Kategorier
Paulas blogg

Midsommarafton

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu är midsommarafton äntligen här, vilket betyder att min semester börjar snart! Jag har rätt att ta ut 25 dagars semester under sommaren vilket är hela fem veckor. Dock har jag bestämt med Misa Kompetens att jag inte ska ta ut denna semester sammanhängande utan jag ska endast ta ut fyra semesterdagar per vecka, vilket innebär att min semesterperiod kommer att sträcka sig över en längre tidsperiod än fem veckor. Anledningen är att jag har min blogg att sköta och jag måste även besvara eventuella föreläsningsförfrågningar inför hösten, och det är ju inte bra om jag väntar i fem veckor med detta. Därför kommer jag arbeta en vardag i veckan under sommaren.

Detta innebär att det kommer att bli minst ett blogginlägg i veckan under sommaren under den dag jag har som arbetsdag. Dock har jag funderingar på att fortsätta blogga som vanligt och posta ett blogginlägg om dagen även under mina semesterdagar även om jag inte behöver det. Då får jag blogga helt på min fritid utan att få betalt för det. Jag har kommit på att bloggandet har blivit något slags rutin för mig och känns därför inte mycket som ett jobb, och just nu känns det därför helt otänkbart för mig att endast blogga en gång i veckan. Under hela vårterminen bloggade jag ju även på helgerna vilket jag inte hade behövt göra för jag har helgerna lediga, men jag har ändå gjort det helt frivilligt. Därför kommer det inte vara en omöjlighet att ni kommer att få ett blogginlägg om dagen även under min semester! 🙂

Jag har sett min blogg växa en del under våren, vilket är jättekul! Ni är många som besöker min blogg, och många av er är återkommande besökare. Vissa av er har jag träffat i verkliga livet i samband med föreläsningar och konferenser, och andra av er har jag aldrig haft chansen att träffa. Ni är även många som skriver till mig privat med frågor om Aspergers syndrom och autism. Jag har oftast skrivit blogginlägg om ämnen som ni har frågat mig om istället för att svara på frågor via mejl och jag kommer att göra det i fortsättningen i en ännu högre utsträckning för att bli mer effektiv. Vissa undrar exempelvis hur deras autistiska närstående skulle kunna få fler vänner, och andra frågar mer specifika frågor om mitt liv som exempelvis om mina specialintressen och erfarenheter av psykisk ohälsa och det blir ju utmärkta ämnen att starta nya blogginlägg om.

Anledningen till att jag postar mina svar på bloggen istället för att skriva privata mejl till alla är att det är många som ställer samma typer av frågor, och jag kan hjälpa många på samma gång genom att svara offentligt så att alla ni kan läsa. Detta gäller såväl allmänna frågor om Aspergers syndrom och autism och frågor om mig som person. Det är därför alltid bra om ni kan ställa era frågor i kommentarsfälten på bloggen istället för att mejla till mig privat, men orkar ni inte det så kan jag starta ett nytt ämne om ämnet ni frågat om, exempelvis ”vad har du för erfarenheter av antidepressiv medicin/ADHD-medicin?” Självklart är ni alltid anonyma, och jag kommer aldrig avslöja detaljer om er utan er tillåtelse och kommer aldrig publicera era namn eller mejladresser så det behöver ni absolut inte oroa er för!

Många aspergare och även deras anhöriga har frågat mig om jag kan ha privat kontakt och börja mejlväxla eller ta en fika. Tyvärr har jag ingen möjlighet till det då jag brukar vara rätt så upptagen med mina föreläsningar och bloggen, dock kan jag självklart vid enstaka tillfällen svara på korta frågor via mejl som exempelvis varför min blogg legat nere men annars kommer jag prioritera att svara er alla via bloggen istället. Jag ser dock att ni är många som söker kontakt, och därför kan jag varmt rekommendera er som söker nya vänner eller en partner att lägga in en annons på aspergerforum. Många av er har läst mina böcker och känner igen er i nästan allt jag skriver så jag är övertygad om att ni kommer att hitta likasinnade om ni lägger in en kontaktannons!

Glad midsommar mina kära bloggläsare! Och tack för att ni läser min blogg! 🙂

8 svar på ”Midsommarafton”

Jag har aldrig riktigt förstått vitsen med att ha semester själv, men det kanske är skillnad när man inte har sitt specialintresse som sitt arbete. Jag skulle bara må dåligt om jag inte fick jobba.

Glad midsommar, och tack för alla dina inlägg!

Det kanske är så att många neurotypiker behöver nya upplevelser och sociala aktiviteter emellanåt för att återhämta sig från arbetet, medan en autistisk person som arbetar med sitt specialintresse återhämtar sig från sociala kontakter och nya händelser genom att arbeta? 🙂 Det är ju bara bra om man inte känner att man behöver semester för då betyder det att arbetet inte tar energi.

Glad midsommar, Mathias!

Svara

Jag har aldrig riktigt tänkt på det på det sättet, men jag tror att du har helt rätt! Tyvärr är många snabba på att påpeka att semester är något som man måste ha för att må bra, i stället för att fråga hur man vill ha det.
Men jag är glad att höra att Misa kompetens verkar förstå det i alla fall 🙂

Om man har en anställning, är det nog lagstadgat att man måste ta ut semester tror jag. Så jag kommer att ta ut mina semesterdagar som vanligt, och i Misa Kompetens ögon kommer jag därför ha 25 dagars semester. Däremot kommer de inte lägga sig i om jag väljer att blogga på min egen fritid under semestern utan att få betalt för det. Jag får se hur jag gör när semestern väl börjat, men eftersom jag har bloggat på min egen fritid på helgerna under hela våren så är det inte alls omöjligt att jag kommer att fortsätta blogga varje dag även under semestern eller åtminstone varannan!

För dig är det nog annorlunda med semestern för du har eget företag. Du behöver nog inte ta ut semester om du inte vill. Det är verkligen intressant att folk tycker att alla människor alltid mår bra av semester för det behöver ju inte alls gälla om man har Aspergers syndrom och får jobba med sitt specialintresse.

Svara

Jag hoppas du får en bra semester i alla fall, och om du bestämmer dig för att skriva några inlägg kommer jag definitivt att försöka läsa dem! 🙂

Glad midsommar Paula! Hur har du firat idag? =) vad ska du göra på dina semesterdagar? Brukar du träffa folk när du är ledig?
Tack för bra blogg!
Hälsningar från Lena

Glad midsommar, Lena! Och kul att du läser och gillar bloggen 🙂 Jag var faktiskt bara hemma på midsommarafton. Utan att göra något särskilt.

Jag kommer att vara i Finland en del av semestern så det blir att träffa min familj. Sen kommer jag träffa min kille och ett gäng gamla gymnasievänner för att fira eftersom två av dem fyller år. Förut träffade jag kompisar varenda dag, men nuförtiden strävar jag efter betydligt mer ensamtid så jag kommer faktiskt ta det väldigt lugnt under en stor del av semestern! Jag kommer att dricka hallonbladste, vara ute i naturen, plocka blåbär hos mina föräldrar mm.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *