Kategorier
Läsarfrågor

Har ett autistiskt barn, kan jag också ha autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sanna frågar

Min dotter har diagnoserna autism och adhd. Hon är 26 år och fick dessa diagnoser för några år sedan. Jag kände igen mig i mycket när hon berättade om sin utredning.

Jag har alltid haft jobbigt med med vänskapsrelationer, svårt med jobb att stanna kvar på dem, gått arbetslös i perioder. Har liksom inte känt det där riktiga ansvaret när det gäller att försörja mig. Har sedan jag varit ung nästan varit besatt av killar/män i alla fall väldigt upptagen av att träffa dem, ha sex, bli sedd och få uppmärksamhet. Har alltid trivts bra i mitt eget sällskap och har tyckt om att vara själv, har haft några vänner men har mest velat vara i små sällskap. Jag har aldrig varit speciell äventyrlig när det gäller mat som tex stark mat osv. Har även svårt med förändringar och att hjärnan kan gå på högvarv när jag blir upptagen av saker som jag gör eller tänker på.

Har emetofobi, hälsoångest och Gad. Har även nämnts ocd. Jag går på en npf-utredning nu om misstanke om autism. Min fråga är då jag jag inte riktigt kan hitta någon information om detta. Kan man som mamma ha autism och även ha ett barn som har det eller kan man som mamma endast ha autistiska drag men inte ha autism?

Paula svarar

Svaret på din fråga är att alla scenarier är fullt möjliga! Det finns föräldrar till autistiska barn som inte har autism, föräldrar till autistiska barn som har autistiska drag men inte autism och slutligen också föräldrar till autistiska barn som liksom sina barn har autism tillsammans med eller utan någon annan npf-diagnos. Vissa föräldrar till autistiska barn har dock andra diagnoser än just autism.Tony Attwood skriver i sin bok Den Kompletta Guiden till Aspergers syndrom att affektiva störningar (=psykisk ohälsa) är vanligare hos föräldrar till autistiska barn än i befolkningen i stort. Psykisk ohälsa återfinns alltså oftare i släkter där autism förekommer än i andra släkter. Alla föräldrar till autistiska barn har alltså inte autism även om de skulle ha svårigheter med annat.

Vanligt med autistiska drag

Baserad på det du berättar låter det dock som att du antingen kan ha autism eller autistiska drag tillsammans eller utan adhd. Christopher Gillberg skriver i sin bok Barn- och ungdomspsykiatri att det inte är ovanligt att barn med autism har en eller två föräldrar med utpräglade autistiska drag utan att föräldern/föräldrarna för den skull uppfyller diagnoskriterierna för en fullständig autismspektrumdiagnos. Vissa autistiska drag verkar för övrigt vara särskilt vanligt förekommande hos mödrar till autistiska barn. Enligt en studie är perceptuella avvikelser vanligare hos mödrar till autistiska barn än hos mödrar till neurotypiska barn. Autistiska drag kan alltså ärvas på så sätt att en förälder ”bara” har autistiska drag medan barnet får så pass många autistiska drag att det uppfyller diagnoskriterierna för diagnosen autism.

Du kanske får en diagnos

Sedan är det inte heller omöjligt att du faktiskt har autism. Autism kan nämligen ofta härledas till ärftliga faktorer vilket innebär att föräldrar till autistiska barn oftare har autism än föräldrar till neurotypiska barn. Ett kunnigt npf-team kan utreda om du har så pass många autistiska drag att du kan få en autismdiagnos. Det är alltså en myt att autister aldrig skaffar barn! Jag vet flera autistiska kvinnor som har ett eller flera barn. Ett exempel är den kända autistiska författaren Liane Holliday Willey som har skrivit den självbiografiska boken Pretending to Be Normal. Hon hade alltid haft mycket stora sociala svårigheter, och som vuxen gifte hon sig och skaffade barn. Det var först efter att hennes barn hade blivit diagnostiserad med autism som Liane utreddes och också fick en autismdiagnos. Det kan också bli så för dig!

PS. Jag har också emetofobi!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Har ett autistiskt barn, kan jag också ha autism?”

Hej,

Jag har en son på snart 4 år där vi misstänker autism. Han har endast fått expressiv språkstörning som diagnos hittills, men vi står i kö till bnk osv.

Han samspelar inte med andra barn i hans ålder utan tvärtom så visar han tydligt att han inte vill vara i närheten av dessa barn. Men han fungerar socialt fint med vuxna.

Jag undrar hur jag som mamma ska ge honom rätt förutsättningar gällande samspel. Du skriver i tidigare inlägg att du som barn hade önskat att dina föräldrar inte berömde dig när du ”lyckades” samspela, samtidigt så har jag förstått att barn med autism behöver träna på just samspel.

Ska jag försöka uppmuntra till samspel med andra barn eller ska jag endast låta honom gå därifrån och att jag då accepterar det? Jag har svårt för att förstå hur jag kan hjälpa honom med det?

Tacksam för svar/hjälp!
Mvh mamma Sanna

Det är alltid svårt att säga på individnivå hur man bör bemöta ett specifikt barn. Men jag hade definitivt velat att vuxna hade låtit mig vara ifred när jag var ett barn. För mig är det mycket viktigare att må bra än ”utvecklas” enligt omvärldens förväntningar, och jag älskar att vara ensam! Mig hjälper man bäst genom att låta mig vara som jag är och säga till mig att jag är älskad trots att jag är annorlunda.

Vad gäller träning av sociala färdigheter så finns det vissa viktiga saker som jag önskar att jag hade fått träna på som barn: dels att lära mig att säga nej (t.ex. att säga nej tack, jag vill inte vara med och leka utan jag vill vara ensam” och dels att skilja min egen vilja från andras (typ: bara för att alla andra barn och vuxna vill att jag ska vara med i leken så är det deras vilja, inte min. Jag vill inte vara med i leken och därför behöver jag inte det”. Att lära sig att säga nej och våga vara sig själv (t.ex. att vara ensam trots att alla andra barn leker i grupp) är också en social färdighet, tycker jag!

PS. På grund av GDPR var jag tvungen att ta bort ditt efternamn så att inte sonens identitet röjs!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *