Sanna frågar
Min son är 3,5 år och vi (hans föräldrar) samt förskolepersonalen tror starkt att han har autism. Vi ska påbörja utredningsprocessen nu men jag undrar om det per automatik måste vara autism grad 2, eftersom den milda (grad 1) inte kan upptäckas förrän senare. Förstår att det finns många kombinationer inom ASD. Men man kan väl ändå utesluta grad 1 (asperger)?
Paula svarar
Jag har tidigare slagit hål på myten att Aspergers syndrom skulle vara samma sak som autism nivå 1. Jag måste erkänna att jag själv hade trott på den myten tills jag år 2020 fick träffa autismforskaren Svenny Kopp som såg förvånad ut när jag kommenterade att autism nivå 1 var ungefär samma sak som Aspergers syndrom. Hon rättade mig och förklarade att Aspergers syndrom och autism nivå 1 inte alls var samma sak utan Aspergers syndrom lika gärna kunde vara autism nivå 2, dock inte nivå 3.
Troligt att han har tilläggsdiagnoser
Det är svårt att säga vilken diagnos din son kommer att få, men med tanke på att hans svårigheter upptäckts så här tidigt är det troligt att han också har andra diagnoser utöver eventuell autism. Christopher Gillberg skriver i boken Barn- och ungdomspsykiatri att de allra flesta barn vars autism upptäcks i förskoleåldern också har tilläggsproblematik så som språkstörning, intellektuell funktionsnedsättning eller ADHD och att det i förekommande fall oftast är tilläggsdiagnosen som utgör en större funktionsnedsättning för barnet än autism. Barn som enbart har det som tidigare kallades för Aspergers syndrom brukar upptäckas först i skolåldern, skriver han. Så var i alla fall läget när boken kom ut 2015.
Viktigt att han testas på nytt
Gillberg skriver vidare att om ett barn diagnostiseras i tidiga förskoleår så är det viktigt att göra en ny testning efter några år, och detta eftersom mycket kan hända i tidiga barndomsår. Om ett barn bedöms ha autism tillsammans med låg begåvning är det mycket möjligt att barnets IQ efter ett par år har flyttat upp eller ned en nivå på IQ-skalan, menar han. Tony Attwood i sin tur refererar i sin bok till autismforskaren Lorna Wing som har konstaterat att vissa autistiska barn kan förflytta sig längs autismskalan och i tidig barndom ha klassisk autism men senare i barndomen uppfylla diagnoskriterierna för det som tidigare hette Aspergers syndrom. Därmed är det omöjligt att förutspå hur ditt barn kommer att utvecklas även om han mot förmodan idag skulle diagnostiseras med autism nivå 3.
Inte samma som lycka
Min åsikt är dock att ni inte ska fokusera alltför mycket på graden av din sons autism utan det viktiga är att han får god livskvalitet. Jag kan konstatera att jag ofta önskat att jag hade autism nivå 2 eller 3 då jag upplever att det ofta ställs alldeles för höga krav på oss med autism nivå 1. Dessutom är det ofta svårt för oss att få LSS-insatser så som gruppboende då biståndsbedömarna ofta beslutar att personer med autism nivå 1 inte behöver den typen av stöd. Många av oss med autism nivå 1 har därför inte fått det stöd vi skulle behövt. Människor tror ofta att ett självständigt liv automatiskt är samma som god livskvalitet, men det måste inte alls vara så! LSS-boenden kan vara mycket bättre än kommunalt boendestöd som många av oss med autism nivå 1 får (självklart finns det också dåliga boenden tyvärr).
Autism med IF ger bättre livskvalitet
Faktum är att någon med autism nivå 2 eller 3 ofta har lättare än vi med autism nivå 1 att få plats på ett LSS-boende, och har vederbörande turen att komma till ett bra boende kan hen få en mycket bättre livskvalitet än någon med autism nivå 1 som inte fått adekvat stöd. Sedan får vi inte heller glömma bort att överläkaren och autismforskaren Lena Nylander har konstaterat i sin bok Autismspektrumtillstånd hos vuxna: några frågor och svar att de autister som har samtidig intellektuell funktionsnedsättning ofta har en bättre livskvalitet än vi som har autism utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Mycket kloka ord som vanligt från dig, Paula🌺 Klokt resonerat Anna! Bra att du känner in din son och att…
Precis, folk är tyvärr elaka mot vissa utvalda personer, och ofta är det oss som har osynliga funktionsnedsättningar och har…
Vad läskigt.
Ja precis, jag är pessimistisk så att jag kan släppa det och slippa fundera på hur det blir. Därför händer…
Det är inte lika stor risk för fysisk mobbning, nej. Absolut! Men du skulle bara veta vad även vuxna är…
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag…
Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag tror också att miljön spelar väldigt stor roll. Och för mig som sagt var miljön det ENDA som spelade…
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan…
4 svar på ”Kan autism nivå 1 upptäckas i förskoleåldern?”
Ja de går att upptäcka. Sen desto tidigare hen får diagnos desto bättre
Enligt den information jag kunde hitta i forskningslitteratur så är det svårt att upptäcka ren autism nivå 1 utan tilläggsproblematik i förskoleåldern. T.ex. Gillberg menar att de barn vars autism upptäcks i förskoleåldern också brukar ha tilläggsproblematik och inte ”bara” autism nivå 1. Jag har därför varit av uppfattningen att ren autism nivå 1 sällan upptäcks i förskoleåldern utan först senare, men jag kan ha missat något!
Däremot håller jag med dig om att det är viktigt med tidig diagnos, och misstänker man autism på ett barn är det såklart viktigt att barnet utreds.
När mitt 7- åriga barnbarn var 4,5 fick hen diagnosen ast med adhd. Och de rör sig om nivå 1
Då hade inte ditt barnbarn bara autism. Om adhd eller någon annan tilläggsdiagnos ger mycket svårigheter kan autism alltså upptäckas tidigt, enligt forskning. Ditt barnbarns diagnosålder stämmer alltså överens med forskarnas uppfattning på området: enligt Gillberg kan autism upptäckas i förskoleåldern om barnet också har andra diagnoser utöver autism.