Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan jag välja vilka boendestödjare som kommer hem till mig?

Laura frågar

Jag får boendestöd. Vissa är bra och vissa är dåliga. Borde jag kunna förvänta mig att välja att bara få städning med de bra? Jag är inte så kräsen och accepterar 80 % av dem men 20 % är för dåliga. Till exempel en av dem tog bajsborsten och gjorde rent dörrhandtag. Hon släpper sig alltid högt och ljudligt och hon kommer 15 min sent och går 20 min tidigt och hon slår runt med dammsugaren så jag har fått ont i knät flera gånger. Jag orkar inte med henne.

Om jag säger vilka jag vill ha får jag som svar att ”De du vill ha kan inte alltid komma”. De skickar alltid de jag inte vill ha vilket gör mig galen. Jag borde väl kunna få rätt personer om jag är villig att byta dag och tid bara jag får rätt personer? Jag har 8 bra och 2 dåliga så det verkar konstigt att de 2 dåliga alltid måste komma och de 8 bra är lediga kl. 13 på torsdagar när min vanliga tid är.

Paula svarar

Jag förstår ditt dilemma, och jag har full förståelse för att du inte vill att vissa boendestödjare kommer hem till dig när ni städar. Du accepterar redan 80% av boendestödjarna vilket jag tycker är en stor andel. Så många accepterar inte jag! Jag har träffat många boendestödjare som jag inte vill ha hos mig. Jag kanske accepterar hälften om de bara ska vikariera vid något enstaka tillfälle, men ska de komma ofta hem till mig och jobba som mina ordinarie boendestödjare accepterar jag endast en bråkdel.

Kommunen utformar boendestödet

De allra flesta brukare har boendestöd enligt socialtjänstlagen, förkortat SoL, och det finns ingenting i SoL som säger att vi brukare har rätt att kräva att få vissa personer som boendestödjare. SoL är en målrelaterad ramlag som endast föreskriver lagstiftningens målsättningsstadganden (exempelvis främjandet av befolkningens sociala och ekonomiska trygghet, se 1 kap. 1 § SoL), men däremot specificerar inte lagtexten närmare hur dessa målsättningar ska uppfyllas. Kommunerna har alltså relativt fria händer att utforma SoL-insatserna, i detta fall boendestöd. Så tyvärr har du ingen lagstadgad rätt att kräva att vissa boendestödjare ska hjälpa dig med städning!

Boendestöd är frivilligt

Med detta sagt är SoL-insatserna frivilliga vilket innebär att ingen kan tvinga dig att ta emot boendestöd med stöd av SoL. Du behöver alltså inte släppa in de två dåliga boendestödjarna i ditt hem mot din vilja, och du kan också kräva att de dåliga boendestödjarna hjälper dig med något annat än med städning förutsatt att din biståndsbedömare också har beviljat dig stöd med andra saker. Men väljer du att göra så är det inte säkert att kommunen/utföraren har möjlighet att skicka någon annan boendestödjare hem till dig den veckan så du kan i så fall tvingas vara utan boendestöd och städning vid dessa tillfällen.

Finns olika anledningar

Det kan finnas olika anledningar till att enhetschefen insisterar på att skicka de två dåliga boendestödjarna hem till dig. De andra boendestödjarna kanske redan jobbar på heltid och kan ha andra fasta kunder som de alltid går hem till. Kanske har de endast möjlighet att komma till dig vid fall av avbokningar. Eller kanske är dina favoritboendestödjare timanställda och de som du tycker mindre om är fastanställda på heltid. I så fall måste enhetschefen i första hand skicka de fastanställda heltidsarbetare hem till brukarna då de har rätt till heltidsarbete och -lön. Eller så har de andra boendestödjarna också andra arbetsuppgifter förutom att genomföra boendestödsinsatser och de kanske endast har möjlighet att ta boendestödsuppdrag några få timmar i veckan p g a hälsoskäl. Anledningarna kan vara många! Fråga gärna boendestödjarnas chef hur det kommer sig att du inte kan få de boendestödjare som du tycker om även om du är flexibel gällande boendestödstiderna.

LOV ger valfrihet

Det finns även andra alternativ du kan göra. Du kan kolla med din biståndsbedömare om din hemkommun har infört LOV i boendestödet. Om du är missnöjd med det nuvarande bolag som utför boendestödet har du nämligen rätt att byta utförare om din kommun är en LOV-kommun! Prata gärna med biståndsbedömaren om det. Du kan också fråga om bolaget är villig att anställa någon ny person som skulle kunna bli din boendestödjare, och du skulle kunna träffa den nya kandidaten innan hen blir anställd. Det är inte säkert att utföraren går med på förslaget men det kan vara värt att kolla upp!

Prata med din biståndsbedömare

Om din kommun endast erbjuder kommunalt boendestöd kan du tyvärr inte byta utförare, men i så fall kan du prata med din biståndsbedömare och boendestödjarnas chef. Du kan berätta utförligt varför du är missnöjd med vissa boendestödjare och vad som skulle behöva förändras i deras arbetssätt för att du ska bli nöjd. Jag vet inte hur boendestödet i din hemkommun ser ut, men har du blivit beviljad ett visst antal boendestödstimmar i veckan eller månaden får du ju inte alla dina beviljade timmar om boendestödjarna kommer senare och går hem tidigare! Utföraren och boendestödjaren ska inte få betalt för den tid de inte arbetar.

Lämna in ett medborgarförslag

Om du är missnöjd med hur din kommun har lagt upp boendestödet kan du också, om du vill, lämna in ett medborgarförslag (förutsatt att det finns möjlighet till det i din kommun) och föreslå att politikerna ser över boendestödet och ger brukarna mer valfrihet. Tänk på att ett medborgarslag är en allmän offentlig handling!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag minns en händelse från 1990-talet då jag var med i lokala HSO-föreningens helgkurs eller konferens för oss med olika…

  2. Ja man ska ju inte behöva fly ut ur föreläsningsrummet kan man tycka.. Bra att du gick fram till föreläsaren…

  3. Jag känna igen mig i mycket av vad du skriver! Särskilt kring delen om att tro att jag var en…

  4. Jag skulle säga att det är en samtidigt process av hjälpande och stjälpande. Ett samtidiga givande och rån! Jag gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *