Kategorier
Sömn och hälsosam livsstil

Min hälsosamma livsstil, del 3

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Idag tänkte jag skriva om en annan aspekt i ett hälsosamt liv, nämligen motion! Kroppen är till för att användas brukar man säga, och jag håller med. Förutom att stärka immunförsvaret gör motion oss gladare och minskar depression och ångest. Men på grund av dataanvänding och tv-tittande lever vi ett betydligt mer stillasittande liv än för bara 50 år sedan, och om man dessutom har ett stillasittande jobb och äger en bil, blir det förmodligen inte speciellt mycket vardagsmotion, vilket på lång sikt kan skada hälsan.

Många av oss med Aspergers syndrom har tyvärr dåliga erfarenheter av skolgympa, vilket ibland beror på våra motoriska svårigheter och ibland på svårigheter i det sociala samspelet, en färdighet som ofta krävs i lagsporter. Detta kan tyvärr ha gjort att vi känner ett starkt motstånd till att börja motionera när vi blir vuxna, och jag har inte varit något undantag. Jag var länge helt säker på att jag hatade motion, det ”visste” jag med säkerhet! Jag tycker att det är synd att skolgympa lämnat trauman för många av oss med Asperger och även för andra, träning ska ju vara kul, inte ett måste! Om man har dåliga erfarenheter, finns risken att man aldrig kommer att vilja börja träna, och skolgympans ursprungliga syfte är ju att främja och inte skada hälsan.

Efter att jag hade börjat med min hälsosamma livsstil, läste jag på om motion, och helt plötsligt insåg jag att motion handlade om så mycket annat än bara lagsporter, dans, tävlingssporter och liknande. Man kunde helt enkelt träna helt själv utan vare sig lagkamrater eller instruktör om man tog promenader, sprang, cyklade eller styrketränade på gymmet. Alla dessa träningsformer passar mig perfekt eftersom jag kan träna utan intryck och inte behöver ta hänsyn till någon annan. Mitt tips till alla med Aspergers syndrom är att testa så många träningsformer som möjligt. Det som passar mig passar kanske inte någon annan och tvärtom. För vissa passar det att schemalägga träningen, andra föredrar att träna spontant.

Jag cyklar hellre på motionscykel än på ”riktig” cykel ute i naturen och springer hellre på löpband än utomhus. Detta eftersom jag själv kan välja när det blir uppförs- och nedförsbacke när jag springer på löpband, och när jag cyklar på motionscykel, kan jag läsa samtidigt, och då märker jag knappt att jag cyklar. De dagar jag har sprungit är jag oftast glad och full av energi, så jag rekommenderar alla att testa! Man kan knappt tro vilken skillnad löpning kan göra, och jag behöver inte ens springa längre än 20 minuter för att känna en effekt.

Det som förut var svårt för mig var att hitta den riktiga balansen när det gäller motion. Personliga tränare brukar säga att man bör träna även när man känner sig trött och orkeslös, men jag har blivit utbränd varje gång jag gjort det. Antingen har jag mindre ork att träna än andra människor eller så menar jag med ”trötthet” något helt annat än vad personliga tränare menar. Nuförtiden när jag håller föreläsningar om Aspergers syndrom behöver jag i alla fall på vissa lediga dagar bara ligga i soffan några radar i rad dagar utan att ens gå ut och ta en kort promenad, helt enkelt för att min kropp behöver ta det lugnt ibland och den mår bra av det. Så det allra viktigaste är att lyssna på sin kropp så att man inte blir övertränad!

Brukar ni träna, mina bloggläsare? Märker ni en stor skillnad i ert mående när ni tränar jämfört med när ni inte gör det?

12 svar på ”Min hälsosamma livsstil, del 3”

Jeg er på sykehus uten å kunne trene nå, men da jeg var student trente jeg. Men det var på et treningssenter med mange mennesker så jeg fikk noen ganger panikk der. Og da jeg flyttet hjem, kjøpte jeg ergometersykkel, samme sort som på trenignssenterene. En spinningsykkel. Men det var tungt å komme i gang og sykkelen gav meg bare følelsen av at jeg hadde brukt penger feil. Jeg tror trening er bra hvis det gir glede. FOr meg var turer i skogen med hunden min bedre.

Vad bra att du hittat en motionsform som passar dig! Jag vet att många tycker att det är tråkigt att cykla på motionscykel, men jag älskar däremot ”monotona” sporter när man är på samma ställe hela tiden, utför samma rörelse och kan läsa samtidigt.

Tråkigt att höra att du är på sjukhus, hoppas det inte är något allvarligt!

Svara

det händer brukade träna mycket förut som yngre nu senaste åren ahr det inte blivit av förutom någon gång då och då hemma träning .. vid koordinations träning kontrollera sin egna kropp och rörelserna rekommenderar jag träning där man använder hela kroppen dansa eller kampsporter där varje liten del varje muskel får arbeta i ett och samma mönster löpning är inget för mig heller cykla är vä ok förstås löpbandet tjaa har ju små börjat springa där sen styrketräning tjaa en As person har ju inte precis samma energi som andra eller?? men när man väl fått det gjort så känns det skönt efteråt 🙂

Du har rätt i att vi Asperger-personer inte alltid har samma energi som andra. Eller rättare sagt så tror jag att vardagliga saker gör att vår energinivå sjunker, vilket gör att vi inte alltid orkar lägga lika mycket energi på andra saker. Pga att jag föreläser, har jag mindre energi än förut och orkar inte alls lyfta lika tungt som förut när jag styrketränar. Men det gör ingenting för då kan jag köra med lättare vikter, huvudsaken är ju att man tränar 😉

Svara

Jag tränade mycket när jag var yngre. Det vart allt från lagsporter som fotboll och innebandy till löpning och styrketräning. Jag gillade löpningen bäst. Det är få motionsformer som rensar mina tankar så effektivt och som gör mig så avspänd efter ett pass som löpning. Styrketräning på gym är alldeles för socialt för mig. Jag var ofta mer trött efter det sociala umgänget på gym än jag var av själva träningen. Jag tycker att styrketräning på gym är nästan lika socialt som att träna många lagsporter. Tycker inte du att det sociala är ett problem när du tränar på gym Paula? Eller du kanske kör med så tunga vikter att ingen vågar se åt ditt håll. 😉

Jag blir också avspänd efter just löpning, och det är en underbar känsla! Men tyvärr har jag inte alltid ork till det om jag känner mig trött i kroppen, och på sådana dagar föredrar jag att cykla på motionscykel vilket tar mindre energi.

När du skrev att stryketräning på gym är för socialt för dig, kom jag att tänka på att jag aldrig förut förstod varför jag ibland var helt slut efter ett gympass trots att jag kört med lätta vikter. Men sedan insåg jag att det berodde på att gymmet hade varit nästan överfullt av människor och att det hade blivit för mycket intryck för mig! Men med tiden lärde jag mig att jag bör träna INNAN kl 15 för då brukar mitt gym vara nästan halvtomt. Sen brukar jag träna på tjejrummet, jag tränar nämligen på Fitness 24seven som har ett eget rum för tjejer, och där är det ofta helt tomt tidigt på eftermiddagarna. Så jag har tur! =) Sen har jag också blivit lite bättre på att stänga av intrycken om det bara är några få människor på gymmet, men däremot funkar det inte om gymmet är fullt, då blir jag helt slut.

Haha, tidigare körde jag faktiskt med riktigt tunga vikter, t ex 70 kg i knäböj vilket nog är rätt mycket för en tjej, iaf på mitt gym, men med tiden märkte jag att jag blev helt orkeslös efter hård träning trots att jag skötte kosten. Sen började vissa i min omgivning ”klaga” på att jag nästan hade fått manliga muskler i mina axlar och armar, vilket tydligen inte såg så snyggt ut på en tjej! 😉 Idag kör jag däremot med lätta vikter vilket jag trivs mycket bättre med. När man inte kör slut på sig själv, mår kroppen mycket bättre också 🙂

Svara

Jag inbillar mig att skaderisken är mindre om man inte kör med tunga vikter. Men en gymråtta sa till mig en gång att man slarvar mer med tekniken om man har lätta vikter så det kanske inte är så enkelt att skaderisken minskar med lätta vikter. Dessutom så gör man ju fler repetitioner med lätta vikter så risken för förslitningsskador kanske ökar.
Jag orkar inte med den sociala biten i gymträningen men däremot så funderar jag på att börja träna styrketräning hemma. Jag går ändå bara hemma och skrotar hela dagarna så jag kan lika gärna lyfta lite skrot några gånger om dagen.

Ja, jag vet egentligen inte hur det är med skaderisken men jag har som tur är aldrig skadat mig. Men å andra sidan tränar jag aldrig tills utmattning längre, utan jag kör med ca 12 repetitioner trots att jag egentligen skulle orka göra fler.

Att börja träna hemma är en jättebra idé om man inte orkar gå på gymmet! Och i början kan man köra t ex knäböj utan vikter, men snart kommer man kanske vilja ha åtminstone lite vikter för att få resultat.

Svara

Sonen styrketränar och tränar judo. Han mår bra av det och känner att stress och inre spänningar ”rinner av honom”.

Träningen förstärker och förbättrar allt. Därför skiter sig allt med träning. Blir mer hypersensitiv och mer aktiv tankmässigt. Sammantaget ökad psykisk ohälsa med träning.

Om du upplever att psykisk ohälsa ökar med träning är det bra att du tar det lugnt. Jag hröde faktiskt en gång en personlig tränare säga att inte alla mår bra av träning.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *