Kategorier
Läsarfrågor

Jag saknar plötsligt motivation, beror det på autism?

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Kattvän frågar

Jag har inte någon officiell diagnos men ska snart träffa en psykolog som kan utreda. Mitt största problem just nu är att jag inte orkar göra någonting. Jag har väldigt svårt att motivera mig till saker som jag tidigare tyckt varit roligt.

Kan det finnas samband med autism att jag inte orkar så mycket just nu? Tacksam för svar!

Paula svarar

Innan jag svarar på din fråga om ett eventuellt samband mellan autism och avsaknad av ork vill jag påminna om att trötthet och energiförlust kan bero på många olika orsaker och måste inte ha med autism att göra. Lider du av psykisk ohälsa? Depression och ångest kan orsaka ett stort energibortfall och motivationsförlust. Har du varit utsatt för stress under den senaste tiden? Har du förändrat dina kost- och motionsvanor? Har du börjat vända på dygnet? För att utesluta vitaminbrister, borrelia och sköldkörtelrubbningar skulle jag, om jag vore du, börja med att kontakta vårdcentralen och be om att få lämna ett blodprov.

Kan bero på autism

Om du inte lider av psykisk ohälsa och det inte heller kan hittas några fysiska orsaker till din plötsliga avsaknad av ork så skulle det du beskriver möjligtvis kunna bero på autism! Autism är en medfödd och oftast en kronisk funktionsnedsättning, men med förändrad livssituation kan vi autister plötsligt drabbas av utmattning och bristande motivation. Själv saknar jag numera motivation till att träffa och höras med vänner vilket beror på att jag numera jobbar på heltid. Min hjärna skriker efter återhämtning då den blir överstimulerad på jobbet vilket gör att jag sällan vill vara social på fritiden!

Orkade anta vissa utmaningar förut

När jag inte jobbade var det däremot en annan femma. Jag är superintrovert men kunde på den tiden anta vissa utmaningar, bland annat i form av att relativt ofta umgås med vänner. På den tiden var det sociala livet mitt ”jobb” och jag återhämtade mig när jag kom hem. Nu när jag har ett riktigt jobb och behöver koncentrera mig på offerter, resebokningar, bloggande och föreläsningar behöver jag väldigt mycket ensamtid på fritiden. Skulle jag istället ägna mig åt sociala aktiviteter skulle jag ha dubbla jobb vilket absolut inte skulle funka för mig!

Är annorlunda hos extroverta

Hade jag varit extrovert hade det varit annorlunda: då hade min hjärna återhämtat sig från jobbet genom socialt umgänge, och jag hade därmed fått energi av att vara social. En introvert person blir däremot ofta dränerad på energi av det sociala även om hen samtidigt skulle tycka att det kan vara roligt att umgås med vissa utvalda personer. Du kan fundera på om du är introvert eller extrovert, och om du nyligen fått en förändrad livssituation som kan ha gjort att du inte längre orkar fokusera på socialt umgänge. Vi med autism orkar sällan fokusera på flera saker åt gången, och upplever du dig som introvert eller högkänslig vilket många autister gör kan din plötsliga utmattning absolut bero på autism!

Många blir mer introverta med åren

Sedan är det ett faktum att alla människor, oavsett autism eller ej, tenderar att få mindre ork med åren. Jag vet inte hur gammal du är, men det är vanligt att en 20-åring orkar festa nätterna igenom medan en 30-åring inte orkar det längre på samma sätt. Därtill konstaterar psykologiforskaren Nigel Holt och hans medförfattare i sin bok att personlighetsdraget extraversion ofta kan minska med åren. Det är alltså inte alls ovanligt att människan blir mer introvert ju äldre hon blir, och det skulle inte förvåna mig alls om förändringen mot det introverta hållet var mer markant hos oss med autism då våra hjärnor ofta går på högvarv p g a alla sinnesintryck!

Tycker du att inlägget är bra? Dela då det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl. är du snäll:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Jag saknar plötsligt motivation, beror det på autism?”

Om frågeställaren råkar vara biologisk kvinna över 40 kan det vara värt att mäta östrogennivåerna också. Det finns inte så mycket forskning ännu om hur klimakteriet kan påverka kvinnor med NPF, men många förlorar både energi och förmågor när östrogenet försvinner. För mig blev det lika jobbigt som det var innan jag fick ADHD-medicin, och det blev värre och värre tills jag inte ens klarade vardagen.

Intressant med östrogen! Jag får nästan lite åldersnoja nu för jag är 43 år och har länge försökt förtränga det faktum att jag är i medelåldern 🙂 Jag har utgått ifrån att man tappar energi med åren naturligt, men det låter logiskt att det kan vara hormonellt! Det hade varit intressant att i framtiden läsa studier om åldrande och klimakterium vid autism/NPF.

Svara

Jag hoppas på att Lotta Borg Skoglund och hennes kollegor kommer att titta mer på detta med NPF, kvinnor & hormoner. Vill minnas att jag läste henne uttala sig om det någonstans. Tillsvidare finns det bra information att läsa i allt som Mia Lundin har skrivit om kvinnor och våra hormoner. Troligtvis bland den bästa informationen i dagsläget. Det har inget med NPF att göra men är mycket bra information om ämnet i sig.

Jag googlade nyss och såg att Lotta Borg Skoglund med kollegor har publicerat flera intressanta artiklar! Jag har aldrig läst hennes studier men vill göra det någon gång för de ser intressanta ut. Hoppas de kommer att undersöka detta närmare.

Tack för tipset om Mia Lundin, jag visste faktiskt inte vem hon var!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *