Kategorier
Läsarfrågor

Kan jag ha drabbats av en autistisk burnout?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Autistisk burnout frågar

Jag funderar på om jag hamnat i någon slags autistisk burnout. Jag har varit otroligt trött i några år, som blev värre efter att jag fick covid. Noll energi och sjuk ofta. Men på något sätt har jag ändå kunnat handskas med det, om än många sjukdagar från jobbet. Alla blodprover är bra som jag tagit på vårdcentralen.

Under januari flyttade jag till egen lägenhet tillsammans med min sambo. Jag hade knappt inga möbler och det var väl här en inre stress började komma. Ett av mina specialintressen är just inredning (inreda i gammal stil) och jag har så himla lätt för att få upp bilder i huvudet hur det ska vara, vilka möbler passar där osv. Min hjärna kan inte koppla av. Det surrar i huvudet av bilder av min lägenhet, alla möbler som jag vill ha, att jag vill börja baka lite mer, börja handla mer närproducerat, måste städa för att det (enligt mig) börjar bli stökigt osv osv. Det blir som stora krav på mig själv, har jag nu insett. Jag vill ha allt fixat nu på en gång men det kan jag ju inte.

Hjärnan går på högvarv, så till slut har väl ”bägaren runnit över”. Jag känner mig tom och ledsen. Inget är speciellt roligt eller tar för mycket energi. Går något fel, t ex att det är för mycket att diska, så blir det som en stor våg sköljer över mig. Jag blir arg, som sedan går över till att jag gråter hysteriskt och får panikångest. Har börjat ta ut det på mig själv ibland. Slå med knytnäven i väggen, tagit sönder tallrik och sedan tagit upp skärvan med handen så det börjat blöda, jag har även rivit mig själv. Detta uppkommer när det blir för mycket, när den där förbannade vågen kommer.

Detta påverkar mig givetvis men även min stackars sambo, som blir helt skräckslagen och orolig. Detta är inte likt mig och jag är rädd och ledsen för min egna skull. Kan detta vara en så kallad autistisk burnout som jag hamnat i? Har kontaktat habiliteringen som jag inväntar svar ifrån, kanske dem kan hjälpa mig lite i detta?

Paula svarar

Vad bra att du skrev till mig! Det låter som att du mår jättedåligt, och därför bestämde jag mig för att prioritera din fråga och svara på den snabbt trots att jag har flera andra obesvarade läsarfrågor i kö. Det jag blev orolig över var att du haft sådan ångest att du till och med utvecklat ett självskadebeteende. Jag förstår att din sambo är orolig.

Du behöver träffa sjukvården

Det är jättebra att du har kontaktat habiliteringen för de kommer att kunna dig råd om hur du kan bli bättre på stresshantering. Ju bättre en autists liv funkar desto större är chansen att hen mår psykiskt bra. Däremot ger inte habiliteringen någon behandling mot psykisk ohälsa utan de ger endast råd om hur man kan hantera funktionsnedsättningens konsekvenser. Därför tror jag inte att det räcker med habiliteringen i ditt fall utan du behöver även komma i kontakt med sjukvården! Vänta inte utan kontakta sjukvården direkt! Du kan antingen kontakta vårdcentralen eller så kan du skriva en egenanmälan till den psykiatriska mottagning du vill söka vård hos. Skulle du börja skada dig själv igen under väntan på att träffa en psykiater, boka i så fall akuttid hos en läkare!

Är ingen medicinsk diagnos

Som svar på din fråga så är det svårt att veta om det är en autistisk burnout du har eller om dina symptom beror på något annat så som postcovid. Viktigt att veta i sammanhanget är att det inte finns någon medicinsk diagnos som heter ”autistisk burnout” utan det är i så fall utmattningssyndrom du syftar på, eller snarare ”andra specificerade reaktioner på svår stress” som diagnosen heter i den svenska versionen av ICD-10. Utmattningssyndrom är dock en diagnos som har accepterats av Socialstyrelsen!

Inte ovanligt hos autister

Att drabbas av ett utmattningssyndrom är tyvärr inte helt ovanligt hos oss med autism eftersom vi ofta lever under stark stress. Jag har däremot aldrig hört talas om någon som utvecklat ett självskadebeteende till följd av ett utmattningssyndrom så jag kan tyvärr inte uttala mig om ett självskadebeteende skulle kunna bero på ett utmattningssyndrom eller om det skulle kunna handla om en medicinbiverkan eller något annat. Här kan jag nämna att jag träffat personer som utvecklat ångest och aggressivitet av adhd-medicinen Elvanse! Jag säger inte att det är så i ditt fall, och jag vet inte ens om du äter mediciner. Oavsett vilket är det väldigt viktigt att du aldrig slutar äta medicin utan att rådgöra med din läkare.

Utesluter inte autistisk burnout

Med ovanstående sagt skriver Christopher Gillberg i sin bok att vardagliga stressmoment ibland kan orsaka förvirringsreaktioner och psykiska sammanbrott hos autister vilket indikerar att vi kan uppvisa mycket kraftiga reaktioner mot stress. Jag utesluter därför inte att du har fått ”en autistisk burnout”. Det finns däremot också ett tillstånd som heter anpassningsstörning, och den kännetecknas av en kraftig reaktion mot en ordinär påfrestning och ger symptom i form av allvarlig.depression och ångest samt svårigheter i att klara av sociala funktioner. Docenten och psykiatern Christer Allgulander skriver att även positiva påfrestningar så som ett giftermål eller en flytt från föräldrahemmet kan orsaka tillståndet. Kanske har flytten och samboskapet inneburit en sådan påfrestning för dig att du utvecklat en anpassningsstörning?

Be om en utredning för bipolär sjukdom

Oavsett orsak är det som sagt mycket viktigt att dina symptom utreds av sjukvården. Be även om att bli utredd för bipolär sjukdom! Jag säger inte att du har bipolär sjukdom, men då du skriver att du ibland går på högvarv och ibland känner dig helt tom är det viktigt att du utreds ordentligt. Gillberg skriver i den tidigare länkade boken att personer med autism löper en kraftigt ökad risk för att insjukna i bipolär sjukdom vilket ytterligare visar vikten av en utredning för bipolär sjukdom i ditt fall. Tyvärr missas bipolär sjukdom ibland av vården, och därför är det bra om du kan föra ämnet på tal och be om att få en utredning. Det är även bra att emotionellt instabil personlighetsstörning (EIPS), även kallad för Borderline, utesluts. Jag förstår att allt kan kännas hopplöst nu och att du är orolig, men idag finns det bra mediciner ifall det skulle visa sig att det t.ex. är bipolär sjukdom du har!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Ett svar på ”Kan jag ha drabbats av en autistisk burnout?”

Det går ju så himla fort att få en bild i huvudet. Men tar ju betydligt längre tid att förverkliga. Och det är ansträngande när idéerna kommer slag i slag.

Hoppas du hittar bra hjälp för att kunna börja må bättre snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *