Kategorier
Läsarfrågor

Min kille har troligen autism och han sårar mig, hjälp

Karina frågar

Jag har en stark misstanke att min pojkvän har Aspergers då han uppfyller de flesta kriterierna. Hans beteende gör vår relation mycket svår och han förstår inte varför jag blir sårad och ledsen osv. Hur närmar man sig en vuxen om man vill hjälpa denne att förstå sig själv och söka hjälp?

Paula svarar

Det är inte alls omöjligt att din pojkvän har autism (numera ingår Aspergers syndrom i paraplybegreppet autism), men faktum är att det endast är ett kompetent utredningsteam som kan avgöra om han har det eller inte. För att få diagnosen autism krävs att man har en kliniskt signifikant funktionsnedsättning vilket innebär att det inte räcker med att man ”bara” känner igen sig i de drag som är typiska för autism. Det finns faktiskt betydligt fler personer som har autistiska drag än personer som har autism så det är fullt möjligt att din pojkvän ”bara” har autistiska drag utan att nå diagnosgräns.

Inte säkert att han får en diagnos

Du kan alltid nämna för din pojkvän att du har läst om autism och upplever dig känna igen honom i beskrivningarna. Om du är rädd att han tar illa vid sig kan du säga att autism inte bara måste innebära svårigheter utan även styrkor. Betona gärna också att autism inte betyder att man är defekt och måste förändras utan det innebär bara att man fungerar annorlunda än de flesta andra människor. Det är såklart helt upp till honom att avgöra om han vill utredas eller inte, och det är inte heller säkert att sjukvården går med på att utreda honom även om han själv skulle ställa sig positiv till en utredning. Och även om han skulle utredas måste du som sagt vara beredd på möjligheten att han kanske inte kommer att få någon diagnos alls.

Självförståelse betyder något annat

Jag tycker dock att du kan fundera på om det är viktigt för dig att han ska utredas. En diagnos är nämligen inget kvitto på att man ska förändras utan snarare är det omgivningen som ska lära sig att ta hänsyn till vederbörandes autism och sänka kraven. Om han får en diagnos kommer han kanske få stöd av habiliteringen att autismanpassa sitt liv, lära sig att acceptera sig själv som han är, fundera på vad som ger och tar energi och hur han kan leva ett bra liv. Han kommer säkert få hjälp med att ”förstå sig själv”, men denna självförståelse betyder inte alltid det som omgivningen tror. Det betyder istället ofta att han ska acceptera sig själv fullt ut och lära känna sina egna behov. För många autister är diagnosen väldigt viktig, men man ska alltid skaffa diagnos för sin egen skull och inte för någon annans!

En parterapeut kan hjälpa

Du nämner att han gör dig sårad och ledsen utan att förstå varför. Nu vet jag inte på vilket sätt han gör dig sårad och ledsen, men om det är så att han utsätter dig för psykiskt våld och aggressioner i syfte att trycka ner dig tycker jag att du ska göra slut och uppmana honom att söka hjälp med en gång om han vill att er relation ska ha en chans i framtiden. Ingen ska behöva stå ut med att bli nertryckt! Men i detta fall får jag faktiskt en känsla av att han inte är elak med mening eftersom du skriver att han inte ens förstår varför du blir ledsen. Därför skulle ni kanske kunna kontakta en parterapeut för att ni ska lära er att förstå varandra.

Vissa autister är brutalt ärliga

Viktigt att känna till är att vissa autister är väldigt raka och brutalt ärliga och att det kan vara mentalt väldigt krävande för en sådana autist att ständigt behöva vakta sin tunga och tänka på vad man ”får” och ”inte får” säga. Är det så att han ”bara” är rak och brutalt ärlig och att det är det som sårar dig kan du fundera på om det kan vara så att ni är för olika och egentligen inte passar ihop. Vi människor kommunicerar på olika sätt, och vissa älskar ärliga människor som inte alltid är politiskt korrekta medan andra gör inte det. Om det är så att den ena i relationen har ett behov av att vara sig själv och kunna säga vad som faller hen in och den andra inte uppskattar det kan det ibland vara svårt att hitta en kompromiss som båda är nöjda med, men det kan ni kanske diskutera med en parterapeut! Om en kompromiss är okej för båda parter och båda vill fortsätta förhållandet är det alltid bättre att hitta en kompromiss än att göra slut!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *