Idag kommer det fjärde och sista inlägget om min hälsosamma livsstil. Idag tänker jag skriva om den allra viktigaste aspekten i ett hälsosamt liv, nämligen psykiskt välmående och en stressfri vardag. Alla kunniga specialistläkare jag träffat säger samma sak: personer med Aspergers syndrom brukar vara mer stressade än andra människor eftersom våra hjärnor i allmänhet måste jobba hårdare. Mina tips för att minska på stressnivån:
1. Jämför aldrig någonsin dig själv med andra människor, och tävla inte med någon annan än dig själv! Den allra största synden någonsin. Alla människor är olika, klarar olika mycket och har olika förutsättningar. Vad spelar det för roll om någon annan har mer pengar än du, lär sig nya saker fortare än du och tränar med hårdare vikter än du trots att du tränat en betydligt längre tid än h*n? Och vad spelar det för roll om du har svårt att sköta vardagliga saker och behöver boendestöd trots att majoriteten av människor och även kanske någon med samma diagnos som du klarar sig utan sådan hjälp? Du ska leva för DIN egen skull, inte för att imponera på andra!
2. Lyssna på din kropp. Det är förvånanande att ytterst få människor egentligen gör det. Orkar du verkligen ha 5 vänner som du träffar flera gånger i veckan, ha 5 hobbies och dessutom engagera dig i olika föreningar? Ibland är det rätta att endast ha EN vän, eller t om ingen alls och inga hobbies om man antingen inte orkar eller inte vill. Att ligga i sängen och läsa böcker är dessutom också en hobby, tycker jag! När du är stressad, gör bara det du verkligen måste! Jag kom hem från Finland för 4 dagar sedan, men jag har fortfarande inte packat upp resväskan som ligger i hallgolvet. Inte heller har jag diskat på flera dagar. Jag vill vänta tills jag har mer ork.
3. Lyssna inte på råd från andra när det känns fel. Andra har oftast fel, i alla fall enligt min erfarenhet. När människor ger råd till varandra, utgår de ofta från sig själva och från vad som fungerat för just dem själva och andra de känner. Men det som människor ofta glömmer bort är att jag har Aspergers syndrom och faktiskt fungerar annorlunda än de flesta. Det som fungerar för ”människor i allmänhet” fungerar inte nödvändigtvis för mig trots att vissa hävdar att deras råd visst fungerar för ”alla människor”. Och det som fungerar för många andra med Aspergers syndrom fungerar inte nödvändigtvis för mig. Vi som har Asperger är alla olika.
Eftersom jag har svårt att gå upp tidigt på morgnarna, fick jag förut rådet att problemet skulle försvinna om jag la mig samma tid exakt varje kväll och vande min kropp med att gå upp, men rådet fungerade inte för mig!! När jag kände mig utbränd, fick jag höra att det inte var bra att ligga i sängen en hel dag och att man åtminstone borde gå ut och ta en kort promenad, men när jag gjorde det, blev utbränningen bara värre. Det bästa sättet för MIG att bota utbränning är att ligga i sängen eller i soffan t om 1-2 veckor i rad i total isolering UTAN att känna krav på att jag borde ta en promenad eller träffa människor. Vad som fungerar för dig vet bara DU!
4. Behandla alla människor med respekt. Inklusive dig själv! Det sägs att man ska vara snäll, men är det verkligen snällt att ignorera någons behov? Och det gör många, nämligen genom att ignorera sina EGNA behov när de ständigt ställer upp på saker trots att de egentligen inte orkar! Sociala relationer ska alltid ge mer än vad de tar. När de inte gör det, är det något som är allvarligt fel. Idag kräver jag av mina vänner att de ska respektera att jag har Aspergers syndrom, men däremot kräver jag inte att de måste förstå allt, bara de inte försöker pressa mig att göra saker jag inte klarar av och inte orkar med.
5. Lär dig slappna av. Hur just DU slappnar av vet bara du. Vissa gillar att göra avslappningsövningar, andra gillar bara att blunda och stänga av alla intryck. Själv ligger jag ofta på spikmatta i en halvtimme innan jag går och lägger mig. Aldrig någonsin tidigare hade jag kunnat tro att det skulle hjälpa mig att ligga på spikmatta, men jag har märkt en enorm skillnad! Och trots att spikmattan inte botat mina sömnsvårigheter helt, brukar jag sova bättre när jag legat på spikmattan än när jag inte gjort det.
31 svar på ”Min hälsosamma livsstil, del 4”
punkt 3 känner jag igen mig i .. fått höra SÅ många gånger att så här är det så här funkar det och tills sluts när man blir irriterad och säger ja men om du säger och tycker det så hjälp mig du då som kan och vet eller så får man jaa du jag vet inte tyvärr så tänker man aldrig på eh jaha men du vet bara för att det funkar/funkat för dig eller andra varför skulle det funka för mig då ?? är jobbigt förklara för någon som aldrig fattar jag ÄR annorlunda för MIG funkar inte vad som helst som funkar för ANDRA ..
Jag tror att många känner igen sig i det, och speciellt vi som har Asperger! Jag har förut gjort ibland misstaget att jag lyssnat på andra människor men det har blivit fel varje gång. Nu i vuxen ålder har jag dock lärt mig att det förmodligen ingår i den mänskliga naturen att lägga sig i andras liv och tro sig veta hur andra borde leva sina liv. Men oftast är det väldigt enkelt att komma fram till vad man borde göra, nämligen att lyssna på sig själv, sin kropp och sina känslor. De har sällan fel!
mjoo så sant så .. och man vet ju själv bäst VAD som verkligen funkar för just en själv också jag vet att i mitt fall så funkar det inte att bara övertyga mig med massa prat prat som jag redan vet sen 10 år tillbaka bara är skit snack då ingen bevisat mig motsatsen och då kräver jag en bekräftelse med handling också
Takk for veldig fine tips.
Vad kul att du uppskattade tipsen, HL!
Jag har en dotter med AS. Jag har inte AS, men känner att jag blir sliten av folk och tycker om att vara själv. Det har varit jobbigt för mig att acceptera att jag inte orkar med vänner och lika svårt att acceptera att jag är så. För mycket fokuseras på vänskap. Allt från barnprogram för de yngsta till vuxen-media Det är nog status att ha många vänner. Därmed har jag alltid känt mig lite värd. Först nu, vuxen sedan länge (43år) har jag godtagit att jag är så, orkar inte vara för social, trivs med att bara vara själv, med mina hundar och mina nu nästan vuxna barn. Visst gillar jag folk, jag tycker mycket om mina syskon och deras familjer, min mor och styvfar och andra som hängt med genom livet. Dem umgås jag med lätthet och glädje, kanske just för att de vet vem jag är och hur jag funkar. Jag kan dra mig undan när jag önskar utan att det ifrågasätts. Och jag gillar att möta andra vid till exempel hundaktiviteter. Men mest av allt värdsätter jag min ensamtid. Den gör att jag orkar med folk när jag själv önskar vara social. Så jag tycker alla dina 5 råd passar mycket bra på mig också, fast jag inte har AS. Kan väl hända jag har AS, om man kan ha lite av det 🙂 Det har jag aldrig tagit reda på och heller inte blivit erbjuden utredning då jag varit i samtal m psykolog vid utbrändhet. Tack ändå för dina givande texter. Jag är följare sedan en vecka eller två…
Hej Vivi! Vad kul att höra att du gillar mina inlägg 🙂
Du har helt rätt i att det fokuseras väldigt mycket på vänskap. Alldeles för mycket kan jag tycka. Det är ju inte alla som vill vara sociala och ha vänner (även om majoriteten förmodligen vill det), och risken finns att de som trivs ensamma känner en onödig press på att skaffa vänner. Tänk dig bara när man kommer till jobbet efter en semester och arbetskamraterna frågar vad man gjort på sin semester. Om man svarar att man legat i soffan hela dagarna och tagit det lugnt, kan många tycka synd om en men när man säger att man varit ute och haft picknicks med sina vänner varje dag och åkt utomlands med dem, svarar arbetskamraterna förmodligen: ”oj, vad kul”.
Jag kan inte förstå varför det anses vara högt socialt status att ha många vänner. Varför skulle det inte lika gärna kunna vara status att lyssna på sin kropp och göra det man faktiskt mår bra av? Så mitt råd till dig är att fortsätt vara som du är, oavsett om du har Asperger eller inte! Alla människor har rätt att må bra!
Visst kan man ha ”lite Asperger”. Inte att man har en halv diagnos utan att man har drag av Aspergers syndrom utan att man uppfyller alla kriterier för Aspergers syndrom. Det är tom sannolikt att en eller båda föräldrarna till ett barn med Asperger har drag av Aspergers syndrom. Aspergers syndrom beror till typ 3/4 på gener enligt forskarna. Jag tror det är mer vanligt än det är ovanligt att åtminstone en av föräldrarna till barn med Aspergers syndrom har ”lite Asperger”. Jag tycker att Vivi beskriver sig själv på ett sätt som gör att jag får känslan att hon mycket väl kan ha Aspergers syndrom. Det krävs så klart en NPF-utredning för att avgöra om hon bara har drag eller om hon uppfyller kriterierna fullt ut. Att Vivi skriver att hon har haft kontakt med en psykolog pga av utmattningssyndrom spär bara på mina misstankar. Jag misstänker att Vivi uppfyller kriterie C i Aspergers syndrom och att utmattningssyndromet är ett uttryck för det. Det här är bara spekulationer från min sida så klart och det krävs som sagt en utredning för att avgöra om Vivi har Aspergers syndrom eller bara ”lite Asperger”.
Håller med Mats! Jag läste någonstans att 10% av befolkningen har autistiska drag utan att för den delen uppfylla tillräckligt många kriterier för att få diagnosen Aspergers syndrom. Och vi som har Aspergers syndrom uppfyller också kriterierna till en större eller mindre grad för det är ju ett spektrum. Jag uppfyller t ex diagnoskriterien ”begränsade intressen och beteenden” till en större grad än många andra jag känner, men vi har ändå alla Aspergers syndrom! Min bror ligger däremot exakt på gränsen till om han skulle få en diagnos eller inte. Läkaren var väldigt osäker på om hans drag var tillräckligt utmärkande för att få en Asperger-diagnos eller om han ”bara” hade autistiska drag men till slut fick han en diagnos ändå.
kriterier C i Aspergers syndrom?Det där med kriterierna förstår jag inte,finns det A,B,C osv och vad betyder dom?Måste nog erkänna att jag inte fattar allt som står i mina papper från utredningen
Man måste uppfylla alla kriterierna för Aspergers syndrom på något sätt. Om man blivit diagnostiserad enligt DSM IV, uppfyller någon t ex kriteriet B genom att ha rutiner, någon annan genom att ha specialintressen osv. Och kriteriet C lyder:
C. Störningen orsakar kliniskt signifikant nedsättning av funktionsförmågan i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
Här kan du läsa diagnoskriterierna för Aspergers syndrom enligt DSV IV (nuförtiden används dock inte DSVM IV längre utan DSM V):
http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/diagnoskriterier/dsm_aspergers_syndrom/
Hej Paula!
Du är verkligen en mästare att sätta ord på hur vi är, framför allt hur olika vi är..
Tack!
Eva
Tack för dina ord, Eva, blev jätteglad! 🙂
Har du testat tyngdtäcke mot sömnproblemen Paula? http://www.slso.sll.se/SLPOtemplates/SLPOPage1____21629.aspx
Ja, det har jag faktiskt! Förut hade jag bolltäcke men jag var inte 100% nöjd med det, så för några år sedan bytte jag ut det mot kedjetäcke som jag fortfarande sover med varje natt, förutom när jag inte är hemma eller när det är sommar och för varmt. Tyngdtäcke lugnar mig faktiskt men behöver även min spikmatta för att komplettera effekten.
Vad bra att du skickade länken till mig förresten! För ett tag sen hade Stockholms läns landsting slutat skriva ut bolltäcken så det var bra att jag fick veta att de börjat med det igen. Så nu kommer jag kunna rekommendera det på mina föreläsningar igen! 🙂
Va va va bolltäcke kedjetäcke?? Berätta!
Eva
Jag vet inte om du hört talas om bolltäcken/kedjetäcken, men det är täcken som har insydda bollar eller kedjor inne i täcket. Sådana täcken är tunga, skulle gissa att mitt kedjetäcke väger ca 8 kg men å andra sidan valde jag det täcket som var tyngst. Det finns även lättare täcken. Tyngdtäcken anses ofta vara bra för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för vi vill ibland ha en tyngd över oss när vi sover för att vi ska känna oss lugna. Men många av mina vänner som inte har Aspergers syndrom tycker bara att mitt täcke känns obehagligt att sova i.
Arbetsterapeuten på Habiliteringen Stockholm hjälpte mig att skaffa täcket som hjälpmedel, och jag behövde alltså inte betala något. Här finns lite mer information om bolltäcken: http://www.komikapp.se/bolltacket_-_for_vem,_var_och_hur?/vad_ar_ett_bolltacke?
När jag var liten hade jag ofta svårt att somna, särskilt om något var annorlunda än vanligt. När vi var hos min mormor och morfar brukade mormor lägga över mig en tung matta, då somnade jag och sov gott. Samma idé som boll- eller kedjetäcken.
Det intressanta är hur mormor kunde veta att det var det som behövdes. Jag vet inte, kanske hade hon lärt sig av andra i släkten att vi fungerade så, kanske var det bara en tillfällighet.
Jag använder inget boll- eller kedjetäcke, men jag behöver fortfarande ha ett relativt tungt täcke för att kunna somna. I somras när det var över 30 grader varmt blev det lite svettigt, men det var ändå nödvändigt för att jag skulle kunna somna.
Vad intressant, undrar om din mormor kände på sig att en tyngd på kroppen var det du behövde eller om hon hade hört det från andra! Vem vet, hon kanske hade ett sjätte sinne 😉 Under min barndom var det däremot ingen som kom på att tyngd på kroppen skulle kunna verka lugnade på mig.
Själv visste jag inte ens om att jag faktiskt behövde ett tyngdtäcke förrän jag provade, då var jag helt frälst. Dock har täcket egentligen inte ”botat” mina sömnsvårigheter men däremot gör det mig lugn, vilket alltid är något 🙂
Jag är nyfiken på om aspergerdragen i Göstas släkt finns på framförallt hans mammas sida. Det skulle kunna förklara hans mormors husmorsknep. Det låter lite märkligt att hans mormor skulle ha lagt en tung matta på honom av en tillfällighet för att han skulle somna men konstigare saker har ju hänt förr.
Jag har också ett kedjetäcke på 8Kg….det är verkligen bra för mig i alla fall,passar kanske inte alla,men värt att prova
Håller med! Tycker att det känns lugnande att ligga under täcket.
Gaah, jag blir jättestressad av olika råd från människor och sådant jag läser och hör om. Har så svårt att veta vad som är bäst att göra så jag blir förvirrad och vet inte vem jag ska tro på. Försöker känna efter lite mer och fundera på vad JAG tycker och vill. När jag gick i dbt fick vi lära oss att försöka lyssna på magkänslan – vilken man finner om man kombinerar känsla med förnuft.
Jag tycker att det är jättebra att lyssna på sin egen magkänsla om man kombinerar den med förnuft, precis som du skriver! Med erfarenhet har jag lärt mig att man oftast vet bäst själv vad som är bra för en. Andra människor utgår oftast från sig själva när de ger råd till varandra, och då kan det bli fel. Och speciellt vi som har neuropsykiatriska diagnoser mår ibland bra av helt andra saker än vad andra människor gör.
Jag lyssnar bara till råd som kommer från människor som har erfarenhet eller utbildning på området. Jag är inte intresserad av alla som tror sig veta än det ena än det andra.
Problemet kan ju bli när man litar på och lyssnar på sådana som man tror vet vad de pratar om, dvs. personer inom vården. När det sedan har visat sig att de är helt oprofessionella och inte kan något vettigt så har man följt deras råd i onödan vilket har skapat en hel del ilska och förvirring hos mig.
Det är bra att endast lyssna på människor som har erfarenhet eller utbildning inom området, precis som Mats skriver. Men det blir ju svårt när de ger helt tokiga råd! Jag tycker att man ska lyssna på sin egen magkänsla i sådana situationer. Om jag själv tycker att råden verkar vettiga så följer jag dem, men annars struntar jag i det.
När jag hade sömnsvårigheter, tyckte vårdpersonalen att jag inte borde ligga och vrida mig i sängen när jag vaknar på nätterna och inte kan somna om för då blir problemen sämre! Så då började jag gå upp varje gång jag vaknade och inte kunde somna om inom en kvart men sömnsvårigheterna blev bara värre då. Jag testade att följa rådet i några veckors tid men sedan gav jag upp. Hur tokigt det än låter så visade det sig att det är bättre för mig att ligga kvar i sängen när jag inte kan sova! Då kan jag slappna av, och då får jag åtminstone lite vila.
Det kan ju vara jobbigt med råd från alla håll och kanter om hur man ska och bör göra,kan också vara svårt att sålla på vem som ger bra råd.Bäst är att tänka själv och sålla bland alla tips.Men här finns ju många med asperger/adhd så vad många här skriver om asperger känns mer trovärdigt för mig
Håller med dig, Thomas!
Tack, det där var precis det jag behövde läsa precis nu!
Vad kul att du uppskattade inlägget, Marita! 🙂