Trött frågar
Jag är autist och har alltid tyckt om att resa. Oftast har jag då rest till samma stad, bott på samma hotell osv, och inte förrän jag fick min diagnos för några år sedan så förstod jag varför jag valt att göra på det sättet.
För en vecka sen kom jag hem från Mallorca med min familj, man och 2 barn. Jag har vetat om resan länge, hunnit förbereda mig, kollat restauranger, gångavstånd, ja, förberett mig på allt.
Allt gick bra. Inga konstigheter egentligen, men jag var inte beredd på den trötthet som nu infinner sig.
Jag orkar knappt gå till jobbet, orkar knappt gå? Trots att jag annars tränar 4-5 gånger i veckan. Jag känner mig yr. Sover massor men tröttheten går inte över. Har detta med resan att göra? Jag minns inte denna trötthet från tidigare resor. Jo, jag minns tröttheten men inte på detta sätt. Jag känner mig nästan deprimerad. Känner mig trög. Varför är det så? För jag antar att det har med autismen att göra.
Paula svarar
Vad tråkigt att höra att du är utmattad och känner dig deprimerad. Glöm inte att ta hand om dig själv och att lyssna på din kropp! Eftersom du känner dig så trött och yr att du till och med har svårt att gå kan du fundera på att sjukskriva dig i några dagar så att din kropp och hjärna får återhämtning.
Kan ha andra orsaker
Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på om din trötthet har med autism att göra. Det skulle egentligen också kunna vara ett sammanträffande att tröttheten sammanfaller med tiden efter resan. Du kan ju också ha blivit smittad av något virus eller så kan du också ha näringsbrister eller hormonella obalanser. Själv kan jag känna mig smått deprimerad om jag under en period har ätit sämre än vanligt och/eller sovit vid andra tider än vanligt. Om inte din trötthet och yrsel går över inom några dagar skulle jag, om jag vore du, kontakta vårdcentralen och be om att få ta blodprover.
Många autister älskar rutiner
Med detta sagt finns det många autister som blir otroligt trötta efter att ha gjort något som avviker från deras vanliga rutiner. Jag skulle därför inte alls bli förvånad om din trötthet hade med din autism att göra! Vissa autister använder ett rutinbundet liv som en kompensatorisk strategi för att undvika stress: när man gör saker som man tidigare har gjort slipper man tänka. Vissa tycker att planering hjälper, men samtidigt kan förberedelser och planering ta energi! Kanske blev du utmattad av all planering? När du har rest tidigare har du troligen inte behövt planera på samma sätt eftersom du har rest till ett bekant resmål.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Vi autister är intryckskänsliga
Dessutom är vi autister ofta känsliga för intryck, och eftersom du denna gång reste till ett helt nytt resmål behövde din hjärna förmodligen arbeta betydligt hårdare än vad den behövt göra på dina tidigare resor då du alltid rest till samma resmål. Du såg och upplevde saker du aldrig har sett förut, och om din hjärna uppmärksammar detaljer vilket är typiskt för autistiska hjärnor så utsattes du för en stor mängd mental stimulans. Jag känner faktiskt en autist som upplever yrsel och svår utmattning efter att ha testat nya aktiviteter. Själv upplever jag att att min utmattning blir värre med åren! Kanske är du betydligt äldre nu än tidigare?
Det sociala tar energi
Slutligen nämner du att du reste tillsammans med din man och två barn. Jag vet inte hur du har rest tidigare, men om du tidigare har rest själv eller åtminstone utan barn så är det helt annorlunda än att resa med en hel familj. Även många neurotypiker, det vill säga människor utan autism, kan uppleva att det tar mycket energi att resa med barn. Kanske blev du utmattad av att underhålla barnen? Att interagera socialt samtidigt som hjärnan måste hantera nya intryck kan ta mycket energi av oss som lever med autism!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det här med samtalsämnen blir ofta aktuellt om man har en stor social krets och förväntas mingla (vilket ofta är…
Faktiskt borde habiliteringar börja använda sig av autister /mer/ i sin psykoedukation av speciellt nydiagnostiserade. Några som egna erfarenheter kan…
Du beskriver det det väldigt bra! Och du har rätt i att det är en fördel att man kan stänga…
”låtsas vara extremt intresserad av samtalsämnen andra vill prata om”. Det där har jag inte tåkat ut för, kanske på…
Jag skulle säga att det till stor del handlar om kontroll, krav och konsekvenser. Man väljer vad för spel man…
Jag önskar att alla nydiagnostiserade autister fick lära sig vilka fel man inte bör göra som nydiagnostiserad. Ett vanligt fel…
Ja, människor kan verkligen häva ur sig märkliga kommentarer! Men alla dessa människor menar inget illa utan vissa kan till…
Jag tolkar dessa typer av uttalanden som att människor med diagnos ska nöja sig med mindre. Vilken hemsk människosyn! Ungefär…
Känner verkligen igen det du räknar upp i första stycket. Gjorde allt det när diagnosen fortfarande var ny och sedan…
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
2 svar på ”Har min trötthet och utmattning med autism att göra?”
Kolla upp att det inte är något kroppsligt först! Jag känner igen det där med att få mycket sämre ork från en person i min närhet. I det fallet visade det sig vara leukemi. Hen är frisk idag.
Vad tråkigt att höra om personen, men bra att hen är frisk idag. Du har helt rätt i att tröttheten i vissa fall kan bero på en allvarligare sjukdom.