Kategorier
Läsarfrågor

Har autism och mycket svårt att få ett jobb, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Robban frågar

Jag har många år försökt få jobb/ arbeta med jobb inom mitt utbildnings område (IT/programmering). Det har varit väldigt svårt att få jobb, har haft många praktiker som ingen av dem lett till anställning. Nu har jag även varit på en arbetsplats i ett år som konsult, jag har varit mycket inhouse i början vilket fungerade bra, men direkt i uppdrag gick det ytterligare igen inte tillräckligt bra och jag blev uppsagd nyligen. Jag har svårt att veta vilka som är mina utmaningar/svårigheter och varför eller hur saker blir tokigt, men det blir ofta problem med kommunikation och missförstånd, och problem med struktur, hur jag ska planera, bryta ner och ibland genomföra uppgifter. Jag fick min diagnos 2019, och jag har inte hunnit lära mig jätte mycket om mig själv och diagnosen.

Jag fick aldrig något stöd i mina studier, och även om jag lärt mig mycket så kände jag aldrig att jag lärde mig lika mycket som mina klasskamrater, eller om jag kanske inte lärde mig på bästa sättet/på det sättet jag behöver. Jag har svårt att identifiera vilket som är mitt bästa sätt att lära sig saker, men jag vet med mig att visa mer avancerade ämnen kan ta många många många år innan det sitter mer, ett sådant ämne är matematik. Fastän jag kan grunderna är det som det aldrig sätter sig ”hur jag än beter mig”.

Jag känner mig väldigt osäker inom programmering IT, trotts 5 års utbildning, och jag förstår inte hur jag fortfarande kan vara osäker på det efter alla dessa år. Min första utbildning var väldigt generell, så kan förvisso lite om mycket, och den andra utbildningen var inte riktigt programmering, utan mer konstnärligt inom VFX. Egentligen drömmer jag om att jobba konstnärligt mer, men det är stor konkurrens inom 3D grafik/VFX, vilket egentligen är min dröm.

Jag vet inte hur jag ska göra dock, för jag har fått avsluta jobb/praktik har aldrig lett till anställning på samtliga tidigare arbetsplatser, och även om jag inte fått anpassning där är jag osäker på vilket stöd jag behöver och hur. Det är precis som jag inte förstår mig själv. Med dessa problem ser jag inga styrkor med min diagnos, eller vet inte hur jag ska visa dem mer. Hur ska jag egentligen göra? Jag funderar på att testa jobb inom helt andra områden men ibland är jag orolig för vad jag överhuvudtaget klarar av.

Jag är stresskänslig, vilket jag tror kan leda till problem och fler misstag, då jag arbetat heltid på senaste stället.

Paula svarar

Jag beklagar att du haft svårt att få och behålla ett jobb. Du skriver att du aldrig fick anpassningar på arbetsplatsen i fråga. Jag vet inte om arbetsgivaren kände till din diagnos, men en arbetsgivare är skyldig att anpassa arbetsplatsen efter en arbetstagare med funktionsnedsättning. Vilka anpassningar man har rätt till beror på arbetsgivarens praktiska och ekonomiska möjligheter, men om du inte haft en lönebidragsanställning tycker jag att det kan vara värt att prata med Arbetsförmedlingen och informera arbetsgivarna om denna möjlighet! Eftersom du har autism har du också rätt att få stöd av en SIUS-konsulent som kan hjälpa dig med jobbsökandet och hjälpa till vid introduktionen på arbetsplatsen.

Bli medlem i facket

När du blev uppsagd utgår jag från att du blev det på grund av personliga skäl. Jag vet inte om du var med i facket, men jag rekommenderar att du blir medlem i framtiden om du skulle bli anställd igen och råka ut för liknande problem! Facket kan nämligen strida för dina rättigheter vid uppsägning och säkerställa att arbetsgivaren övervägt alla alternativ inklusive anpassningar och omplacering innan det blir aktuellt med uppsägning. Jag vet som sagt inte om arbetsgivaren kände till din diagnos och om du fick göra en arbetsförmågebedömning i samband med att problem dök upp, men en sådan bedömning hade kunnat hjälpa arbetsgivaren med att förstå dina svårigheter och styrkor.

Ett personligt biträde kan hjälpa

Du skriver att du behöver stöd med struktur samt lider av stresskänslighet. Jag tror att du skulle kunna bli hjälpt av ett personligt biträde som hjälper dig att hålla struktur på jobbet. Arbetsgivaren har rätt till ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för att tillhandahålla ett personligt biträde som ger dig stöd på arbetet. Kanske skulle ett lägre arbetstempo också kunna hjälpa. Eftersom arbetsgivaren har rätt till lönebidrag för att anställa någon med nedsatt arbetsförmåga måste hen vara överseende med att du inte kan jobba lika snabbt som dina kollegor utan funktionsnedsättning. Jag tycker att du ska fundera över vad som gick fel på dina tidigare arbets- och praktikplatser samt vilket stöd du skulle behövt för att klara av arbetsuppgifterna. Prata sedan med Arbetsförmedlingen om ditt stödbehov och kräv anpassningar! Om inget annat skulle funka och du i framtiden skulle bli beviljad daglig verksamhet enligt LSS eller sysselsättning enligt SoL kan du också få stöd av en arbetsintegrerande daglig verksamhet. Bor du i någon av städerna där vårt systerbolag Misa AB är verksam kan de kanske hjälpa till!

Du är inte misslyckad

Avslutningsvis vill jag säga att jag får intrycket att ditt självförtroende ligger på botten på grund av alla motgångar du varit med om. Det är viktigt att du känner till en sak: OM du mot förmodan skulle komma fram till att programmering inte passar dig betyder det inte att du är misslyckad och att du inte kommer att klara av något jobb alls. När man har autism är det vanligt att man har en ojämn begåvningsprofil, men när man haft oturen att hamna på arbetsplatser där det krävs färdigheter man har svårt med förstår man kanske inte att man också kan ha styrkor. Jag har själv misslyckats i arbetslivet tidigare, och det tog många år innan jag förstod att jag inte passade på vanliga jobb men att föreläsandet passade mig som handen i handsken. Jag blev mycket förvånad när jag upptäckte att kunderna trots hård konkurrens ville ha just mina föreläsningar och att de var villiga att betala mycket för att få boka mig som föreläsare. Och jag som hade misslyckats med det mesta tidigare. Ge alltså aldrig upp hoppet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tips. Sidorna 45-49 https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2010-3-6.pdf Funka olika om utmanande beteende https://habilitering.podbean.com/?s=utmanande+beteende Fatta fmiljen (UR) om utåtagerande barn https://urplay.se/program/228550-fatta-familjen-utatagerande-barn

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Har autism och mycket svårt att få ett jobb, hjälp”

För mig låter att programmera och skriva kommandon i en terminal på vilket programeringsspråk det nu är som något väldigt annorlunda än att jobba med 3D-grafik och visuella effekter. Rätta mig om jag har fel!

Jag visste inte vad VFX var så jag kollade upp det och såg en intressant video om att simulera ljusreflektioner.

Ligger kanske bild- eller videoredigering närmare vad du egentligen vill göra? Du kanske har prövat på att jobba inom de områdena också?

Det gick bra inhouse på senaste jobbet. Kommunicerade de du hade att göra med tydligare där än folk gjorde när du var ute på uppdrag? Neurotypiska har ju ofta svårt med kommunikation.

Jag har hört, och känner igen mig i, att Npf:are ofta måste förstå nånting grundligt för att förstå det alls. Man måste lära sig mer om ett ämne än andra för att känna att man förstår det.

Jag vet inte om man kan föreslå för arbetsplatser att man ska få lönebidragsjobb där. Jag tänker på muséer t.ex.; att du skulle kunna jobba med att göra 3D-bilder av föremål eller miljöer så att besökare kan vrida och vända på dem eller se hur det kan ha sett ut när de användes ursprungligen, eller göra visuella effekter; av hur de förgyllda trådarna i kläderna reflekterar vaxljusens sken, av hur kanonkulor river sönder trä och slår ner i vattnet vid ett sjöslag, t.ex.

Bra tips! Jag känner igen mig i att vi ofta måste förstå ämnet grundligt för att kunna förstå något alls. Jag tror att jag är likadan!

Svara

Jag känner igen mig i att behöva förstå ämnen grundligt före jag kan förstå något alls:) Därför behöver jag inte sällan efterfråga information som många andra inte efterfrågar. Då kan vissa tycka att man är besvärlig:(

Jag känner igen mig i att många tycker att man är besvärlig när man ställer många frågor. Jag kan nästan bli irriterad när man får höra: ”Fråga bara om du inte förstår! Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.” Enligt min erfarenhet funkar det inte så i verkligheten!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *