Kategorier
Annorlunda tänkande

När man reagerar på kritik på olika sätt

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism kan ibland ha ett annorlunda känsloliv. Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit hur jag kan reagera extremt överkänsligt när någon som står mig nära kritiserar mig samtidigt som jag inte alls blev lika ledsen när mina mobbare sa elaka saker till mig i skolan. Detta för att jag inte ansåg mobbarna vara några betydelsefulla människor i mitt liv ,och därför struntade jag i om de tyckte att jag var snygg eller ful, normal eller konstig.

När andra människor får veta vad jag gick igenom i skolan, får jag ofta höra att jag är otroligt stark och tuff i för att ha klarat mig igenom en extremt grov mobbing. Men att jag skulle vara starkare och tuffare än andra människor stämmer inte för jag kan samtidigt bli otroligt ledsen och älta i flera dagar om mina föräldrar eller någon annan jag tycker om säger med en lite irriterad röst: ”vad jobbig du är nu, Paula.” Jag vill absolut inte att mina närmaste tycker att jag är det minsta jobbig, och därför kan jag i sådana situationer reagera extremt överkänsligt.

De flesta människor som känner mig har bara fått se en sida av mig. Mamma har exempelvis sett mig som en extremt känslig person eftersom hon har sett hela livet hur jag överreagerar och blir ledsen för minsta lilla. Därför har hon varit rädd för hur jag kommer att klara mig igenom livet med tanke på att hon anser mig vara mer känslig än de flesta andra människor. Men jag skulle absolut inte gå under om jag skulle få kritik på exemplvis en arbetsplats. Jag är endast känslig när närmaste framför kritik mot mig men däremot tog jag ju inte åt mig speciellt mycket av mobbingen även mobbarna sa till mig ofta att jag var så ful att jag borde gå hem och ta livet av mig (även om jag självklart inte tyckte att det var roligt att bli mobbad).

Förut när jag pratade med olika olika psykologer, hände det inte sällan att jag blev missförstådd eftersom psykologerna inte förstod att jag kunde reagera på helt olika sätt i olika situationer beroende på vilka människor det handlade om. Det tog ett tag för vissa att ta in att någon som i deras ögon är så tuff som inte tar åt sig av grov mobbing kunde bli ledsen i situationer där andra människor inte hade reagerat nämnvärt. Vissa trodde till och med att jag hade blockerat mina känslor, men det stämde inte. Om jag blir ledsen av kritik eller inte beror nästan helt och hållet på om personen som framfört kritiken står mig nära eller inte!

4 svar på ”När man reagerar på kritik på olika sätt”

Stämmer bra in på mig, men jag blir även ledsen om någon på arbetsplatsen pratat i kritiska termer om mig.
Jag blir ledsen för jag vet att jag gör mitt bästa, men ändå räcker man inte alltid till. Andra hade bara skakat av sig det och gått vidare, men jag kan älta det med ångest som följd länge.

Vad tråkigt att höra! Jag hoppas att dina kollegor inte kritiserar dig alltför ofta.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *