Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hur kan en person med autism orka spela dataspel?

Förälder frågar

Hur kan en individ med autism sitta flera timmar i sträck och spela dataspel utan att bli ”hjärntrött”? Tänker att det i dataspel är en massa olika intryck och saker att hålla koll på (visst, inte alla spel men säg action orienterade). Att jämföra med andra sammanhang där det finns massa olika intryck som kan trötta ut en individ med autism?

Paula svarar

Tyvärr vet jag inte vad som händer i hjärnan och vilka hjärnområden som är involverade när man spelar dataspel samt hur dessa hjärnaktiviteter skiljer sig från när man sysselsätter sig med andra aktiviteter. Jag kan därför inte ge dig biologiska utan bara psykologiska förklaringar. Innan jag förklarar vill jag påminna om att förklaringarna kan skilja sig från autist till autist. Vi med autism kan fungera på olika sätt, och alla autister spelar inte heller dataspel.

Autisten kan uppleva flow

Vissa med autism har dataspel som specialintresse, och ett specialintresse går inte att jämföra med andra aktiviteter. När en autist sysselsätter sig med sitt specialintresse kan hen uppleva ett ”flow-tillstånd” då hen glömmer tid och rum. En neurotypiker kan tänka: ”aktivitet som aktivitet” och kan ha svårt att förstå varför en aktivitet ger autisten massor av energi samtidigt som en annan (enligt neurotypiker likvärdig) aktivitet tar all autistens energi, men det är som att jämföra äpplen med päron.

Inte samma sak

I min värld är det som att säga: ”Hur kommer det sig att du gifte dig med Niklas men gav nobben till Fredrik när han friade till dig?” Men om personen är kär i Niklas är det en helt annan sak att vara gift med Niklas än med Fredrik. En person som inte är kär i Fredrik skulle kunna uppleva det som jobbigt, energikrävande och ångestfyllt att vara gift med honom men underbart att vara gift med Niklas. En annan person som är kär i Fredrik men inte Niklas kan däremot tycka precis tvärtom! Man kan alltså inte säga: ”Giftermål som giftermål” och utgå från att det känns likadant att vara gift med alla människor. Jag förstår att det är en udda jämförelse, men samma princip gäller aktiviteter. Ett specialintresse kan inte jämföras med andra aktiviteter!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Reglerna är förutsägbara

Faktum är att ett specialintresse troligen inte skulle vara ett specialintresse om det var energikrävande och orsakade hjärntrötthet på ett negativt sätt! Grejen med specialintresset är just att det ska kännas meningsfullt för autisten att sysselsätta sig med det. Och en aktivitet som man älskar och upplever som meningsfull brukar man inte bli hjärntrött av på samma negativa sätt. Det enda autisten måste hålla koll på vid spelandet är skärmen så hen behöver inte fokusera på vad som händer runt omkring. Visst, det kan hända oväntade saker i dataspelet, men reglerna och utfallet är ofta ändå någorlunda förutsägbara. Autisten förstår oftast varför utfallet har skett.

Spelandet är kravlöst

Dataspel omfattar oftast inte heller sociala krav utan autisten kan spela helt ensam på sina egna villkor. Det kan också ge autisten en kick att få en belöning som oftast består av känslan att hen blir bättre och bättre i spelet. Autisten kan glömma alla bekymmer och måsten när hen fokuserar på dataspelet. Autisten spelar också i en lugn och trygg miljö (oftast i hemmet) och kan styra själv när och hur hen spelar.

Intrycken är förutsägbara

Vad gäller intryckskänslighet så är det korrekt att vi med autism ofta har en annorlunda sensorisk bearbetning, men autistens hjärna kan ha lärt sig att hantera de sensoriska intrycken i dataspelet eftersom de har en koppling till specialintresset. Intrycken i dataspelet kan vidare vara mer förutsägbara än de intryck som autisten utsätts för i andra vardagliga situationer. I ett klassrum kan det finnas högljudda klasskamrater som hostar eller gapar och skriker utan att autisten är beredd på det, men däremot vet autisten ungefär vilka ljud och vilken ljudvolym hen kan vänta sig när hen spelar ett dataspel.

Kan vara gynnsamt för hjärnan

Jag vet att andrahandskällor ofta förvränger forskningsresultat, men om man ska tro på SVT kan actionspel vara gynnsamt för hjärnan. Kanske upplever autisten positiva känslor i samband med dataspelandet eftersom hen omedvetet känner att hens hjärna behöver spela? Så länge autisten mår bra och spelandet inte ger negativa effekter tycker jag inte att du ska lägga dig autistens spelande!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…

Ett svar på ”Hur kan en person med autism orka spela dataspel?”

Jag skulle säga att det till stor del handlar om kontroll, krav och konsekvenser. Man väljer vad för spel man vill spela, därmed vilken miljö, vilka stimuli och vilka krav man utsätts för. Man kan lära sig reglerna och när man misslyckas med något så kan man försöka igen utan särskilt stora konsekvenser. Det finns ofta många inställningar som gör att man kan kontrollera och justera det mesta. Man kan också stänga av ett spel utan att man behöver förklara eller motivera det för någon. 😉 (om man inte spelar med andra personer förstås)

Själv tycker jag att många spel är överstimulerande och uttröttande, speciellt fartfyllda spel, spel med sociala interaktioner eller komplexa system som kräver mycket av mitt arbetsminne.

Även om jag tycker om spelet så känner jag också att jag är känsligare nu än när jag var yngre för att sitta för länge och spela väldigt intensivt. Men ibland behöver jag hyperfokusera på ett visst spel i några dagar för att ladda mina emotionella batterier. Försöker jag dock spela nåt jag inte har lust med så går det inte särskilt länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *