Kategorier
Sömn och hälsosam livsstil

Min hälsosamma livsstil, del 1

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Eftersom jag fått inläggsönskemål om att jag ska skriva om min hälsosamma livsstil, kommer jag göra det under ett par dagar. Hälsa och hälsosam livsstil är ett av mina specialintressen som är vanliga bland oss med Aspergers syndrom och autism, och jag tycker att det är mycket viktigt att ta hand om sin hälsa.

Egentligen är det viktigt för alla människor att ta hand om hälsan, men speciellt viktigt är det för oss som har Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska diagnoser. Våra kroppar tar enligt min erfarenhet ofta stryk av all den stress vi utsätts för när vi försöker leva i en värld som inte alltid är anpassad efter våra behov, och för att må bra behöver vi vara extrasnälla mot våra kroppar.

Idag tänkte jag berätta för er hur allt började. Det har nämligen inte alltid varit viktigt för mig att ta hand om min hälsa, tvärtom! Innan jag fick min Asperger-diagnos, mådde jag psykiskt dåligt eftersom det kändes som att allt jag gjorde var fel och att jag hade misslyckats med allt. Därför ville jag dö, och eftersom jag ville dö, var hälsan det sista jag tänkte på.

Förut var jag alltid känd som den som aldrig brydde sig om vad hon stoppade i sig. I 20 årsåldern drack jag nästan 2 liter cola om dagen, och cola och alkohol var nästan den enda vätska jag överhuvudtaget drack. Jag åt på McDonalds minst 5 gånger i veckan, åt godis varje dag, och under en period levde jag nästan enbart på popcorn och kex. Det var perfekt för mig eftersom jag mådde psykiskt så dåligt att jag inte orkade gå och handla mat speciellt ofta, och popcorn och kex hade en lång hållbarhet. Jag har senare fått höra från andra att jag tydligen rökte också, men det har jag själv knappt några minnen av. Jag kan inte förstå hur jag kan ha glömt bort det, men när man mår psykiskt dåligt, väljer hjärnan förmodligen att förtränga vissa saker.

Min kropp tog extremt mycket stryk av min livsstil. Jag hade dålig hud, BMI över 30 och var sjuk konstant. Under den perioden jag nästan enbart levde åt popcorn och kex, fick jag muninfektioner och sår över kroppen som inte läkte. Nu senare har jag förstått att detta måste ha berott på C-vitaminbrist. När en läkare varnade mig för mitt höga blodtryck och uppmanade mig att omedelbart ändra på min livsstil, struntade jag i hennes råd. Tvärtom tyckte jag bara att det var bra att jag hade högt blodtryck: då skulle jag förmodligen få dö ung, vilket var det jag önskade.

När jag oväntat som 24-åring blev diagnostiserad med Aspergers syndrom, fick jag helt plötsligt en livslust som jag aldrig någonsin haft tidigare. Nu förstod jag att jag dög som jag var och inte behövde ändra på mig själv längre, vilket gjorde att jag faktiskt VILLE leva. Och det blev motivation till en förändring. Jag insåg att jag knappt kunde någonting om hälsa och vitaminer och förstod att jag behövde skaffa kunskap för att kunna göra en livsstilsförändring. Vilket jag också gjorde, och knappt ett år senare vägde jag 30 kg mindre, hade slutat dricka alkohol och börjat äta frukt och grönt regelbundet.

I samband med min livsstilsförändring blev mitt utseende också annorlunda. Människor som inte hade träffat mig på ett år kände inte igen mig på gatan längre, och min exman brukar säga att jag ser yngre ut idag än för 13 år sedan när han träffade mig för första gången.

Många är imponerade över att jag klarade av att ändra på min livsstil, men jag ser det inte på det sättet. Jag tycker att det var helt naturligt att jag inte ville dö längre eftersom jag nu visste att jag dög som jag var och det inte ställdes orimliga krav på mig längre 😀 Och eftersom jag ville leva, var det naturliga för mig att börja leva hälsosamt.

Under de månader jag mådde som sämst togs det inga bilder på mig, men jag hittade faktiskt en som togs någon gång under åren jag inte riktigt mådde bra. Så på den första bilden ser ni mig från den tiden, vilket var någon gång i början av 2000-talet, och på den andra bilden ser ni en bild på mig idag, sommaren 2014. Visst syns det att jag mår mycket bättre idag? 😉

20140822_15320720140628_183146

 

16 svar på ”Min hälsosamma livsstil, del 1”

Intressant att höra att du mår så pass mycket bättre med bra matvanor än tidigare, och att det var själva diagnosen som fick dig att ändra dig. Jag vet inte om det gjorts några seriösa studier på det området (du kanske vet ?), men många med AS och/eller ADHD säger ju att de får mindre problem med bra kost. Framförallt när det gäller ADHD verkar många bli hjälpta av mat med mycket Omega 3, och genom att minska på intaget av socker och mättade fetter.

Visst syns det att jag mår mycket bättre idag?

Absolut!

min exman brukar säga att jag ser yngre ut idag än för 13 år sedan när han träffade mig för första gången.

Att döma av bilderna håller jag med honom.

Nu vet jag inte om det finns vetenskapliga studier på det området, men jag har hört många med Aspergers syndrom och ADHD säga att kost kan göra en stor skillnad så det måste definitivt ligga något bakom det! 😉 Själv får jag i mig Omega 3 genom att äta fisk flera gånger i veckan, och jag mår även bra av att undvika gluten om det går. Vissa med Asperger tål inte mjölk, men jag har själv provat att utesluta mjölkprodukter ur min kost och har inte märkt någon skillnad. Med gluten blev det däremot en stor skillnad! 🙂

Jag är dock noga med att poängtera att kost inte kan ta bort Aspergers syndrom men däremot kan det minska på ångest, depression samt sömn- och magproblem. Jag har lika mycket Asperger som förut, men nu är jag en Aspergare som mår bra. Förut var jag däremot en Aspergare som mådde dåligt.

Svara

Nej, att kosten, hur bra den är, skulle kunna trolla bort AS eller ADHD, det tror jag inte ett dugg på. Och jag skulle inte heller vilja vara utan de bra delarna av vare sig min AS eller min ADHD. Men kan man bli av med några av avigsidorna är det ju bra.

Jag äter, som du, fisk ett par gånger i veckan. Jag tror mer på Omega 3, och andra nyttigheter, från naturliga källor än från konstgjorda piller. På något sätt känns det som om kroppen lättare kan ta upp det och tillgodogöra sig det från naturliga källor. Men det är vad jag tror, inte vad jag vet.

För övrigt lever jag på grönsaker, rotfrukter, baljväxter, skaldjur och grovt bröd, det funkar för mig. Jag tål mjölk, men tycker inte om det i flytande form. Jag använder det någon gång i matlagningen,och jag äter andra mjölkprodukter i måttliga mängder. Gluten har jag aldrig märkt några problem med, så jag förmodar att jag tål det. Jag har aldrig märkt någon skillnad om jag uteslutit glutenhaltiga matvaror i en vecka eller två. Om mina matvanor har någon större inverkan på mina NPF:er vet jag inte, jag har ätit så sedan jag var 14-15 år, men jag trivs med det.

Må så gott!

Jag är likadan som du, Gösta, när det gäller Omega 3. Jag har alltid varit en person som känner sig mycket skeptisk till kosttillskott, vitaminpiller och läkemedel överhuvudtaget. Enligt mig är det ologiskt att en människa skulle behöva äta tabletter för att få i sig alla de viktiga näringsämnena. Därför äter jag fisk flera gånger i veckan. Med tanke på vad du skrev om hur du äter låter det som att du också är intresserad av nyttig kost. Vad bra att du trivs med det!

Jag tycker inte heller om mjölk i flytande form. Däremot kokar jag havregrynsgröt ihop med mjölk istället för med vatten, det blir jättegott!

Svara

Tycker ADHD påminner om symptomen vid magnesiumbrist: https://sv.wikipedia.org/wiki/Magnesiumbrist#Symtom
Det står att de tom har provat att medicinera ADHD med magnesium. Eftersom magnsiumbrist kan uppkomma vid tex ätstörningar så kanske det inte är så kontigt om en och annan människa med Aspergers syndrom upplever att de mår bättre om äter nyttigt.
Onyttig mat ökar risken för depression enligt den här studien: http://www.svd.se/mat-och-vin/processad-mat-okar-risken-for-depression_3742815.svd

Man är vad man äter som man säger.

Gösta:

Enligt Livsmedelsverket så resonerar du rätt.
Livsmedelsverket rekommenderar inte heller omega 3-kosttillskott: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/#tillskott

Ber om ursäkt att din kommentar inte publicerades direkt, Mats! Vet inte varför det blev så, av någon anledning hade WordPress sorterat kommentaren som skräppost och den hade hamnat bland kommentarer som jag skulle godkänna manuellt. Men nu märkte jag det!

Tack i alla fall för intressanta studier! Det här med att onyttig mat ökar risken för depression har jag alltid vetat inom mig, visste dock inte om att riktiga studier hade gjorts på det området, men enligt min logik är det naturligt att kroppen inte mår bra av att äta konstgjorda tillsatser. Min logik har alltid också sagt att det inte är bra att äta tillskott, men visste inte heller om att det hade gjorts seriösa studier på det. Jag har mer använt min logik när det gäller hälsa, därför vägrade jag t ex vaccinera mig mot svininfluensa trots att många tyckte att jag var helt galen. Det känns som att alla slags kosttilskott handlar mer om att sälja och tjäna pengar snarare än att kroppen verkligen skulle må bra av det.

Svara

Tack för länken! Jag äter fet fisk flera gånger i veckan men väldigt sällan lax eftersom lax brukar vara odlad, och jag vill inte äta odlad fisk. Däremot äter jag strömming ofta, trots att det finns vissa studier som visar att strömming från Östersjön innehåller för mycket miljögifter. Men det känns ändå bättre för mig än att äta odlad lax.

Svara

Du ser strålande ut!
Jag blev lite nyfiken på det du skrev om As och mjölk. Har As ihop med laktosintolerans?

Tack, Elisabeth! 🙂

Jo, vissa påstår att personer med Aspergers syndrom aldrig bör äta gluten eller mjölprodukter. Jag har t om läst om vissa amerikanska föräldrar som påstår att deras barn blivit ”botat” från Aspergers syndrom genom att äta GFCF (gluten-free, caseinfree diet). Men personligen har jag mycket svårt att tro på det. Hur kan man bli ”botad” från att ha specialintressen, rutiner, bokstavligt tankesätt och andra egenskaper som ändå oftast ingår i ens personlighet? Om någon har blivit ”botad” från allt detta genom att utesluta mjölk och gluten, tror jag att barnet i fråga inte haft Asperger från början utan någonting annat.

Men däremot tror jag att vanliga problem som ofta är vanliga bland oss med Aspergers syndrom och ADHD såsom sömn- och magproblem och överdriven trötthet absolut kan bli bättre genom att äta nyttigare! Och jag mår som sagt bättre genom att undvika gluten men har inte märkt någon skillnad när jag uteslutit mjölkprodukter.

Svara

Man mår bättre utan kasein och gluten och socker.

Kasein skapar kasomorfiner uppe i hjärnan, läckande tarm

GLUTEN skapar problem med magen och förstoppning , läckande tarm

Socker orsakar läckande tarm, acne, hyperaktivitet.

Jag kan inte äta nåt sånt då får jag som opioida peptider uppe i hjärnan som morfin liknande symptom.

Jag har aspergers

Jag är också inne i samma typ av kost som du! Dock är det inte alla som håller med om att det är farligt med kasein, gluten och socker så därför är det bra att testa sig fram och se vad som funkar för en själv!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *