Kategorier
Vardag med Asperger

När man vill veta alla detaljer i förväg

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många människor med Aspergers syndrom och autism vill veta exakt vad som kommer att hända innan de hamnar i nya situationer. Vad kommer man göra exakt och hur länge, vilka kommer att vara med, vad kommer man att äta och vilken tid och så vidare?

Själv vill jag också oftast veta vad som kommer att hända exakt om jag gör något som avviker från mina rutiner eller om jag utsätter mig för en ny situation. Innan jag sökte till Ågesta Folkhögskola, frågade jag exakt vilka ämnen som skulle vara i schemat och hur ämnena skulle undervisas, om det skolan skulle ha utflykter eller friluftsdagar som avvek från det normala schemat och hur dessa dagar exakt skulle gå till. Skulle man till exempel se på filmer, laga mat tillsammans, gå och bowla eller leka grupplekar?

Många tror att anledningen till att jag vill veta vad som kommer att hända är att jag har en dålig föreställningsförmåga och att jag  automatiskt kommer att bli lugn när jag får veta alla detaljer, men så är det inte alls. Anledningen till att jag vill veta alla detaljer är att jag vill veta om det kommer att finnas obligatoriska aktiviteter som jag har svårt för. Eftersom jag har mycket svårt för att spela biljard, se på filmer, leka grupplekar, laga mat och att pyssla, var det viktigt för mig att veta att skolan inte skulle ha sådana obligatoriska aktiviteter. Jag ville också veta hur undervisningen skulle gå till för att säkerställa att jag inte skulle hamna i situationer jag skulle ha svårt att hantera.

När jag fick veta att Ågesta Folkhögskola visserligen hade friluftsdagar och andra aktiviteter som avvek från schemat men att jag inte behövde delta om jag inte ville det vågade jag börja på utbildningen. Jag fick också veta att varje klass skulle vara ansvarig för städningen i köket då och då men att min klass skulle slippa det, och därför var jag trygg. Många tycker kanske att det är konstigt att skulle jag skulle avstå från att gå en utbildning om jag skulle behöva städa köket en gång i månaden eller att vara med i grupplekar ett par gånger om året, men eftersom sådana aktiviteter framkallar stor ångest hos mig och tar enormt mycket mental energi, hade jag börjat extremt dåligt om jag hade utsatt mig för sådana aktiviteter.

När skolan började, var det inte viktigt för mig att veta vad vi skulle göra på varje lektion och vad som skulle hända exakt under veckan. Jag visste ju redan om att jag inte längre hade något att oroa mig för, så därför brydde jag mig inte om lektionernas innehåll skulle förändras lite grann eller om det uppkomma andra mindre förändringar. Många andra med Aspergers syndrom däremot klarar inte av förändringar alls, så därför hade skolan ett detaljerat veckoschema som lärarna satt upp varje måndag så att vi elever skulle veta allt som skulle hända under veckan.

12 svar på ”När man vill veta alla detaljer i förväg”

aldrig fel med att få veta saker och ting exakt i förväg så man inte hamnar i en oväntad situation som man aldrig kan förut se innan det inträffar oftast så som jag lärt mig iallafall så vill man ju helst ha en trygg stabil säker grund att utgå ifrån jag tror också mycket utav det hänger nog också på hur ens liv varit som yngre mycket utfrysning utsatthet mobbning sårats mm det gör att man nog kan bli en aning nervös orolig när det tar en oväntad vändning och man står där som ett frågetecken och inga konkreta svar får jag har lärt mig det där som du skrivit om att folk linda in det dom menar i olika saker men också att det är fortfarande lika viktigt att komma med poängen vad är avsikten vad vill man egentligen med det man säger vad menar man
”dålig föreställningsförmåga och att jag automatiskt kommer att bli lugn när jag får veta alla detaljer, men så är det inte alls” som du skriver jag tror det har också att göra med situation man befinner sig i och vad det handlar om också en del saker är mindre nervösa jobbiga att vilja få reda på och andra inte

som du skriver jag tror det har också att göra med situation man befinner sig i och vad det handlar om också en del saker är mindre nervösa jobbiga att vilja få reda på och andra inte

Ja exakt! Jag vill till exempel oftast veta vad det kommer att serveras för mat och om det kommer att vara hög ljudvolym om jag ska på fest för jag har svårt för höga ljud och många maträtter. Men om jag vet att det handlar om en tillställning jag klarar av, behöver jag inte veta alla detaljer!

Svara

Jag känner igen mig. När jag gick i skolan ville jag alltid veta om jobbiga aktiviteter i förväg. Om jag fick veta om aktiviteten för nära inpå brukade jag bli väldigt orolig, så till slut började min lärare berätta för mig i förväg när vi skulle ha utflykt, gå någonstans där det kunde förekomma höga ljud etc. Jag behövde mycket tid att förbereda mig inför jobbiga aktiviteter och därför ville jag veta om dem i förväg.

Däremot tyckte jag inte om att få detaljerade beskrivningar av själva händelseförloppet, utan då blev jag bara ännu mer stressad. Det berodde på att jag var väldigt snabb på att räkna ut vad olika situationer innebar, men jag hoppades alltid in i det sista att jag skulle ha fel. När de vuxna berättade vad som skulle hända i de olika situationerna hände det att jag greps av panik, eftersom det de berättade oftast stämde väl överens med vad jag hade föreställt mig. Jag fick mina farhågor bekräftade och hela händelseförloppet spelades upp för mitt inre, vilket var väldigt dramatiskt för mig. Därför ville jag inte att de vuxna skulle tala om vad vi skulle göra på exempelvis utflykten, utan det räckte att de sa att vi skulle på utflykt för då visste jag vad det innebar och kunde förbereda mig på det.

Jag förstår att du inte ville ha detaljerade beskrivningar av händelseförloppet om det gav dig ångest! När jag tänker efter, ville jag inte heller alltid få detaljerade beskrivningar om exakt allt. Att jag hade fått veta att jag skulle utsättas för en jobbig aktivitet räckte för mig för att jag skulle veta ungefär vad som skulle hända. Hemkunskapslektionerna i skolan var ångestfyllda för mig, och när jag visste om att vi skulle ha hemkunskap, var min kropp redan beredd på att det skulle bli jobbigt, men precis som du hoppades jag in i det sista att jag skulle ha fel med mina allra värsta farhågor. Anledningen till att jag inte ville ha detaljerade beskrivningar av kommande hemkunskapslektioner var att jag visste om att jag inte kunde slippa undan dessa lektioner. Däremot vill jag få detaljerade beskrivningar om jag har en möjlighet att kunna slippa undan den jobbiga aktiviteten. En detaljerad beskrivning hjälper alltid mig när jag ska fatta beslutet om jag kan tacka ja eller inte. Om jag exempelvis hade fått delta i städningen av Ågesta Folkhögskolas kök eller tvingats vara med i diverse aktiviteter/lekar, hade jag inte börjat på utbildningen. Men tack vare att jag fick en detaljerad beskrivning om kursens innehåll i förväg vågade jag tacka ja!

Svara

Vi vet inte riktigt hur detta kommer gå ! Modiga eller dumma men vi kommer åka till U SA o bo i ett hus med familjen + farmor Farfar o farbror = 7 personer men vi vet att vi har gångavstånd till strand = alla går när de vill utan att vänta på någon ! Vi har pratat om eget rum med alla små hästar som hon kommer att plocka upp o hagen skall med . Där kan hon få va ifred när det blir för tungt. Ipad är med o vi har hörlurar o wifi de övriga käbner till hennes svårigheter men det kommer bli en prövning men vi har också med oss att vi ( föäldrar) får splitta på oss med syskonen o inte ha för mycket utflyckter planerade ! Hon vill shoppa men vi vet ju hur det brukar bli , det är STORA affärer får ha en räddning med att dra sig tillbaka till bilen eller glass stopp med en vuxen o resten får handla hm vi gör detta o hoppas det går vägen men som sagt vi har inte stora planer på att hinna se saker eller så . sista tiden har vi inte orkat åka på utflykter för det brukar bli så jobbigt men mest när vi skall åka o när vi skall packa väskan tillbaka . Men nu försöker vi igen . God jul !

Åh, vad härligt det låter med en resa! Det är jättebra att er dotter kommer att kunna dra sig undan till ett eget rum om det skulle bli för mycket. När jag var liten och vi sov över hos andra människor, uppskattade jag verkligen när jag fick ha ett eget krypin. Hemma hos mormor och morfar kunde jag vara ensam i ett eget rum en halvdag utan att någon kom och undrade varför jag var osocial, och därför kunde jag spendera t om ett par veckor hemma hos dem utan mina föräldrar. Hoppas resan blir lyckad, jag håller tummarna! 🙂 God jul och gott nytt år till hela familjen.

Svara

Jag förstår att du får ångest om du inte vet vad som kommer att hända, jag tror att många som har Aspergers syndrom vill veta så mycket som möjligt i förväg.

God jul, Jessica!

Svara

Jag känner igen mig i det du skriver men jag har svårt att klara av förändringar alls. När jag jobbade och sommarjobbade på Samhall så kände jag oro, ångest och panik varje dag för då förekom det en hel del förändringar. Jag jobbade som städare och fick oftast inte reda på vad jag skulle städa i förväg, var tvungen att flänga runt på olika ställen. Helt plötsligt fick de för sig att ändra i schemat och jag visste oftast inte om jag skulle jobba ensam eller vem jag skulle jobba ihop med. Flera gånger hände det att arbetsledaren dök upp med nån jag skulle handleda. Jag klarade inte av att handleda nån så jag tyckte det var väldigt obehagligt att bli påtvingad det. Jag slöt mig inom mig själv och ignorerade den jag skulle handleda för jag ville bara bort från situation jag blivit påtvingad.

Det här är ett bra exempel på en arbetsplats som borde vara anpassad men som inte var det. Det låter som ett stressigt jobb för vem som helst, och vi som har diagnoser behöver verkligen lugn och ro och förutsägbarhet. Jag förstår verkligen att du tyckte att det var jobbigt!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *