Kategorier
Paulas blogg

Mina annorlunda nyårslöften

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

För flera år sedan gav jag ibland nyårslöften för mig själv. Men mina nyårslöften skilde sig rätt mycket från andra människors löften. När andra människor lovade sig själva att göra bättre ifrån sig i skolan eller på jobbet, bli bättre på att höra av sig till sina vänner, inte börja lämna saker till sista minuten och liknande saker, var mina löften helt annorlunda. Mina löften var att tillåta mitt hem bli ännu stökigare då och då, tillåta mig själv att lämna saker till sista minuten, börja spendera mer tid ensam, bli mer glömsk och så vidare. I och med att jag hade fått veta att jag har Aspergers syndrom, hade jag nämligen så småningom börjat inse att jag inte kunde kräva för mycket av mig själv.

När andra människor hörde om mina löften, höjde de på sina ögonbryn för de tyckte att mina löften lät helt absurda. Men jag som hade levt med kontrolltvång i flera år och led av att kontrollera att jag aldrig glömde något viktigt, var det bra för mig att tillåta mig själv att ibland tappa bort mitt tunnelbanekort. Att behöva köpa ett nytt kort då och då är faktiskt ett rätt billigt pris att betala för att jag vågar slappna av och inte oroar mig lika mycket längre för att tappa bort saker.

’Samma sak med att låta mitt hem att bli stökigt och att lämna saker till sista minuten: jag hade insett att jag måste få kasta saker på golvet ibland och låta dem ligga där så att jag inte bränner ut mig själv. Jag hade också insett att jag mådde dåligt av att tvinga mig själv att börja packa min väska i god tid när jag skulle iväg, och därför var det bättre för mig att tillåta mig själv att börja packa i sista minuten. Hellre lite kortvarig stress än att börja stressa för packandet redan dagen innan!

Gott nytt år, mina bloggläsare! Vi hörs nästa år 🙂

PS. DN har skrivit en artikel om mig och min nya bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

16 svar på ”Mina annorlunda nyårslöften”

Jag har samma nyårslöfte som dig. Sen jag fick min diagnos för 1 år sen så har jag insett att jag inte ska kräva för mycket av mig själv. Vill bli bättre på att säga ifrån när andra kräver för mycket av mig.
Gott nytt år!

Det är ett jättebra nyårslöfte, tycker jag! Jag ger nuförtiden inga nyårslöften till mig själv längre eftersom jag känner att jag i stort sett har ett ganska fungerande liv idag, men förut gjorde jag sådana här nyårslöften för jag lyssnade alldeles för mycket på andra människor på den tiden. Att sänka kraven är det bland det bästa jag någonsin gjort 🙂

Svara

Gott nytt år Paula. Tack för alla fina inlägg i bloggen.Jag försöker lära känna min vuxna dotter genom dej. Må så gott. Kram. ♡♡

Tack för att du bloggar hjälper mig lite på traven med min dotter som nyligen fått diagnos Autism ( många asberger drag) god fortsättning vi är utomlands och det går ganska bra trots att vi bor med farmor o farfar o farbror halva tiden har gått o vi klarar det känns det som ..,,

Vad bra att du gav nyårslöften som passade dig själv, istället för att ge löften som passade normen men inte dig! 🙂 Förr om åren brukade mina nyårslöften handla om att söka si och så många jobb/utbildningar, eller skriva si och så mycket,, och mina nyårslöften var ofta ganska många. Tyvärr lyckades jag aldrig hålla dem utan mådde bara sämre och kände mig misslyckad, för mina löften kom av att jag ville så mycket mer än jag orkade och klarade av. I år har jag bara två nyårslöften och de handlar om att fortsätta stå upp för mig själv och mina behov, samt att fortsätta göra sådant som jag mår bra av.

Vad tråkigt att du gav nyårslöften som inte passade dig 🙁 Själv gjorde jag också dåliga nyårslöften för riktigt länge sedan när jag gick i skolan. Då lovade jag mig själv att jag skulle skärpa mig mer på lektionerna, men det löftet kunde jag aldrig hålla! Vad bra att du har gjort bra nyårslöften i år, att stå upp för dig själv och göra saker som du mår bra av låter som bra löften! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *