Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, oroar mig för Försäkringskassans uppföljningar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Disa frågar

Jag har nyss blivit beviljad sjukersättning på heltid och har bland annat autism som diagnos (är över 30 år gammal) Jag var så lättad över att äntligen fått igenom denna sjukersättning eftersom jag försökt jobba, studera etc i så många år utan resultat, men så läser jag på FK hemsida att dom gör uppföljning var 3e år? Det hade varit tacksamt att få veta om det gäller alla eller vilka det gäller samt vad denna uppföljning innebär. Vill inte genomlida detta var 3e år. Tacksam för svar.

Paula svarar

Ett stort grattis till ett bifallande beslut om sjukersättning! Det är inte lätt att få sjukersättning idag. Själv fick jag en gång i tiden avslag på min ansökan om sjukersättning och överklagade Försäkringskassans beslut, men domstolen gick på Försäkringskassans linje och avslog min överklagan. Därför är jag jätteglad för din skull att du fick sjukersättning! Att du har fått det innebär att du har klarat av den svåraste prövningen.

De gamla tiderna är förbi

Det är korrekt att Försäkringskassan numera gör uppföljningar vart tredje år. På 00-talet var det fortfarande möjligt att få permanent sjukersättning utan uppföljningar, men den tiden är dessvärre sedan länge förbi. Med detta sagt tror jag inte att du behöver oroa dig för Försäkringskassans uppföljningar då det inte alls är en lika komplicerad process att genomgå dessa som att ansöka om sjukersättning. Det myndigheten vill är att kolla upp hur det går för dig och om det skett några förändringar i din arbetsförmåga.

Uppföljningen kan ske via telefon

Då jag aldrig haft sjukersättning själv har jag aldrig haft dessa uppföljningar, men jag frågade en person som har sjukersättning och hen berättade att dessa uppföljningar för hen brukar ske via telefonsamtal. Då kommer Försäkringskassan ställa frågor som du förväntas svara på vilket tar ca 15-30 minuter. Viktigt vid dessa samtal är att du betonar att det inte skett några förändringar i din arbetsförmåga.

Du kan arbeta 5 timmar i veckan

Viktigt att tänka på är också att när man har sjukersättning så kan Försäkringskassan börja ifrågasätta en om man t ex har ideella uppdrag på fritiden eller sitter i styrelsen på en förening. Med heltidssjukersättning finns det dock möjlighet för dig att arbeta eller engagera dig i föreningslivet 5 timmar i veckan, men prata gärna med Försäkringskassan först om det skulle bli aktuellt för dig! Tilläggas bör att vissa är rädda för att arbete och andra engagemang kan ses som en arbetsförmåga även om detta skulle ske med Försäkringskassans tillåtelse, men jag har aldrig hört talas om någon som skulle blivit av med sin sjukersättning för att ha arbetat 5 timmar i veckan.

Lycka till, jag tror som sagt inte att du behöver oroa dig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Hjälp, oroar mig för Försäkringskassans uppföljningar”

Tack snälla Paula för att du besvarade min fråga samt att du även kollade upp det med en annan person. Jag uppskattar ditt utförliga svar mycket. Ledsen för din skull att du fick avslag när du själv sökte om sjukersättning, jag hoppas dock att du mår bättre idag och inte har samma behov av det som då. Men om det är så, för mig hjälpte det mkt att ha en kontaktperson via habiliteringen i kontakt med FK men också med läkare. Tack igen.

Vad bra att svaret var till hjälp! Jag hoppas att det lugnade dig och att du känner att du kan sluta oroa dig! 🙂

Svara

Jag rekommenderar att du kontrollerar noga med Försäkringskassan vad som gäller innan du börjar arbeta samtidigt som du har sjukersättning på hel- eller deltid. Annars riskerar du att Försäkringskassan kräver tillbaka utbetald sjukersättning eller till och med drar in din sjukersättning.

Hej, tack för ditt svar. Jag har inga planer på att jobba alls inte heller ideellt arbete, orken räcker inte till, därav hel sjukersättning. Men för andra är det viktigt att veta.

Paula är en ren angel. tänk hur betydelsefullt det kan vara om någon get ett hopp när man är lång borta med osäkerheten. det finns många svar i flashback o familjeliv också men de är lite otydliga. jag brukar följa hejaolika.se MYCKET fin hemsida. hoppas Paula gör en FAQ för olika rubrik som sjukersättning, sjukpenning, merkostnader osv. vi måste ta hand om varandra. ha en fin dag ✋

Tack så jättemycket, vad roligt att du tycker att min blogg ger hopp! 🙂

Anledningen till att jag inte gjort FAQ är att reglerna tyvärr ändras ständigt och jämt. Relativt nyligen kom det exempelvis en ny regel om att personer som fyllt 60 år lättare ska få sjukersättning, men nu är det plötsligt 60 år och 11 månader som gäller! Informationen blir gammal titt som tätt, och jag har inte alltid möjlighet att hålla koll på vilka regler som uppdaterats. För att inte mina bloggläsare ska få felaktig information föredrar jag att svara på läsarfrågor enskilt för då har jag koll på att jag svarar rätt!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *