Kategorier
Asperger och perception

Mössa och vinterjacka i sommarvärmen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Idag tog jag en promenad i skogen. Förut promenerade jag nästan varje dag, men nu var det ganska länge sen jag tog en promenad sist eftersom jag inte har orkat. Men eftersom jag inte haft lika många föreläsningar den senaste tiden och inte speciellt långa resor till föreläsningsorterna, orkade jag idag.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism har ibland en annorlunda perception, och därmed kan vi också vara extremt känsliga eller okänsliga för temperaturskiftningar. Jag tillhör definitivt den sistnämnda gruppen. Nuförtiden har jag förstått att de flesta andra människor förmodligen märker automatiskt när det är varmt ute, och därmed behöver de inte anstränga sig ett dugg för att klura ut vad de ska ha på sig när de ska ut. Jag måste därmed lägga medvetet energi på att känna efter om det är varmt eller inte, och ibland orkar jag inte tvinga mig själv att fokusera på sådana saker.

Idag bestämde jag mig för att ta det lugnt och bara slappna av och inte tänka på något onödigt. Så jag tog på mig en varm tröja, mössan, vinterjackan och vantarna och gick ut. När jag nästan var hemma, frågade en förbipasserande kvinna mig om jag inte svettades, och jag blev förvånad. Varför skulle jag göra det? Men sedan lade jag märke till vad andra människor hade på sig, och de hade tunna vårjackor och inga mössor eller vantar. Det var nämligen +13 grader ute!

Ibland är jag avundsjuk på människor som inte behöver lägga energi på saker som jag måste lägga extremt mycket energi på. Idag gjorde det visserligen ingenting att jag svettades utan att märka det eftersom jag var hemma hela dagen, men jag försöker hålla koll så att jag inte exempelvis har på mig varma stövlar i +30 graders sommarvärme när jag ska ut på stan och träffa människor så att jag inte börjar svettas extremt mycket och börja lukta svett utan att jag märker det. Därför försöker jag hålla koll och komma ihåg att ta på mig sandalerna i sådant väder även om det kan vara tröttsamt. Men andra människor behöver inte ens lägga energi på sådana här saker, de känner på sig automatiskt hur pass tunna eller tjocka kläder det är lämpligt att ha på sig när de ska ut.

14 svar på ”Mössa och vinterjacka i sommarvärmen”

Jag byter jacka och skor, men det är för att jag lärt mig att man svettas på somrarna. Men jag förstår dig, det är ju enklast att alltid ha samma kläder på sig!

Svara

Jag är väldigt känslig för värme och fryser inte så ofta. Därför brukade jag förut aldrig reflektera över att jag inte använde halsduk och kunde ha min sommarjacka på vintern. Det var först när en vän till mig sa att det såg kallt ut i min klädsel som jag började tänka på att jag kanske egentligen frös litegrann. Så då införskaffade jag mig en halsduk, haha! Nu kan jag frysa ibland om jag inte har halsduk, men hade min vän inte påpekat det för några år sedan hade jag kanske inte börjat tänka på det alls.

Du verkar vara tvärtom än jag! 🙂 Det är lättare för mig att märka att jag fryser än att jag svettas.

Jag förstår att du har lättare att märka nu att du fryser. Jag har också haft lite lättare att märka att jag svettas i mina varma, långa stövlar i 30 graders sommarvärme efter att andra människor påpekat detta för mig och jag har blivit mer uppmärksam 😉

När det gäller kyla så kan jag inte förstå mig själv. Vissa dagar märker jag inte speciellt mycket att det är kallt, men andra dagar fryser jag extremt lätt! Dessa dagar har jag ofta vinterjacka på mig inomhus, och ändå har jag frusit like grann. Men mina boendestödjare har däremot tyckt att det varit varmt och de har inte kunnat förstå att jag inte svettats i min varma vinterjacka 🙂

Svara

Jag har svårt att avgöra hur varmt det är bara genom att sticka ut huvudet och känna efter. Därför har jag SMHI:s app i telefonen, så att jag kan kolla hur många grader det är ute, även om jag inte har någon termometer i närheten.

Jag känner av temperaturen när jag väl är ute och vet hur mycket eller lite kläder jag behöver ha på mig beroende på väder. Däremot hände det när jag var yngre att jag hittade ett plagg – ofta för litet – längst in i garderoben och prompt ville ha på mig detta. Även om jag inte hade gillat plagget när det var nytt så skulle jag ha det när det var för litet. Det hände även att jag ville ha vinterjackan på våren och shorts på vintern, bara för att jag blivit ”fixerad” vid plagget. 😛

Det du beskriver är vanligt bland barn med Aspergers syndrom! Jag kan iofs inte minnas att jag hade velat ha på mig shorts på vintern eller vinterjackan på våren när jag var barn, men däremot har jag ofta nu i vuxen ålder shorts på mig mitt i vintern. Iofs inte med bara ben utan med strumpbyxor. Men det händer att de förbipasserande kollar på mig konstigt och frågar om jag inte fryser 🙂

Svara

Vad intressant att det är vanligt! Det visste jag inte. 🙂

Vad häftigt att du kan ha shorts och strumpbyxor på vintern utan att frysa! 🙂 Det skulle inte jag kunna ha. När jag var yngre var jag inte särskilt frusen, men jag har blivit mer frusen av mig med åren. Idag hade jag t.ex. fodrade leggings under ridbyxorna trots att det var plusgrader ute. Det behövdes, det hade blivit kallt annars.

Jag har aldrig på mig tunna strumpbyxor under vintern, utan jag har flera par tjocka strumpbyxor ovanpå varandra. Jag förstår att det ser ut som att jag inte har mycket på mig, men i själva verket har jag det! 🙂 Så jag förstår verkligen att du behövde leggings under ridbyxorna idag.

Svara

Att ha shorts med strumpbyxor till på vintern tycker inte jag är konstigt, så länge det inte är -20 grader, men då kan man ju ha dubbla eller tredubbla strumpbyxor eller tights. En hel del människor som t.ex. ska vara fint klädda på sitt jobb har väl kjol och strumpbyxor på vintern och det är ju ingen skillnad mot shorts och strumpbyxor. Vad lustigt att förbipasserande frågar om du inte fryser! Jag tycker det är konstigt att folk lägger sig i andras klädval osv. på det sättet att de frågar en främmande person om hen fryser eller liknande. Jag skulle aldrig fråga en främmande person något sådant, tycker det är lite oförskämt att göra det. Jag skulle tycka det var jobbigt om en främmande person frågade mig det, vill inte känna mig utpekad på det sättet.

Jag håller med dig, det är konstigt att främmande människor kommenterar ens kläder. När jag frågade min boendestödjare varför de gör det, svarade hon att det beror på att min vinterklädsel avviker extremt mycket från andra människors klädsel och att det ser ut som att jag har extremt lite på mig. Men ändå tycker jag att det är oartigt av andra att kommentera det.

Jag kan inte heller förstå varför andra människor tror att jag fryser. Jag har alltid på mig dubbla eller tredubbla tjocka strympbyxor på mig på vintrarna, och det värmer mig otroligt mycket. Min boendestödjare tjatar alltid på att jag säkert fryser, själv brukar hon ha jeans på sig på vintrarna. Jag frågade henne för några veckor sedan om hon hade på sig strumpbyxor eller långa kalsonger under jeansen, och det hade hon inte. På samma dag provade jag att gå ut en stund i jeans utan strumpbyxor under för att testa om jag skulle frysa, och jag tyckte att det var riktigt kallt! Däremot fryser jag aldrig när jag har på mig kjolar, shorts och flera par strumpbyxor. Min klädsel är alltså mycket mer värmande än hennes även om det kanske inte ser ut så för utomstående 😉

Svara

Då är det din boendestödjare som folk i själva verket borde fråga om hon inte fryser, haha! 😛
Jeans är dessutom så hemskt obekvämt tycker jag, hehe.
Främmande personer har aldrig frågat mig om jag inte fryser, däremot har några inom familjen tyckt det sett kallt ut när jag haft tights på mig på hösten/vintern. Det verkar som om jeans är standarden att ha på sig, särskilt på vintern.
Vad brukar du svara när främmande personer frågar dig om du fryser/svettas?

Jag håller med dig för det är ju hon som inte har varma kläder på sig 🙂

Jag tycker också att jeans är obekvämt. Jag har på mig jeans väldigt, väldigt sällan, oftast har jag bara klänningar och kjolar och ibland shorts. Du har rätt i att jeans är standarden, och det är nog därför ingen ifrågasätter det. Om man klär sig annorlunda, måste man däremot förklara sig känns det som.

Jag brukar bara svara att jag inte fryser när främmande människor frågar mig om jag inte fryser. Egentligen känner jag irritation i kroppen när de frågar mig om sånt, men jag vet att de förmodligen inte menar något illa och därför försöker jag vara artig.

Svara

Jag äger inte ens några jeans längre! Klänning/kjol/shorts och tights är sååå mycket bekvämare 🙂
Jag skulle också svara som du om någon frågade. Jag skulle inte tycka det var någon dé att ödsla energi på sådant genom att säga till personerna, den energin kan man lägga på annat 🙂

Jag äger faktiskt jeans, men jag använder dem nästan aldrig. Ett par lösa jeans brukar jag faktiskt ha på mig hemma ibland men skulle inte gå ut med dem för jag tycker att det är så mycket snyggare med kjolar och klänningar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *