Kategorier
Asperger och perception

Asperger och temperatursskiftningar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har många gånger hört personer med Aspergers syndrom berätta att de antingen är över- eller underkänsliga mot kyla eller värme. Vissa kan utan problem gå ut i sommarjackan i minusgrader, och andra tycker om att ha på sig vinterkläder även mitt i sommarvärmen. Och vissa med Aspergers syndrom börjar frysa och/eller svettas extremt lätt.

När jag var barn, valde mamma alltid kläder åt mig. Det var praktiskt, då slapp jag göra det själv. Men när jag hade blivit vuxen och flyttat hemifrån, blev det plötsligt problematiskt för mig att välja rätt kläder till rätt årstid för nu hade jag ju inte mamma till min hjälp längre. Speciellt i sommarvärmen brukade jag ha på mig samma långa, varma stövlar som jag även använde på vintrarna. De var mina favoritstövlar under flera års tid, och anledningen till att jag alltid ville ha dem på mig oavsett årstid var att jag tyckte att de var snygga. Att jag ”borde” tycka att de var för varma föll mig inte in förrän främlingar på gatan började stoppa mig och fråga: ”men gud, svettas du inte?” Då var jag helt oförstående. Vad menade de egentligen? Varför skulle jag svettas?

1425574_698883673466308_1977377544_n

När jag frågade en vän, förklarade hon för mig att dessa människor syftade på mina stövlar och att hon också alltid hade undrat om jag inte svettades. För tydligen hade de flesta andra människor på sig antingen låga skor eller sandaler på somrarna, fick jag höra. ”Oj, bryr andra människor sig verkligen så här mycket om vad andra har på sig?”, undrade jag förvånat. Själv hade jag nämligen aldrig lagt märke till vad andra hade på sig, speciellt främlingar som jag inte ens kände. Insidan var mycket viktigare för mig. Och jag hade aldrig någonsin ens tänkt på att andra människor aldrig hade stövlar på sig när det var 30 grader ute. Visst, jag visste om att det existerade någonting som hette sandaler, men jag hade inte förstått att det ansågs vara konstigt om jag hade på mig stövlar i sommarvärmen istället. Och att jag kanske till och med bröt mot några oskrivna regler genom att ha stövlar på mig eftersom människor började vända sig om efter mig på gatan. Vad mycket konstiga regler det fanns i den här världen! Tyckte andra människor alltså att jag borde lägga min energi på att byta skor beroende på årstid bara för att jag råkade bo i ett land som hade temperatursskiftningar?

Senare samma sommar köpte jag sandaler, och min vän undrade om jag märkte någon skillnad och om det inte var skönare att ha på mig sandaler än varma stövlar. Ja, skönt var det ju eftersom människor inte kollade efter mig på gatan längre, svarade jag. Det var skönt att slippa blickarna, där var det en stor skillnad. Däremot märkte jag ingen skillnad annars, förutom att jag började sakna mina stövlar lite grann. 

7 svar på ”Asperger och temperatursskiftningar”

Ett intressant inlägg. Jag undrar bara, svettades du inte om fötterna i stövlarna eller svettades du men registrerade det inte? Jag får varje höst och vinter hålla koll på sonen så han inte går ut för tunnklädd. Han säger att han inte fryser fast än hans händer är iskalla men när han får på sig hanskarna säger han
– nu blev det skönt. Jag blir inte klok på det…Han är 16 år och jag tror aldrig jag hört honom säga att han fryser.

Jag tror att jag svettas precis lika mycket som andra människor men av någon anledning registrerar inte min hjärna svettandet så det stör inte mig på något sätt. Om jag däremot bestämmer mig för att känna efter ”medvetet” om jag svettas eller inte, märker jag det men det kräver alltså medvetet tänkande vilket tar energi. Nu när jag blivit äldre, har jag dock förstått att det är viktigt att lägga energi på att för jag har förstått att jag kanske börjar lukta illa om jag svettas. Och eftersom min hjärna inte alltid registrerar lukter heller, måste jag vara försiktig för jag vill ju inte lukta svett.

När det gäller din son så undrar jag om det kanske kan vara så att han tänker så mycket på andra saker att han inte märker att han fryser, men när han får på sig handskarna, märker han plötsligt att det faktiskt är skillnad?

Svara

Ja så kanske det är. Nu gör vi så att vi drar en gräns. Är det minusgrader är det = kallt och då är det mössa och hanskar som gäller:) Men det går åt väldigt många mössor och hanskar för han tar av dom på bussen och sen glömmer han dom. Vi övar på att om man tar av mössan eller handskarna ska man lägga dom i väskan. Så när han går hemmifrån är allt på men när han kommer till skolan är kläderna på bussen eller i väskan. Men men denna hösten kanske allt funkar:))
Tack föe en bra blogg!

Ingen fara med stavningen 🙂 Jag känner verkligen igen det här med glömska. Jag tror att jag utvecklat mitt tvångssyndrom (har kontrolltvång) eftersom jag vet om att jag lätt glömmer bort saker om jag inte kontrollerar flera gånger att jag inte glömt något. Så på ett sätt blir jag glad när jag börjar glömma bort saker för då betyder det att mitt kontrolltvång minskat.

Hoppas ni hittar en fungerande strategi för din son!

Svara

För min del gör det inget om det är varmt; svettas sällan, men ”klibbigt” väder är inget vidare. Hatar kyla och har på mig mössa och vantar längre än man egentligen behöver, så jag som tjej har svårt att förstå andra som inte har på sig mössa när det är kallt ute. Det hae väl med att de är rädda för att förstöra frisyren eller om det är mode grejen.

Jag är precis som du när det gäller värme! Och om jag någon enstaka gång är ute på hösten utan mössa, beror det på att jag inte vill förstöra frisyren, precis som du skriver 🙂

Men däremot är vissa med Asperger helt okänsliga för kyla på samma sätt som jag är okänslig för värme och kan utan problem ha på mig stövlar i sommarvärmen. De känner helt enkelt inte att det är kallt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *