Lilla Grodan frågar
Min 18-åriga son har Aspergers eller en högfungerande autism och håller nu på att ta körkort. Han har klarat teorin och kämpar nu med uppkörningen som han först trodde skulle gå enklare och vara roligare. Har nu missat två stycken. Jag funderar på om det beror på att det är svårare att läsa av honom? Min fundering och fråga är vad man kan tänka på och tips på hur jag kan hjälpa honom att klara det eller vad han kan tänka på? Är det bra eller dåligt att prata om det med Trafikverket? När han skulle skriva provet för moppe så gjorde vi det men upplevde att det nästan blev värre och han klarade det inte ändå.
Paula svarar
Jag har inget körkort själv så jag kan tyvärr vara fel person att svara på frågor om uppkörning. Jag kommer ändå att göra mitt bästa för att svara på dina frågor, men jag hoppas att mina autistiska bloggläsare som har körkort kan kommentera och ge dig ännu bättre tips!
Borde inte ha betydelse
Jag antar att du med ”att läsa av honom” syftar på kroppsspråk och dylikt. Jag har svårt att tro att sådant har betydelse vid uppkörning utan det enda som ska ha betydelse är att provdeltagaren framgångsrikt klarar av att göra det som provledaren vill. Min uppfattning är att uppkörningen består av praktiska övningar så jag tror inte att det har betydelse om andra har lätt eller svårt att läsa av ens kroppsspråk. Eller upplever din son att han egentligen vetat ”svaren” men provledaren har missförstått honom? I så fall borde han kanske prata med provledaren nästa gång och be dem ge honom bättre instruktioner.
Kognitiva avvikelser kan ställa till det
De kognitiva avvikelser som autism ofta innebär är dock en troligare förklaring till att många autister kuggar uppkörningen. Enligt min erfarenhet har många autister svårare än neurotypiker att lära sig att köra bil då bilkörning förutsätter simultankapacitet som många av oss med autism saknar: vi har ofta väldigt svårt att tänka på flera saker samtidigt! Bilkörning förutsätter förmodligen också en god automatiseringsförmåga vilket kan vara ett problem för oss autister. Dessutom måste man hela tiden vara fokuserad och ha en snabb reaktionsförmåga vilket kan vara svårt om man har problem med exekutiva funktioner.
Övning kan ge färdighet
Vissa autister upplever att övning ger färdighet: ibland behöver vi autister göra samma sak flera gånger innan förmågan sitter fast. Har din son möjlighet att ta fler körlektioner? Har han möjlighet att övningsköra tillsammans med någon han känner sig trygg med? Han kanske kan anteckna på en papperslapp vad det är som brukar gå fel så att han vet vilka färdigheter han borde öva på. Om det t.ex. är parkeringen eller backningen han har svårt för borde han specifikt öva på dessa färdigheter. Han kan även träna på bilkörning i ”tanken” varje kväll innan han går och lägger sig.
Det är bra om han är avslappnad
Om din son känner sig nervös inför uppkörningen och han upplever att nervositeten hindrar honom från att klara av körprovet kan det vara en bra idé att han berättar om nervositeten för provledaren. Har han möjlighet att träffa provledaren i förväg så att han vet vem han kommer att träffa? Om han känner sig avslappnad kan det vara lättare för honom att klara av körprovet. Jag vet inte om avslappningsövningar skulle hjälpa honom? Själv blir jag inte hjälpt av avslappningsövningar, men det är individuellt om de hjälper eller inte.
Alla kommer att bedömas objektivt
Jag har tyvärr ingen aning om det är bra eller dåligt att prata med Trafikverket eftersom jag aldrig haft kontakt med dem. Alla provdeltagare kommer dock att bedömas objektivt vilket innebär att din son inte kommer att få ett lättare körprov än de andra provdeltagarna även om Trafikverket skulle känna till att han har autism. Däremot kan ni såklart fråga dem om han skulle kunna få vissa anpassningar så att uppkörningssituationen blir lättare för honom. Jag har ingen aning om vad Trafikverket brukar göra i sådana situationer, men det skadar nog inte att fråga. Jag önskar din son stor lycka till!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
10 svar på ”Min son har autism, varför klarar han inte uppkörningen?”
Jag pratade med en släkting som varit bilskollärare. Hens uppfattning är att de typiska killarna, de som ”kan” och som gör, har lättare att övertyga inspektörerna om sin kompetens, medan många duktiga men försiktiga elever, typiska tjejer, blir underkända. Alltså att förare som han som lärare inte tyckte var färdigutbildade/mogna fick körkort medan sådana som kanske sa ”ojdå” eller frågade om något, inte fick fast de var duktigare och säkrare förare egentligen. Jag tror att ni ska bita i det sura äpplet och köra upp igen. Och en gång till om så krävs. Det kostar lite pengar men prata med trafikverket tror jag inte på, gör det när körkortet är klart om du fortfarande har ork att försöka förbättra. Mina barn har kört upp två gånger var och de hade faktiskt tillgodo det de klarat av på första uppkörningen, behövde inte göra om de momenten. Försök se varje uppkörning som ett inlärningstillfälle (precis som varje avslag från försäkringskassan o.s.v. Och varje nytt försök som ett nytt försök med förhoppningsvis en ny och bättre inspektör. Prata gärna med bilskolläraren däremot, det ”straffar” sej inte. Många kramar.
Ojdå, det är allvarligt om personer som inte är mogna för att köra bil blir godkända på körprovet p.g.a. ett självsäkert uppträdande vid uppkörningstillfället. Så borde det inte vara!
Det var ett bra tips att se uppkörningen som ett inlärningstillfälle! Jättebra att inte alla moment behöver göras om utan endast de man inte klarat av.
”– För personer med autism eller Aspergers syndrom så verkar det mer handla om att man har svårt att tänka sig in i situationer som inte är verkliga, att det är svårt att se riskerna i trafiken innan man har lärt sig att det verkligen kan finnas risker. Att det är svårt att få ihop det här med teori och praktik helt enkelt, säger Maria Almberg som är arbetsterapeut vid Mobilitetscenter i Göteborg.”
https://sverigesradio.se/artikel/6716524
Det låter logiskt att vi med autism ofta har svårt att få ihop det här med teori och praktik. Jag har träffat flera autister som inte haft några som helst svårigheter med att klara av teoriprovet, men däremot har det varit uppkörningen som har ställt till det.
När jag tog körkort så uppmärksammade min mamma mig på att jag inte alltid vrider på huvudet när jag ser mig omkring (jag ser ju bra ändå). Körskolläraren trodde nämligen att jag var slarvig och inte såg mig för. Började vrida, vad jag tyckte, överdrivet på huvudet när jag skulle se mig om kring t.ex. vid svängar eller omkörningar och då vart han nöjd (jag såg ju precis lika bra som innan, men nu syntes de mera utåt att jag hade koll). Bara en tanke.
Att du ska vrida på huvudet är väl för att kunna se i ”döda vinkeln”.
https://www.youtube.com/watch?v=rVrzJoo3HTU
Intressant! Undrar om man kan bli underkänd på uppkörningen om man inte vrider på huvudet lika mycket.
Vet många med Asperger som har körkort, jag valde bort de pga stresskänslighet, kan ej skilja på höger och vänster , så jag kör inte moped eller skoter eller fyrhjuling heller. Men tror de är väll 50/50 av dem som har körkort.
Det är klokt att välja bort körkort om man känner att man inte skulle klara det. Jag skulle troligen också vara en fara i trafiken!
Jag tog körkortet på andra försöket men fick också veta att jag behövde träna mer och han kunde ha kuggat mig.
För mig handlade det mycket om prestationsångest, att köra en bil man inte känner samt att köra i ett område man inte kört på förut.
Man får ju ta med sig en bil och köra upp med och så kan man övningsköra i området nära uppkörningsplatsen för att öka vanan och därmed tryggheten.
Även om jag haft körkort i 16 år nu så upplevs jag nog som osäker bakom ratten, speciellt inne i stan.
Jag är försiktig av mig och det är inget fel med det.
Hoppas det gick bra för er.