Kategorier
Paulas blogg

Hur planera sitt kostschema vid autism? del 3

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När man har Aspergers syndrom eller autism orkar man inte alltid stå i köket och laga mat, inte jag heller! Samtidigt kan man vilja äta nyttigt och undvika hel- och halvfabrikat. Själv har jag löst situationen genom att ”laga” mat på ett mycket enkelt sätt: jag stoppar in köttfärs, kyckling eller fisk i ugnen och låter maten sköta sig själv! Sedan tar jag ut maten och vips så har jag lunch eller middag 🙂 För att spara på så mycket energi som möjligt kryddar jag inte maten. Ingenting! In i ugnen bara för att sedan ta ut den när den är klar. Enklare kan det inte bli!

Köper aldrig odlad fisk

Själv tror jag inte på odlad fisk p.g.a. hormoner så jag köper aldrig det själv (läs gärna gårdagens blogginlägg om olika kostparadigm). Jag älskar t.ex. lax men köper aldrig det p.g.a. detta! Men du kanske inte alls håller med mig om att det är farligt med odlad fisk. Jag vill inte propagera för mina värderingar utan vill att du bildar dig din egen uppfattning. Tycker du att det är nyttigt (eller åtminstone ofarligt) med odlad fisk kan du köpa lax utan problem! Vill du inte äta odlad fisk ska du veta att det alltid står i förpackningen om fisken är odlad eller inte.

Kokar bönor och linser

Det enda jag lägger lite mer energi på är bönor och linser. Jag skulle aldrig få för mig att köpa bönor på burk, dels för att det är dyrt och dels också för att jag är mycket tveksam till att bönor på burk är nyttigt med tanke på aluminiet. Därför blötlägger jag dem. För att undvika magproblem är det viktigt för mig att låta bönorna ligga i vatten 48 timmar, dvs två dygn, och byta vatten var 12:e timme. Sedan kokar jag bönorna. Jag kokar alltid en mycket stor portion åt gången och låter färdiglagade bönor ligga i kylen ca 6 dagar innan jag lagar en ny portion.

Enklare med linser

Linser brukar jag däremot inte blötlägga alls utan dem kokar jag bara som de är. Trots att allt kräver lite förberedelse tycker jag inte att det tar speciellt mycket energi att koka bönor och linser för återigen sköter ”matlagningen” sig själv. Eftersom jag låter bli att krydda, behöver jag knappt göra något. Genom att laga mat på det här sättet och förvara maten i flera dagar i kylskåpet kan jag alltid äta mat tillagad från grunden utan att lägga energi på matlagning. Billigare och enklare kan det inte bil!

Inte lika gott

Jag har ibland fått invändningar om att maten inte blir lika god när man låter bli att krydda den, när man tillagar fisk och köttfärs i ugnen istället för i stekpannan och när man låter maten stå i kylskåp i flera dagar. Att det jag äter inte mäter med t.ex. nylagad fisk som är tillagad på ”rätt” sätt, dvs kryddad och stekt i stekpanna. Det håller jag med om! Den mat jag äter smakar inte lika gott, dock måste jag göra ett val: vill jag äta gott eller vill jag äta nyttigt? Dessa alternativ går inte att kombinera i mitt fall så jag måste välja.

Hade gjort annorlunda om jag hade haft mer ork

Hade jag haft mer energi, hade jag självklart valt att äta både nyttigt och gott: då hade jag ätit som jag gör nu men tillagat maten på ”rätt” sätt, alltid haft nylagad mat och kryddat den. Det hade inte varit några problem! Men jag har insett att det i mitt fall inte går att äta (så som jag tycker är) nyttigt och som också smakar gott samtidigt varför jag måste ”tråkig” mat. Den smakar okej men är inte lika god som mat som är mindre nyttig och tillagad i stekpanna (min åsikt). Jag prioriterar hälsa framför smak och är mycket nöjd med mitt val!

Livet blir inte tråkigt

Vissa menar att livet blir tråkigt om man väljer att leva som jag. Här måste jag kontra med att var och en har sina prioriteringar! Äter jag onyttigt men gott njuter jag för stunden men inte långsiktigt. Jag väljer långsiktighet framför kortsiktighet. Skulle jag för ovanlighetens skull äta onyttigt någon enstaka gång (vilket nästan aldrig sker), ångrar jag mig aldrig efteråt för det är isåfall mitt medvetna val. Jag mår bra, får enorma hälsovinster och unnar mig god hälsa istället för sötsaker, har dock full respekt för människor som väljer annorlunda.

Enkelt att hitta i matbutik

Om du i likhet med mig prioriterar hälsa framför smak alternativt råkar tycka om enkel mat som legat länge i kylskåp och har samma syn på nyttighet som jag så föreslår jag att du går in i din närmaste matbutik och köper en hel kyckling eller köttfärs, gärna storpack för det är oftast billigast. Färsk fisk går oftast att hitta antingen någonstans i närheten av köttet och kycklingen (vilket är fallet i min lokala matbutik) eller så går man till en fiskdisk och köper färsk fisk i lösvikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *