv men funderar på att göra en utredning. Jag vill dock veta om jag får den hjälp jag behöver för att leva ett normalt liv efter diagnosen. Det som skulle hjälpa mig mycket är att få bort den trötthet jag hela tiden har från det att jag vaknar. Jag orkar ingenting, och bara typ stirrar på mina arbetsuppgifter. Jag orkar inte heller tala. Detta förens jag tar ångestdämpande, då orkar jag ta tag i mitt liv, göra det jag ska. Nu när jag jobbar hemma kan jag på mitt kontor lägga mig på golvet en stund på morgonen för att jag inte får för mig någonting.

Har sett att man kan få ritalin för tröttheten. Men vill gärna veta att jag verkligen får det om jag diagnostiseras för asperger syndrom? Är det fler som får det för tröttheten? Och känner ni igen er i det jag skriver? Man är liksom apatisk tills man tar ångestdämpande.

MVH Morgan

Hej Morgan!

Tyvärr är det svårt för mig att säga om du kommer att få det stöd du behöver efter diagnosen för mycket beror på vad du behöver för stöd och varför du är trött. Jag har själv fått väldigt mycket stöd efter diagnosen i form av boendestöd som avlastar mig men i många andra kommuner är boendestödet sämre än här i Stockholm. Det finns inga garantier tyvärr men däremot lönar det sig ändå att göra en utredning tycker jag!

Det är vanligt att känna sig utmattad när man har autism, men samtidigt kan det finnas många olika orsaker till trötthet. Det kan ju också finnas andra orsaker till din trötthet än autism, t.ex. hypotyreos, celiaki, vitamin- och mineralbrist, ME eller biverkningar av någon medicin. Det här med att du inte ens orkar tala får mig att fundera på om det skulle kunna vara något annat än Aspergers syndrom/autism du har men svårt för mig att säga!

Numera ska det vara tydligt att få centralstimulerande utskrivet när man har ren autism utan ADHD men oftast hjälper det mot koncentrationssvårigheter och initiativlöshet. Om din utmattning beror på koncentrationssvårigheter så kan Ritalin mycket väl hjälpa! Men det beror som sagt också på varför du har hjärndimma.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *