Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, oroar mig för Försäkringskassans uppföljningar

Disa frågar

Jag har nyss blivit beviljad sjukersättning på heltid och har bland annat autism som diagnos (är över 30 år gammal) Jag var så lättad över att äntligen fått igenom denna sjukersättning eftersom jag försökt jobba, studera etc i så många år utan resultat, men så läser jag på FK hemsida att dom gör uppföljning var 3e år? Det hade varit tacksamt att få veta om det gäller alla eller vilka det gäller samt vad denna uppföljning innebär. Vill inte genomlida detta var 3e år. Tacksam för svar.

Paula svarar

Ett stort grattis till ett bifallande beslut om sjukersättning! Det är inte lätt att få sjukersättning idag. Själv fick jag en gång i tiden avslag på min ansökan om sjukersättning och överklagade Försäkringskassans beslut, men domstolen gick på Försäkringskassans linje och avslog min överklagan. Därför är jag jätteglad för din skull att du fick sjukersättning! Att du har fått det innebär att du har klarat av den svåraste prövningen.

De gamla tiderna är förbi

Det är korrekt att Försäkringskassan numera gör uppföljningar vart tredje år. På 00-talet var det fortfarande möjligt att få permanent sjukersättning utan uppföljningar, men den tiden är dessvärre sedan länge förbi. Med detta sagt tror jag inte att du behöver oroa dig för Försäkringskassans uppföljningar då det inte alls är en lika komplicerad process att genomgå dessa som att ansöka om sjukersättning. Det myndigheten vill är att kolla upp hur det går för dig och om det skett några förändringar i din arbetsförmåga.

Uppföljningen kan ske via telefon

Då jag aldrig haft sjukersättning själv har jag aldrig haft dessa uppföljningar, men jag frågade en person som har sjukersättning och hen berättade att dessa uppföljningar för hen brukar ske via telefonsamtal. Då kommer Försäkringskassan ställa frågor som du förväntas svara på vilket tar ca 15-30 minuter. Viktigt vid dessa samtal är att du betonar att det inte skett några förändringar i din arbetsförmåga.

Du kan arbeta 5 timmar i veckan

Viktigt att tänka på är också att när man har sjukersättning så kan Försäkringskassan börja ifrågasätta en om man t ex har ideella uppdrag på fritiden eller sitter i styrelsen på en förening. Med heltidssjukersättning finns det dock möjlighet för dig att arbeta eller engagera dig i föreningslivet 5 timmar i veckan, men prata gärna med Försäkringskassan först om det skulle bli aktuellt för dig! Tilläggas bör att vissa är rädda för att arbete och andra engagemang kan ses som en arbetsförmåga även om detta skulle ske med Försäkringskassans tillåtelse, men jag har aldrig hört talas om någon som skulle blivit av med sin sjukersättning för att ha arbetat 5 timmar i veckan.

Lycka till, jag tror som sagt inte att du behöver oroa dig!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Du kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

4 svar på ”Hjälp, oroar mig för Försäkringskassans uppföljningar”

Tack snälla Paula för att du besvarade min fråga samt att du även kollade upp det med en annan person. Jag uppskattar ditt utförliga svar mycket. Ledsen för din skull att du fick avslag när du själv sökte om sjukersättning, jag hoppas dock att du mår bättre idag och inte har samma behov av det som då. Men om det är så, för mig hjälpte det mkt att ha en kontaktperson via habiliteringen i kontakt med FK men också med läkare. Tack igen.

Vad bra att svaret var till hjälp! Jag hoppas att det lugnade dig och att du känner att du kan sluta oroa dig! 🙂

Svara

Jag rekommenderar att du kontrollerar noga med Försäkringskassan vad som gäller innan du börjar arbeta samtidigt som du har sjukersättning på hel- eller deltid. Annars riskerar du att Försäkringskassan kräver tillbaka utbetald sjukersättning eller till och med drar in din sjukersättning.

Hej, tack för ditt svar. Jag har inga planer på att jobba alls inte heller ideellt arbete, orken räcker inte till, därav hel sjukersättning. Men för andra är det viktigt att veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap