Kategorier
Asperger och Theory of Mind

När mentaliseringsförmågan sviktar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag fick min Asperger-diagnos, läste jag att en dålig mentaliseringsförmåga var ett vanligt drag hos personer med Aspergers syndrom och autism. I början tyckte jag mig inte ha en svag mentaliseringsförmåga eftersom jag alltid hade varit den som folk har vänt sig till när de känt sig ledsna och att den enda anledningen till att jag inte alltid förstod andra människor var att jag tänkte annorlunda än de. Jag trodde att en mentaliseringsförmåga betydde samma som empati.

Men idag har jag förstått att en mentaliseringsförmåga betyder mycket mer än så. Man kan exempelvis ha svårt att bryta rutiner och att pröva på nya saker på grund av en bristande föreställningsförmåga eftersom man plötsligt kommer att behöva tänka annorlunda och måste försöka föreställa sig hur den nya situationen kommer att bli. Man kan också ha svårt för att lista ut varför människor gör som de gör.

När jag är stressad, orkar inte min hjärna alltid tänka på varför andra människor gör och säger som de gör. Då är min hjärna fokuserad på att hantera stressen, och därför kan min mentaliseringsförmåga svikta i sådana situationer. En stressig arbetsplats är ett exempel på en sådan situation. När jag arbetade som kassabiträde i en matbutik, var jag så fokuserad på att hålla koll på alla intryck och att försöka göra rätt att jag inte alltid ens tänkte på varför jag skulle göra vissa saker. Därför blev det ofta helt fel.

Ibland hände det att kunder kom fram till mig och gav mig trasiga matvaror som de hade hittat i butikshyllorna. Eftersom jag var så fokuserad på att betjäna kunderna, hade jag aldrig energi att analysera närmare över varför de hade gett mig dessa trasiga förpackningar. När mitt arbetspass var slut, la jag därför tillbaka de trasiga matvarorna tillbaka i butikshyllorna. När en av mina kollegor såg vad jag höll på med, undrade hon varför i hela världen jag hade lagt trasiga varor tillbaka i hyllorna. ”Men vad menar du nu?”, frågade jag förvånad. Kollegan suckade och förklarade för mig att det borde vara självklart att trasiga matvaror inte skulle tillbaka i hyllan för ingen kund vill köpa en trasig förpackning.

Jag kände mig dum som inte hade kommit på det själv. I andra omständigheter hade jag förstått att det var självklart att ingen ville köpa en trasig vara men jobbet tog så mycket energi av mig att min tankeförmåga hade försämrats kraftigt. Jag hade bara lagt tillbaka varorna i hyllan som en robot utan att fundera på varför jag gjorde som jag gjorde.

9 svar på ”När mentaliseringsförmågan sviktar”

Jag känner igen det där med att bryta rutiner eller inte vara snabb ivändningarna. Att stå i kön på ICA och plötsligt eventuellt byta kassa kan ju vara som att byta planet, tycker jag!
Det tar jättemycket kraft att ändra fort, det kräver mycket tankekraft.
Vad intressant att läsa om hur du upplever det!

Jag förstår verkligen att det kan tar mycket energi att byta kassa! Jag tycker själv inte om att köa så jag har oftast inga problem med att byta till en ny kassa om jag tror att kön kommer att gå snabbare, men däremot tycker jag ofta att det tar energi att gå mot rött ljus på gatan. Min hjärna tänker att man bara ska gå över gatan när det är grönt, och jag orkar inte kolla och göra bedömningen om det kommer bilar eller inte när det är rött ljus. Om jag däremot är i sällskap med andra människor tar det ingen energi att gå mot rött för då följer jag bara efter dem! 🙂

Svara

Så glad att jag hittat din blogg. Du beskriver verkligen asperger på nya sätt så man förstår. Lycka till i framtiden!

Tack för en intressant blogg. Jag lär mig något nytt var gång jag läser dina inlägg. Jag har själv inte Asperger-diagnos men har tidigare, när jag var yrkesverksam kommit i kontakt med den och många andra diagnoser. Nu är ja, som det kallas, sjukpensionär främst pga fysiska funktionshinder (Ehler-Danlos syndrom bland annat). Läkarna föredrar begreppet ”multisjuk” 🙁 Rullstolsburen och därmed annorlunda – och osynlig!

Vill du, är du varmt välkommen att titta in hos mig: Livets skiftningar – ett annat perpektiv Livet på rullande fot. wordpress2202.wordpress.com
Jag skriver om sånt som intresserar, rör och berör, positivt och negativt. Svårt, jobbigt, rart och gulligt. Dvs om livet i stort och smått.

Återigen: Tack för en mycket intressant och läsvärd blogg.

Hej Pia-Liisa!

Vad roligt att höra att du gillar min blogg och att du lär dig nya saker varje gång du läser, det var kul att höra! 🙂 Och tack för att du tipsade om din blogg, ska kanske kika in någon dag 🙂

Svara

Du och dina läsare är varmt välkomna 🙂 Flera av de bloggare jag följer, och även flera av mina läsare och följare lever med både EDS och NPF på olika sätt. Därför är det ett ämne som också kommer upp i inlägg ibland. Jag har också erfarenhet av NPF på nära håll genom anhöriga med NPF.

PS! Erfarenhet är en sak – kunskap om NPF något annat. Jag behöver lära mig mycket mer om just NPF då diagnosen är ny. Dock förklarade den väldigt mycket som förut inte har haft svar…
Kram <3
//P-L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *