Kategorier
Okategoriserade

Har du rätt person som boendestödjare?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har min ordinarie boendestödjare gått på semester vilket innebär en sommarvikarie. Förut hade jag en favoritvikarie som jag alltid försökte boka i första hand när min ordinarie boendestödjare hade förhinder, men under den senaste tiden har den här personen varit upptagen med en annan sysselsättning under de tider och dagar jag helst velat ha boendestöd varför jag bett bolaget ordna med andra vikarier. Eftersom jag håller fast vid att jag inte vill ha boendestöd sent på dagen som är den enda tiden min favoritvikarie numera kan har jag tyvärr fått tacka nej till henne.

Fullträff

Då det fungerat lite sisådär med andra vikarier hade jag inga större förhoppningar på årets sommarvikarie och hade bestämt mig för att kontakta bolaget direkt och be om en ny vikarie ifall det inte skulle klicka med den första kandidaten. I början hade bolaget bestämt att jag skulle få en annan sommarvikarie, men sedan kom chefen på att en annan tjej skulle passa mig ännu bättre varför hon slutligen bestämde sig för att skicka den andra tjejen hem till mig istället. Och det visade sig vara en fullträff då vi har väldigt mycket gemensamt: hon är finsk precis som jag och bor i närheten. Och dessutom är hon duktig och tar sitt jobb på allvar!

Viktigt med bra matchning

Under den senaste tiden har jag märkt hur otroligt mycket det påverkar livskvaliteten att ha rätt person som boendestödjare. Sanningen är att det finns bra matchningar, halvdana matchningar och usla matchningar. Med en usel matchning får jag en ångestklump i magen och klarar knappt av att släppa in vederbörande i mitt hem: då avbokar jag helst boendestödet! Med halvdana matchningar kan det funka sådär med boendestödet om jag har en bra dag, men är jag det minsta trött orkar jag inte. Med en perfekt matchning funkar det däremot för mig att släppa in boendestödjare även på dåliga dagar!

Trodde problemet låg hos mig

Förra året när min ordinarie boendestödjare var långtidssjukskriven började jag plötsligt avboka boendestödstider. Jag började bli mycket ovillig att ta emot boendestöd, och jag fick för mig att jag hade tröttnat på boendestödet helt. Jag trodde till och med att jag borde säga upp insatsen helt då jag upplevde att boendestödet inte gav mig något längre. När min ordinarie boendestödjare emellertid var tillbaka efter sjukskrivningen släppte alla dessa tvivel med en gång! Det var då jag förstod att jag inte hade blivit negativt inställd till att ha boendestöd utan det enda problemet hade varit att det hade fungerat dåligt med vikarier. Tyvärr hade jag inte förstått det själv utan hade trott på allvar att ”problemet” låg hos mig, inte hos vikarierna!

Jag fungerar inte så

Vissa yrkesverksamma tror att autism alltid innebär ångest och nervositet inför nya situationer varför de tenderar att utgå ifrån att vi autister kommer att ändra oss i vår negativa uppfattning när vi fått lära känna våra nya boendestödjare ordentligt. Men så är inte fallet med mig! Fungerar det mycket dåligt med en boendestödjare i början kommer det alltid fungera dåligt, och med årets sommarvikarie fick jag ju en mycket bra magkänsla direkt trots att jag aldrig hade träffat henne tidigare. Och nej, min positiva inställning beror inte på att hon är finsk för vissa finska boendestödjare kan utgöra dåliga matchningar för mig samtidigt som svenska boendestödjare kan vara perfekta matchningar. En fungerande matchning har ingenting med nationalitet att göra!

Rätt matchning gör all skillnad

Du som har autism och blir utmattad och på dåligt humör av att ha boendestöd kan fundera över om du verkligen har rätt person som boendestödjare. Kanske har du fel boendestödjare utan att du förstår det? Känner du dig utmattad eller irriterad efter att ha haft boendestöd kan vara värt att testa att byta om möjligheten finns då skillnaden mellan olika boendestödjare kan vara som dag och natt. Och du som arbetar som biståndsbedömare eller enhetschef ska vara medveten om att rätt matchning gör all skillnad. Ibland kan man behöva testa flera olika personer innan boendestödet börjar fungera!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Har du rätt person som boendestödjare?”

Du skrev förut om att du skrivit ett brev/text till din nya utförare och/eller nya boendestödjare och en av punkterna i texten var så bra.
Jag tror du hade radat upp olika önskemål och/eller krav. Det stod att ”Var öppen inför att du kommer missförstå mig” och e v något om ytterligare önskemål kring ödmjukhet. Visst var det du som uttryckte dig ungefär så, eller blandar jag ihop det med någon annan autists brev till utförare och boendestödjare?

Det stämmer att jag har skrivit ett brev till utföraren! Dessa punkter hade jag med i brevet:

https://paulatilli.se/blogg/oppet-brev-till-min-blivande-boendestodjare/

Dock blev det slutgiltiga brevet hela 11 A4-sidor så det blev betydligt längre än brevet i blogginlägget. I det slutgiltiga brevet förklarade jag även utförligt hur min ojämna begåvningsprofil yttrar sig och vad det innebär att min energi snabbt kan ta slut, men de punkter som finns i blogginlägget var utgångspunkterna i brevet! Varje gång bolaget skickar en vikarie hem till mig vill jag att vikarierna har läst brevet vilket de också har gjort.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *