Kategorier
Läsarfrågor

Kan chefen kräva att en anställd med autism passar tider?

Snowflake frågar

Jag har hamnat lite i kläm på mitt jobb. Jag har autism och arbetsgivaren vet om det. Jag undrar ändå vad som är rimligt när det kommer till att ta sig i tid till jobbet. Ofta är det ju våra omständigheter som sätter käppar i hjulet så att säga.

Jag anser att det hellre borde vara ok, eller åtminstone bättre att jag kommer lite senare ibland pga omständigheter än att jag har för många sjukdagar, det dagar då inget riktigt vill fungera. Vad anser du om detta?

Paula svarar

Vad tråkigt att din arbetsgivare saknar förståelse för din autism. Det centrala i sammanhanget är vilken typ av jobb du har för det är det som avgör vad som är rimligt och orimligt!

Vissa jobb kräver tidspassning

På vissa jobb skulle verksamheten inte kunna fungera om anställda skulle komma försent, och på andra jobb spelar tidspassningen inte lika stor roll. Jag har själv alltid haft jobb där det är väldigt viktigt med tidspassning: barnskötare på förskolan (det fick inte uppstå personalbrist för barnens skull!), kassabiträde (kunderna skulle ha valt en annan butik om det hade bildats långa köer vilket hade blivit en stor ekonomisk förlust för butiken) och en föreläsare (det är mycket viktigt för åhörarnas skull att föreläsningen börjar i tid för de skulle inte uppskatta att behöva vänta). Det hade därmed inte fungerat på något av mina jobb att jag hade kommit försent.

Ingenting du kan rå för

Däremot finns det massor av andra jobb där tiderna skulle kunna vara mer flexibla men där arbetsgivarna och kollegorna ändå kräver att alla, även anställda med autism/npf, passar tiderna för principens skull. Och det är inte okej tycker jag! Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivaren anpassa arbetet efter arbetstagarnas olika förutsättningar, och diskrimineringslagen förbjuder bristande tillgänglighet i arbetslivet. Arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetsplatsen efter dina behov om de praktiska och ekonomiska förutsättningarna finns, och detta står alltså i diskrimineringslagen. Du har ju svårt att passa tider p g a din diagnos och det är ingenting du kan rå för.

Kan vara diskriminering

Om din chef nekar dig anpassningar trots att hen vet om din autism kan hen göra sig skyldig till diskriminering. Arbetsgivaren borde också undersöka om du kan omplaceras så att du kan få arbeta med arbetsuppgifter som inte kräver tidspassning. Hen borde också undersöka om det finns tidshjälpmedel som skulle kunna hjälpa dig. Om du upplever att din arbetsgivare skulle ha möjlighet att anpassa arbetsplatsen efter dina behov men ändå låter bli att göra det kan du prata med facket (förutsatt att du är medlem hos dem) alternativt anmäla arbetsgivaren till DO.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag gick också lärarutbildningen i ett år drygt, men det fungerade inte alls. Jag klarade inte av det sociala och…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *