Kategorier
Paulas blogg

Ikväll kommer jag berätta om autism i en finlandssvensk talkshow

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ikväll kommer ni få se mig i finsk TV då jag intervjuas om autism. Programmet som heter Efter nio och går i Yle teema fem kommer att sändas klockan 21 finsk tid vilket blir klockan 20 svensk tid. Sändningen kommer att vara på svenska men ha finsk undertext. Alla ni som finns i Sverige och inte har tillgång till Yles kanaler kommer förhoppningsvis kunna se programmet via Yle Arenan.

Får se om jag vågar titta på avsnittet

Jag får se om jag vågar titta på programmet själv. Jag tycker nämligen att det är obehagligt att se mig själv i TV. Å andra sidan har jag ju varit i ett flertal TV-program förut, bland annat i två andra talkshows i Finland, SVT:s finskspråkiga nyheter och Vardagspuls, och alla gångerna har jag lovat mig själv att jag inte kommer att se på programmen, men nyfikenheten har till slut tagit över och det har slutat med att jag sett alla programmen i alla fall. Därför finns en viss risk att samma sak kommer att hända ikväll med även om jag inte kan lova det med säkerhet 🙂

Ovant att tala svenska i finsk TV

Det är första gången jag medverkar i ett finlandssvenskt TV-program. Jag är ju finskspråkig från början men flyttade till Sverige som 22-åring, och vi finskspråkiga är vana vid att tala finska med finlandssvenskar. De finlandssvenskar som bor i huvudstadsregionen talar i princip alla flytande finska så det blir alltid så att de går över till finskan direkt så fort det kommer en finskspråkig person in i sällskapet. Därför kändes det ovant att tala svenska med finlanssvenskar och bli intervjuad på svenska i finsk TV.

Förstod programledarna utan konstigheter

Eftersom jag är så ovan vid finlandssvenska och jag har på grund av min Aspergers syndrom svårt för att härleda vad ett ord skulle kunna betyda om det uttalas på ett annat sätt än vad jag är van vid, var min största oro att jag inte skulle förstå vad programledarna sa. Finlandssvenskan har också en del andra ord och uttryck än sverigesvenskan. Tydligen betyder exempelvis tassig samma som tokig och det är bara ett av väldigt många exempel! Dock visade sig min oro vara obefogad för jag förstod allt som sades utan konstigheter.

Hann inte förmedla mycket kunskap om autism

Jag hade jättemycket att säga i TV-soffan och det kändes ibland som att jag pratade alldeles för mycket. Ändå hann jag bara säga några procent av det jag ville ha sagt! Dessutom kommer en del av sakerna jag sa klippas bort för det måste ju finnas tid över till programmets andra gäster. Därför kommer programmet bara skrapa på ytan när det gäller kunskap om autism och tittarna kommer inte hinna få speciellt mycket information. Men jag kan ju alltid hoppas på att någon tittare kommer att bli nyfiken och söka sig till bloggen!

Den här veckan är speciell

Den här veckan är lite speciell då hela tre medieintervjuer jag har gett kommer att komma ut nu i veckan. Idag är det TV -programmet, imorgon tisdag är det radioprogrammets tur och senare i veckan kommer troligen en tidningsintervju publiceras på nätet. Därmed kommer ni få se, höra och läsa mycket av mig den här veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *