Kategorier
Läsarfrågor

Hur får vi stöd för vår fyraåring?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Gabbys frågar

Har precis hittat till din hemsida och blogg. Så fantastiskt bra, informativa och pedagogiska texter. Även stooor igenkänning både hos mig själv och min dotter (4 år). Hon står just nu i kö i väntan på utredning – autism och ADHD. Jag och min man står helt handfallna i det mesta nu känns det som, då (enligt dottern) det mesta är ”fel, nej, inte så, härmas inte, mamma/pappa tysta, gå dit” osv.

Hon har även tvångs/självskadebeteenden, hon ”leker” med andra barn genom att härma de i precis allt (språk, ljud, gester), extremt selektiv gällande mat, totalvägrar att borsta tänderna, vill helst varken gå på pottan/toa eller ha blöja etc.

Vet inte riktigt vart vi ska vända oss??? Vi har fått några psykologsamtal genom BVC, men de sa att de inte kunde göra mer för oss där förrän hon fick en diagnos på papper… Vi har pratat med förskolan om att specialpedagog behövs. Men inte fått gehör. Vad har man rätt till i ett sånt här läge?

Paula svarar

Det var tråkigt att höra att ni inte fått stöd och hjälp. Förskolans verksamhet omfattas av skollagen, och av både skollagen och förskolans läroplan framgår att förskolans verksamhet ska anpassas efter varje barns individuella behov. Barn i behov av stöd ska få sådant stöd, och viktigt att känna till är att det inte krävs någon diagnos på papper för att barnet ska få tillgång till stödet.

Boka ett möte med rektorn

Dock ser verkligheten ofta annorlunda ut: i strid med skollagen förblir många barn utan officiell diagnos helt utan stöd. Skolinspektions granskning visar att det finns stora skillnader olika förskolor emellan vad gäller särskilt stöd för barn med specialbehov. Jag tycker att ni ska boka ett möte med förskolans rektor och påtala att er dotter är i behov av särskilt stöd och att ni förväntar er ett agerande från deras sida.

Läs på om autism

Det är också bra om ni börjar läsa på om autism redan nu och inte väntar tills er dotter har en diagnos. Att hon vägrar borsta tänderna kan bero på allt från att tandborsten är för hård/mjuk till att hon inte gillar smaken på tandkrämen till att temperaturen på vattnet är fel, men det kan också bero på annat. Vissa autistiska barn föredrar att föräldrarna borstar tänderna på dem medan andra tycker att det känns bäst att få borsta själv. Och vad gäller selektivt ätande så är det bra att ni kontrollerar att hon inte har näringsbrister. I så fall kan ni behöva kontakta en dietist.

Det finns Facebook-grupper

Om/när er dotter får en autismdiagnos kan ni ha rätt till LSS-insatser och även till tillgång till habiliteringen om er region har en sådan, men fram till dess kan ni kontakta BUP och försöka få förskolan att förstå att hon har rätt att få stöd trots att hon inte har någon diagnos på papper (ännu). Kanske kan föräldrar till autistiska barn också kommentera detta inlägg och berätta hur de har gjort för att få stöd för sina barn innan diagnosen har ställts. Slutligen finns det även Facebook-grupper för föräldrar till npf-diagnoser. I sådana grupper kommer ni förhoppningsvis också få tips!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Mitt barnbarn hamnade i bråk även med människor med autism , adhd , Tourette och dyslexi. Fick höra hen inte…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *