Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan ett narcissistiskt beteende bero på autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ferdinand frågar

Hur beter sig en familj/släkt med många autistiska personer?
Kan det bli stelt, missuppfattningar, vissa pratar o skryter, andra ignoreras, vissa blir påhoppade, utskrattade eller hånade. Kan det vara såhär, eller låter det mer som en destruktiv släkt med tex narcissism o medberoende??

Paula svarar

Det är svårt att svara på din fråga i generella termer eftersom det finns en stor variation av personer inom det autistiska spektrumet, men ibland kan det uppstå missuppfattningar med autistiska personer. Missuppfattningarna kan grunda sig i att någon med autism kan ha svårt att läsa av andras kroppsspråk och röstlägen. Typiskt vid autism är också att använda kroppsspråk på ett annat sätt än förväntat vilket också kan bidra till ömsesidiga missförstånd. Vidare kan autister tolka språket bokstavligt och bli irriterade när andra uttrycker sig otydligt. När ständiga kommunikationsmissar sker kan det uppstå frustration vilket i sin tur kan bidra till eskalering av konflikter.

Det är sällan autistens mening att såra

Dessutom påstås det att autism ibland kan innebära svag Theory of Mind, det vill säga svårigheter i att sätta sig in i andra människors tankar och känslor (dock finns det autister som bestämt förkastar den tesen). Om en autist har en annorlunda kognition kan hen ibland ha svårt att förstå att någon annan kan bli ledsen av att bli utskrattad eller att det inte är önskvärt att skryta. Om en autist själv fungerar på ett annat sätt kan det dessutom vara svårt att förstå att andra människor kan ta illa upp av saker man själv inte tar illa upp av, en svårighet som för övrigt även många utan autism har. Ofta har det inte alls varit autistens mening att håna någon!

Vanligt med autism plus

Nu svarade jag på din fråga utifrån antagandet att dessa familjemedlemmar inte har något annat än ren autism. I praktiken är det emellertid känt att det är väldigt vanligt att ha något som professorn och autismforskaren Christopher Gillberg kallar för autism plus, det vill säga autism tillsammans med annan problematik. Viktigt att känna till är att det ofta är tilläggsproblematiken som orsakar betydligt fler svårigheter än själva autismen! Det är vanligt med autistiska drag i befolkningen menar Gillberg, men autistiska drag måste inte alltid utgöra en funktionsnedsättning eller ens innebära problem. Och ändå är det vanligt att ett dåligt beteende förklaras med autism!

Vanligt med personlighetssyndrom

Faktum är att en studie har visat att ungefär hälften av den autistiska undersökningsgruppen utöver autism också uppfyllde diagnoskriterierna för ett personlighetssyndrom, män oftare än kvinnor, och omvänt hade många med personlighetssyndrom i studien uttalade autistiska drag. Med detta som bakgrund utesluter jag inte alls att de familjemedlemmar din fråga handlar om utöver autism också har ett personlighetssyndrom tillhörande kluster B (t.ex. ett antisocialt eller narcissistiskt personlighetssyndrom) och att det är personlighetsstörningen som orsakar det beteende du beskrev. I ovannämnda studie hade den autistiska undersökningsgruppen dock personlighetssyndrom i kluster A eller C, men i de personers fall din fråga handlar om kan det finnas fog att misstänka personlighetssyndrom i kluster B.

Det finns elaka och snälla autister

Slutligen är det viktigt att hålla i minnet att vi med autism är minst lika olika som neurotypiker, det vill säga människor utan autism. Det finns elaka autister och snälla autister på samma sätt som det finns snälla och elaka neurotypiker. Ofta är det frestande att förklara ett manipulativt mobbningsbeteende med autism om vederbörande råkar ha en autismdiagnos, men autism bör aldrig förknippas med känslokyla eller empatibrist!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Kan ett narcissistiskt beteende bero på autism?”

Jag känner att jag blev lite för personlig igen i de två kommentarerna ovan… Skulle helst vilja att du tog bort dem. Kan du göra det? Så vore jag tacksam. Det hade ju ändå inget med inlägget att göra.

Bra artikel i alla fall, som sagt! 🙂

Vad roligt att du gillade inlägget! 🙂 Jag har haft semester och har inte varit inloggad på bloggen. Såg din kommentar nu, och självklart kan jag ta bort kommentarerna! Jag har nu tagit bort två av dina kommentarea. Hoppas jag tog bort rätt kommentarer nu. Säg till annars om du vill att jag tar bort något annat också! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *