Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hur kommunicera med en autistisk svärdotter?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

J frågar

Väldigt informativt att läsa om dina synpunkter om asperger. Vi fick i dagarna information praktiskt om vår svärdotter som vi tror tyder på att hon har asperger, vi har tidigare ofta inte förstått varför så mycket att sådant som vi tycker är vardagliga saker skall gå via vår son till oss istället för att hon själv berättar det för oss. Nu har de barn ihop och vi har hjälpt dem när de har det körigt med arbete och vidare utbildning. OSV.

Jag undrar om du kan ge oss tips hur vi skall göra för att underlätta vår kommunikation med henne. Vi upplever att vi inte informeras om hennes arbetstider, när vi är hos dem för att ta hand om deras son, hur skall vi göra för att underlätta vår kommunikation så att det skall fungera praktiskt. Hon behöver ha kontroll men vi får inte veta så mycket som vi skulle vilja för att omhändertagandet av deras barn skall fungera så bra som möjligt. Vi har känt henne i 7 år men inte förstått varför förrän nu då hon själv sade att hon nog har asperger. Tacksam för svar då vill att vår samvaro skall vara så bra det är möjligt.

Paula svarar

Vad glad jag är över att du är mån om att kommunikationen med din svärdotter ska fungera så smidigt som möjligt. För det första undrar jag om hon förstår varför ni behöver ha koll på hennes arbetstider. Ni hjälper ju henne med barnet så det du skulle kunna göra är att fråga henne rakt ut om hon vill ha fortsatt hjälp av er. Om svaret är ja kan du förklara för henne tydligt varför ni behöver veta hennes arbetstider. Kanske är det så att ni även har andra planer vilket gör att det är krångligt för er att hålla er uppbokade ständigt och jämt? Ifall det visar sig att hon är ledig och inte behöver er hjälp på en viss dag är det ju tråkigt för er att ni hållit er uppbokade i onödan. Har hon förstått detta? Sådana ”självklara” saker är inte alltid helt självklara för oss med diagnoser inom autismspektrat.

Ofta föredras skriftlig kommunikation

Du skulle även kunna testa andra kommunikationsmetoder! Vissa med Aspergers syndrom/autism, däribland själv, föredrar skriftlig kommunikation framför muntlig dito. Jag har ofta svårt att komma ihåg vad som sagts på träffar och telefonsamtal, men har man ställt fast planerna via mejl är det enkelt för mig att gå tillbaka till mejkonversationen och påminna mig själv om vad som egentligen bestämts. Därför är jag mån om att mina kollegor informerar mig via mejl om vad jag ska föreläsa om exakt samt vilka datum och tider som gäller istället för att ge mig informationen via telefon.

Rätt metod gör stor skillnad

Har du frågat din svärdotter vilken typ av kommunikationskanal hon föredrar? Gillar hon att prata i telefon (vissa aspergare gillar det faktiskt!), eller föredrar hon kanske SMS eller mejl? Rätt kommunikationsmetod gör inte sällan stor skillnad! Annars kan jag tipsa om mitt tidigare blogginlägg där jag förklarar hur man kan kommunicera med personer med Aspergers syndrom. Kanske skulle dessa tips vara användbara i ert fall? Slutligen kan ni med fördel informera henne om att du vill att allt ska vara bra mellan er och att hon ska må bra vilket är anledningen till att du försöker få er kommunikation att fungera. Jag håller verkligen tummarna för att ni hittar en fungerande lösning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *