Kategorier
Autism och bemötande Autism under barndom och skolan

Mitt barn vill inte acceptera sin diagnos, vad göra?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag föreläser, möter jag ofta föräldrar vars barn nyligen blivit diagnostiserade med Aspergers syndrom eller autismspektrumtillstånd. Ibland har dessa barn haft svårt att ta till sig diagnosen. Eftersom många av dessa föräldrar frågar mig om råd om vad de bör göra, har jag samlat några tips på vilka saker som är bra att tänka på.

1. Om ditt barn inte vill prata om sin diagnos med dig just nu, respektera detta! Även om jag själv fick min Asperger-diagnos som vuxen, fanns det ibland andra situationer i livet där jag som tonåring mådde dåligt och mina välmenande föräldrar försökte prata om problemet med mig. Men då kände jag bara att föräldrarna la sig i vilket bara ledde till irritation. Men självklart ska du finnas där för ditt barn ifall hen behöver prata av sig!

2. Om ditt barn inte vill prata med dig om diagnosen men behöver någon annan vuxen att prata med, kan ni vända er till habiliteringen. Ibland är det lättare för barnen att prata med någon utomstående av anledningen att föräldrarna står en alldeles för nära.

3. Försök tänka på din egen inställning till diagnosen. Ibland kommer diagnosen som en chock till er föräldrar, vilket kan innebära en sorgprocess över att ens eget barn inte är som andra barn. Även om många barn med Aspergers syndrom har svårt att läsa av kroppsspråk, kan många känna på sig att föräldrarna är oroliga. Om föräldrarna har svårt att ta till sig diagnosen, finns en stor risk att även barnet också kommer att ha det.

4. Försök acceptera ditt barn som hen är! Det gör otroligt mycket för självförtroendet om man känner att man blir älskad som man är och inte behöver förändras.

5. Påminn ditt barn om att Aspergers syndrom även kan innebära styrkor.

2 svar på ”Mitt barn vill inte acceptera sin diagnos, vad göra?”

När jag läser ditt blogginlägg så tänker jag att föräldrarna kanske borde fokusera mer på att lära sig mer om Aspergers syndrom och hur Aspergers syndrom yttrar sig hos deras barn än att få deras barn att acceptera sin diagnos. För lika mycket som barnet behöver acceptera sin diagnos så behöver föräldrarna lära sig om Aspergers syndrom och om hur de som föräldrar ska förhålla sig till sitt barn med diagnosen. Problemen handlar lika mycket om hur omgivningen bemöter människor med Aspergers syndrom som om att människor med Aspergers syndrom måste förstå sig själva. Det är lätt att glömma bort att många av svårigheterna har att göra med en oförstående omgivning.

Jag håller med dig helt! Jag tycker att mitt liv bara har blivit lättare och lättare med åren, men det beror mest på att jag nuförtiden oftast slipper oförstående människor.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *