Kategorier
Socialt samspel och autism

Hur får man som aspergare nya vänner?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många frågar mig om tips om hur man kan hitta nya vänner när man har Aspergers syndrom eller autism. Vissa som undrar har egen diagnos, andra är anhöriga. Det är viktigt att du som anhörig är säker på att det är din närståendes egen vilja att skaffa nya vänner. Själv skaffade jag förut vänner bara för att jag blev pushad till det, vilket gjorde att jag mådde dåligt och intog inställningen att vänskap handlade om att jag ska vara andra människor till lags. Jag trodde på allvar att andra människor skulle ha roligt men att det inte spelade någon roll vad jag själv ville för det var så jag hade lärt mig att det skulle vara! Därför är det viktigt att du som anhörig är försiktig och förmedlar för autisten att autisten är lika älskad oavsett om hen är intresserad av att skaffa vänner eller inte.

Träffgrupper för aspergare och autister

Om du är säker på att det är din närståendes egen vilja att skaffa nya vänner eller om du själv är en ofrivilligt ensam autist ska naturligtvis något göras åt situationen! Ett tips kan vara att besöka träffgrupper för personer med Aspergers syndrom och autism, förslagsvis via Organiserade Aspergare (OA) eller Autism- och Aspergerförbundet. Vissa autister har även social fobi och vågar därför inte besöka träffgrupperna ensamma i början. Därför kan det vara bra att känna till att det kan gå bra att ta med sig sin ledsagare eller någon annan i början om man inte vågar besöka gruppen utan stöd. När jag själv gick på träffgrupper via Autism- och Aspergerförbundet så var det nästan alltid någon som hade med sig sin boendestödjare, kontaktperson eller ledsagare och det gick helt utmärkt.

Dock är det viktigt att tänka på att det kan ta tid innan man får vänner på sådana träffgrupper. Vi autister är väldigt olika varandra och därför passar inte alla autister som vänner. Vissa kan vara väldigt raka och föredrar ärlig kommunikation, andra är däremot extremt känsliga och lättsårade och klarar inte av brutal ärlighet. Vissa behöver planering och är beroende av att tiderna hålls medan andra aspergare klarar inte av att planera tider och blir därför alltid försenade. Vissa är väldigt tysta och behöver lugn och ro, andra har däremot även ADHD och är därför överaktiva och extremt pratiga. Det kan därför ta tid innan man hittar någon man klickar med, men många gånger händer det att när man väl hittar någon man klickar med bland andra aspergare så kan det klicka riktigt ordentligt. Det är därför viktigt att inte ge upp utan fortsätta besöka träffgrupperna flitigt.

Nya vänner genom specialintressen

Vissa lyckas även hitta vänner genom sina specialintressen. Beroende på specialintresset kan det finnas föreningar att söka sig till. Har man exempelvis historia, matematik eller språk som specialintresse kan man söka sig till olika kurser och hitta nya vänner på det sättet. Har man djur eller matlagning som specialintresse lär det också vara rätt så enkelt att hitta likasinnade. Har man ett specifikt intresse man vill dela med någon behöver det inte spela någon roll om vännen också har autism eller inte utan det viktiga är att man har roligt ihop. Nu söker jag själv inte nya vänner, men jag har märkt att jag exempelvis ofta hittar intressanta människor att prata med när jag besöker min frisör. Det är en ekologisk frisörsalong som endast använder växtfärger och framställer alla färgerna själva, och därför delar de flesta andra kunder på salongen mitt specialintresse för naturlig och ekologisk livsstil.

Nya vänner på aspergerforum

Ett tips kan också vara att lägga in en kontaktannons på olika kontaktsidor, förslagsvis på aspergerforum. Det kan vara bra att beskriva tydligt vem man är. Är man exempelvis blyg, har social fobi och gillar lugn och ro kan det vara bra att skriva det tydligt så att de som skriver till en är likasinnade och inte förväntar sig att man ska vistas i stökiga miljöer, festa på nätterna och umgås i stora grupper. Ju tydligare man beskriver vem man är, desto större chans att de som man har mest gemensamt med läser ens annons och nappar!

Tidskrävande att hitta vänner när man har asperger eller autism

Det som kan vara bra att känna till är att det alltid kan ta tid att träffa nya vänner. De allra flesta vuxna, även de som inte har funktionsvariationer, brukar uppleva att det är betydligt svårare att hitta nya vänner som vuxen jämfört med hur det var som barn. När man dessutom har Aspergers syndrom eller autism, skiljer man sig ofta från normen och kan uppleva att man inte har så jättemycket gemensamt med andra människor. Därför passar man inte alltid som vän med folk som inte tänker utanför normen, och det kan därför ta tid att hitta likasinnade, speciellt om man har specifika intressen man vill dela med vännerna med. Ett tips är att låta bli att endast leta vänner i sin egen åldersgrupp. Vem vet, kanske kan du som 20-årig aspergare klicka med en 60-åring eller tvärtom!

2 svar på ”Hur får man som aspergare nya vänner?”

En sak som jag tänkte på så är det ju att som aspergare behöver man ju inte just ha vänner som är aspergare.
Jag själv är rullstolsburen. Jag har inte aktivt sökt rullstolsburna vänner. Jag tror att vem o hur man än är så är det gemensamma intressen som gäller eller att man bara gillar att umgås med varandra. Lika betyder inte alltid att det är rätt. Olikheter kompletterar ofta istället.

Hej Nettan!

Du har rätt i att aspergarens vänner inte nödvändigtvis behöver vara just andra aspergare men olika aspergare känner olika inför det här. Vissa aspergare har inte lyckats få vänner på andra ställen än bland andra aspergare. Eftersom Aspergers syndrom till skillnad från fysiska funktionsvariationer påverkar ens sociala sätt, kan det hos vissa aspergare bli så att man endast klickar med och blir förstådd bland andra aspergare. Aspergers syndrom finns ju i hjärnan och påverkar inte sällan totalt ens sätt att vara. Men alla är olika på den punkten och därför tipsade jag i blogginlägget även om att söka vänner som delar ens intressen utan att vännerna för den skull behöver ha asperger.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *