Kategorier
Paulas blogg

Ikväll kommer jag berätta om min Asperger i direktsändning

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ikväll kl 17:55 kommer jag berätta om min Asperger i tv4. Programmet heter Vardagspuls. Jag är lite nervös eftersom det är en direktsändning, men samtidigt är det jättekul 🙂 🙂 🙂 Wish me luck!!

36 svar på ”Ikväll kommer jag berätta om min Asperger i direktsändning”

Tack för länken Johan! Jag tog modet till mig och såg klippet faktiskt! Jag gillar inte att se mig själv i tv, men nyfikenhet tog överhanden 🙂 Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde, ibland har jag nämligen fått ångest när jag sett mig själv.

Svara

Blir ju bara bättre och bättre det här med hur du når ut med Aspergerinformation ! Skall verkligen kolla hur det går ikväll ! Stort Lycka till 🙂 Du sitter förmodligen i sminket nu men får väl läsa efteråt….. 😉

Är lite intresserad av vad du Paula tyckte om deras läkares kunskaper om asperger, han lyckades ju slänga ur sig att det går att träna bort svårigheterna man har på grund av aspergern.

Ärligt talat var jag helt borta ikväll och min hjärna slutade nästan fungera helt när jag babblade i programmet 😉 Därför kommer jag inte ihåg vad de andra sa, jag skärmade av omgivningen helt och hållet. Men själv kan jag iaf inte träna bort mina svårigheter. Tidigare försökte jag, men då mådde jag bara dåligt.

Däremot har jag kunnat träna mig själv att tänka om så att jag kan leva ett liv som passar mina behov, vilket är en helt annan sak. Exempelvis har jag lärt mig att jag inte ska lyfta upp posten från hallgolvet för ofta, plocka undan saker i min lägenhet, torka bort fläckar när jag slipper något för på det sättet sparar jag otroligt mycket energi. Min ”träning” har alltså bestått i att bejaka mitt annorlundaskap, och inte att bli som en neurotypiker.

Svara

Jag tyckte du klarade dig riktigt bra även fast din hjärna var nästa avstängd.

Han sa ordagrant ”Diagnosen har ju inget egenvärde utan det är ju bara för att… så att man ska se vilka svårigheter man har så man kan träna på dom” vilket både mina föräldrar och jag tolkade som att han trodde det gick att träna bort sin Asperger vilket självklart är en helt galen tanke.

Tänkte också direkt ”men hur tänkte de nu!?” när de serverade den där middagen efter att du berättat om din kost.

Tack Johan! Min hjärna är fortfarande lite avstängd och är uppe i varv, så jag behöver definitivt en sömntablett ikväll så att jag kommer att kunna varva ner lite 🙂

Jag vet inte riktigt vad läkaren menade, men jag känner ingen som har lyckats träna bort sina svårigheter och bli ”normal”. Däremot finns det människor som har färre svårigheter i vuxen ålder än i barndomen, medan andra har mer. Jag har iofs lyckats ”träna” genom att lära mig vilka slags situationer jag tycker är svåra och undvika dessa situationer, på det sättet har jag ”tränat” för att få en bättre vardag.

Haha, ja, middagen var kvällens största utmaning! 😀 Det kom som en total överraskning, och dessutom fick jag en chock när jag insåg att det var köttgryta som serverades och att jag skulle filmas när jag åt. Inte alltid att vara en Aspie med känsliga smaklökar 😉

Svara

Hej, jag uppfattade inte det läkaren sa om träning som att man skulle träna bort sina problem, utan att man kan träna på dom.
Alla människor tränar ju på saker de har problem med utifrån egna förutsättningar. En person med Asperger måste helt enkelt träna på saker på ett annat sätt.. inte tvinga sig till sådant som är jobbigt men kanske göra små delar av det om det känns ok, jag övar på att se folk i ögonen när jag pratar med dem, det tycker jag är svårt för jag vet inte hur länge som är OK att se någon i ögonen (Neurotyper verkar ha det inbyggt men det har inte jag) så jag övar på de människor jag känner mig mer bekväm med, skulle någon tvinga mig att se alla människor i ögonen där emot skulle jag må dåligt. Du gör ett jättebra jobb, dina texter är bra skrivna och lagom informativa tycker jag! Matsituationen i programmet fick även mig att reagera, hoppas de hade talat dig igenom det innan!?

Hej Anna-Karin! Vad roligt att du gillade det jag skrev 🙂 Tyvärr kunde jag inte koncentrera mig fullt ut på chattandet eftersom det var mycket bakgrundsljud runt omkring, och därför var jag orolig för att jag skulle råka formulera mig tokigt. När jag svarar på era kommentarer på den här bloggen har jag ingen tidpress på mig och inget bakgrundsljud som distraherar mig, så här i bloggen är det lättare. Men i chatten var det lite svårare att svara på frågor!

Det var säkert så läkaren menade 🙂 Och du har rätt i att alla människor utvecklas utifrån sina förutsättningar. Jag har också kunnat träna på vissa saker, men det är saker som inte varit alltför svåra för mig i början.

Hehe, ja, matsituationen. Jag måste erkänna att det kom som en total överraskning för jag hade totalt missat att vi alla skulle äta efteråt. Dessutom var jag ganska chockad när jag insåg att det var köttgryta som serverades och att vi skulle filmas vid middagsbordet. Men jag överlevde kvällen 😉

Svara

Du gjorde det jättebra i tv rutan . Det borde vara mycket mer i tv om asperger så folk får lära sig mer om diagnosen , gärna med flera som har asperger så att man kan se att alla är olika också . Många när dom hör om asperger tror ju att alla är lika verkar det som

Tack Thomas! 🙂 Vad roligt att du gillade programmet! Och jag håller med om att tv borde visa fler liknande program.

Efter all feedback jag fått för kvällen har jag fått bekräftat en sak som jag misstänkt länge: synen på Asperger är helt annorlunda i Sverige än i Finland. När jag i höstas medverkade i ett finskt tv-program, fick jag efteråt mycket kritik eftersom jag hade sagt att Asperger-barn borde accepteras som de är, och i Sverige får jag istället beröm för exakt samma replik! I Finland tyckte många Aspergare att det var dåligt av mig att ställa upp på tv-program och ge tidningsintervjuer eftersom jag inte är någon läkare och därmed inte någon pålitlig källa, och i Sverige tycker Aspergare att det däremot är bra att en person med egen diagnos berättar om Asperger ur ett inifrånperspektiv. Trots att Finland och Sverige är grannar är länderna väldigt olika på den här punkten. Jag slutar aldrig förvånas över att jag får så här mycket positiv feedback i Sverige och negativ i Finland trots att jag säger exakt samma saker!

Svara

Du var jättebra Paula! Så viktigt att det lyfts fram hur svårt det kan vara att leva med en funktionsnedsättning men också vilken tillgång den kan vara! Tänkte också på matsituationen….Hur tänkte de där?

Tack Eva! 🙂 Ja matsituationen haha! Jag fick förfrågan om att medverka i programmet i sista minuten så vi hade inte hunnit gå igenom vad som skulle hända exakt. Det är möjligt att någon kan ha sagt till mig att vi skulle äta tillsammans i sändningen, men isåfall måste jag ha missat det totalt! Sen är det många som inte vet att personer med Asperger kan ha ett känsligt smaksinne. Gårdagen var verkligen full av överraskningar 😉 Men jag är glad att jag tackade ja till programmet och fick vara med!

Svara

Du var jättebra i direktsändning Paula! Jag råkade zappa på Vardagspuls precis när det blrjade och blev jätteglad när de sa att du skulle vara med! Härligt att se dig in action, och inte enbart läsa din blogg.
Ha det gott!!
/Lina

Vad roligt att du såg programmet! 🙂 Jag blev tillfrågad att delta i sista minuten, så därför hade jag inte nämnt det tidigare i något inlägg att jag skulle vara med. Vad kul att du gillade programmet! 🙂 Ha det gott du också!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *