Kategorier
Läsarfrågor

Känner sorg över att ha autism, vad ska jag göra?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Luna frågar

Jag är född 90 och är en kvinna. Fick min aspergerdiagnos 2017 och har sjukersättning och har mått dåligt i stort sett hela livet, mycket ångest. Nu har jag kommit tillbaka till livet men tycker fortfarande vissa saker ger mycket stress och sänker min aktivitetsnivå. Jag försöker ta igen det jag missat.

Jag är ganska säker på att jag har ADD men psykiatrin inleder inte någon utredning (jag har haft drogmissbruk 2015). Nu håller jag mig nykter. Mådde ”bra” av uppåtdroger som gjorde att jag kände lugn, inte lika observant och alert på allt runtomkring mera avslappnat till det som händer runtomkring och skapar stress och tar på energinivåerna. Jag kan förstå om ingen läkare vill ge mig uppåttjack! Har även funderat på att skaffa barn, frågan är hur och utan partner. Jag känner stor existentiell ångest av att inte vara som andra och det kommer jag säkert aldrig va! Jag vill ha ut mer av mitt liv än det som är nu.

Paula svarar

Du nämner att du försöker ta igen det du missat och att du samtidigt upplever en sänkt aktivitetsnivå. Kan det vara så att du försöker för mycket och att det är det som orsakat din sjunkande energinivå? Jag undrar också vad det är du tycker att du har missat. Det är såklart bra att sträva efter att göra saker man tror att man skulle må bra av, men samtidigt är det viktigt att vi autister inte jämför oss med andra människor för vi har inte alltid samma förutsättningar som de har. Jämför vi oss med människor utan funktionsnedsättning finns risken att vi alltid kommer att känna att vi har missat något.

Försök sätta upp realistiska mål

Enligt min erfarenhet gör vissa autister felet är att tänka att de ”borde” ha klarat av vissa saker i en viss ålder eftersom många av deras jämnåriga har gjort det. Detta i sin tur kan få en autist att sträva efter orealistiska mål. De orealistiska målen kan handla om allt från lägenhetsköp till jobb men också om sociala aktiviteter. Du kan fundera på om de mål som du satt upp för dig själv är realistiska. Själv skulle jag exempelvis må bra av att ha en bil och körkort, men samtidigt vet jag att jag skulle utgöra en trafikfara på grund av min funktionsnedsättning. Därför är inte realistiskt för mig att sträva efter ett körkort vilket är anledningen till att jag istället fokuserar på de drömmar jag faktiskt har förutsättningar för att uppnå.

Du kan söka ett extrajobb

Du kan även fundera på hur du mår av att vara hemma på dagarna. Vissa sjukpensionärer mår jättebra av att kunna styra sina dagar själva medan andra börjar känna sig rastlösa och blir deprimerade. Om du tror att du tillhör den sistnämnda gruppen kan du fundera på om du skulle ha förutsättningar för att klara av ett extrajobb. Det brukar gå bra att jobba 5 timmar i veckan utan att förlora rätten till sjukersättning (bostadstillägget kan dock påverkas!), men prata i så fall med Försäkringskassan först!

Vissa trivs på dagliga verksamheter

Om du inte tror att ett extrajobb skulle kunna vara något för dig kan du fundera på om du skulle vilja testa att börja på en daglig verksamhet för att bli sysselsatt på dagarna. Vissa autister trivs jättebra på dagliga verksamheter och andra gör inte det. Daglig verksamhet passar oftast de som vill ha en meningsfull sysselsättning utan att förlora rätten till sjukersättning. De flesta deltar alltså inte i daglig verksamhet för pengarnas skull (habiliteringsersättning är inte mycket pengar!) utan för att få social samvaro. Men alla vi är olika! Själv skulle jag inte passa på en daglig verksamhet, men jag vet många autister som har daglig verksamhet och trivs.

Sök dig till nya upplevelser

Om du med ”att ha ut mer av livet” istället syftar på en allmän tristess i vardagen skulle du kunna må bra av att utsätta dig för nya upplevelser. Du skulle kunna skaffa en ny hobby eller kanske göra resor och utflykter. Visst, med sjukersättning gör man kanske inte flera Thailandsresor per år, men däremot reser ju många sjukpensionärer ibland. Exempelvis går det ibland att hitta någorlunda billiga Finlandskryssningar. Du kan fundera på om det skulle kunna vara något för dig!

Du kan behöva psykologkontakt

Om din region har en habilitering skulle du även kunna må bra av att prata med deras psykolog. Det låter som att din ångest grundar sig i en sorg över att ha en funktionsnedsättning vilket är något som psykologer på habiliteringen brukar vara vana vid att hantera. Du skulle även kunna prata med psykologen om dina barndrömmar. Om du tror att du skulle klara av att vara en ensamstående mamma och inte lyckas hitta en partner är det numera också möjligt att skaffa barn på egen hand.

Försök lära känna andra autister

Slutligen kan du må bra av att söka gemenskap bland andra autister. Om du börjar umgås med andra som liksom du har autism kommer du förhoppningsvis inte behöva känna dig annorlunda. Föreningen Autisterna har tidigare anordnat sommarläger för autister. Du kan fundera på om sådana aktiviteter skulle kunna vara något för dig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Känner sorg över att ha autism, vad ska jag göra?”

Jag vill uppmuntra den här personen att stå på sig angående ADHD-utredning. Det finns flera medicineringsalternativ och även utan medicin är man ju hjälpt av att ha en diagnos. Medicin är alltså inte ett måste bara för att man uppfyller diagnoskriterierna.

Paula har så kloka råd! En sak som hjälpt mej mycket är studiecirklar och att sjunga i kör. En utvecklas och har roligt. Det blir ett slags sammanhang, en tid som en vet att en kommer träffa folk men (som jag tycker) på en lagom nivå. Jag är född -70 och går på aktiviteter där det mest är pensionärer. Ofta är äldre ganska trygga i sig själva och jag kan känna att jag betraktas som annorlunda mest för att jag är yngre än dem. Kanske kan detta vara något för dej att fundera vidare på, även om du inte alls tänker att du vill sjunga eller umgås med pensionärer, fundera på om du har något intresse eller något du vill lära dej. Jag får verkligen arbeta för att inte anmäla mej till för mycket aktiviteter, det finns så mycket kul att göra tycker jag, men orken är begränsad! Kram till dej!

Kul att du gillade mina råd! Vad roligt att du har hittat ett sammanhang som du trivs i.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *