Kategorier
Socialt samspel och autism

Nej, alla autister gillar inte gemensamma projekt och jippon

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Eftersom vi som har Aspergers syndrom eller autism inte sällan avskyr att vistas och samarbeta i grupp, undviker vissa av oss grupper i alla dess former. Själv undviker jag grupper speciellt när syftet är att arbeta kring ett gemensamt projekt, demonstrera tillsammans eller något liknande. Häromåret fick jag förfrågan om jag ville vara med i något i jippo på Världsautismdagen för att uppmärksamma den stora dagen i grupp men jag avböjde eftersom det lät alldeles för socialt för mig. Inte heller deltog jag i samlingen i Stockholm dagen efter attentatet på Drottninggatan.

Jag har även svårt för att uppmärksamma stora dagar. I förrgår hade jag till och med glömt bort att det var Världsautismdagen! På samma sätt har jag svårt för att uppmärksamma Alla hjärtans dag för jag vill inte fira kärlek på samma dag när alla andra gör det, jag vill göra det varje dag och privat! Därför har inte heller bröllop varit viktiga för mig, och när jag själv gifte mig för länge sen så tyckte jag inte att det var märkvärdigt att gifta sig, istället tyckte jag att det var mycket mer speciellt att vara gift! Men just handlingen att gifta sig kändes inte märkvärdig för mig.

När jag tackar nej till evenemang, inte visar medlidande offentligt och inte uppmärksammar stora dagar, tror många människor att jag inte bryr mig. Men så är det inte alls! Jag måste bara få engagera mig på mitt sätt. För att engagera mig i autism skriver jag blogginlägg och föreläser men jag skulle ha mycket svårt för att sitta i styrelse i en intresseförening eller delta i jippon för att uppmärksamma autisternas rättigheter. Däremot tycker jag att det är mycket bra och viktigt att Världsautismdagen finns för de allra flesta neurotypiska människor uppmärksammar förmodligen autism bättre om de får ägna en öronmärkt dag åt funktionstillståndet. Jag tycker också att det är bra att det finns autistiska eldsjälar som engagerar sig i Världsautismdagen!

Om du arbetar som lärare och anordnar jippon på skolan för att uppmärksamma något viktigt, ska du låta elever med Aspergers syndrom eller autism engagera sig på sitt sätt om de inte vill delta i jippon i grupp. Då kanske de vill skriva om händelsen eller göra något annat enskilt för att bidra och vara delaktiga!

2 svar på ”Nej, alla autister gillar inte gemensamma projekt och jippon”

Aah, första gången någonsin jag hör någon mer säga så om giftermål!

Jag har högfungerande autism och är förlovad. Jag vill verkligen vara gift med min blivande man, men jag skippar gärna själva bröllopet. Jag får bara ångest av tanken på att stå inför våra släktingar och vänner. Ingen förstår mig, i bästa fall tycker de jag är knäpp men tyvärr finns det de som tolkar det som att jag inte vill gifta mig alls/gifta mig med just honom vilket alltså inte alls är fallet.

Hej Emelie!

Jag förstår dig och lider med dig! Själv hade jag ingen fest alls när jag gifte mig. Jag kände att jag ville gifta mig för min skull, inte andras. Och jag kan verkligen inte förstå vad ett äktenskap har med en fest och att stå inför en massa människor att göra för ett äktenskap innebär att man blir en familj. Jag tycker inte att det är fel med bröllopsfester men jag tycker att var och en ska få bestämma själv om man ska ha en fest eller ej när man gifter sig.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *