Kategorier
Läsarfrågor

Har autism och ADD och vill lära mig att passa tider

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

E frågar

Hur kan jag med aspergers och ADD bli en tidsoptimist?

Paula svarar

Då du också skrev till mig privat och förklarade dig närmare vet jag lite mer om din situation. Du skrev att du på grund av svårigheter i att passa tider haft problem med att få Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen att ge dig stöd med att få en anställning. Precis som du skrev i mejlet beror svårigheterna med tidspassning ofta på bristande exekutiva funktioner, ett problem som är vanligt vid både Aspergers syndrom/autism och ADD.

Du vill nog bli en tidspessimist

Jag misstänker att du har blandat ihop begreppen. ”Tidsoptimist” är någon som alltid kommer försent då hen tror att allting tar mycket kortare tid än vad det tar i verkligheten. Numera har man även börjat prata om ”tidspessimister” som är tidsoptimisternas raka motsats. En tidspessimist inbillar sig att saker tar betydligt längre tid än vad de tar i verkligheten, och hen blir positivt överraskad för att hen alltid upptäcker att hen hinner göra betydligt mer än vad hen trott. En tidspessimist är på plats alldeles för tidigt. Jag misstänker att det är en tidspessimist och inte en tidsoptimist du vill bli! Fast om man frågar mig borde det optimala vara att bli ett mellanting mellan dessa ytterligheter. Jag är själv en tidspessimist och får ofta vänta på andra, och därför skulle det vara bra om jag var realistisk istället för att vara ute i alltför god tid.

Det finns hjälpmedel för tidspassning

Det finns olika typer av hjälpmedel för personer med svårigheter i att passa tider. Vissa blir hjälpta av hjälpmedel för att visualisera tiden. Jag föreslår att du kontaktar en arbetsterapeut och ber hen förskriva ett lämpligt hjälpmedel till dig. Även Arbetsförmedlingen kan i vissa fall ge bidrag till en arbetsgivare för att skaffa lämpliga hjälpmedel för en anställd. Om inte hjälpmedel skulle hjälpa dig kan du även testa att ansöka om en boendestödjare som kommer hem till dig på morgnarna och hjälper dig att komma iväg i tid. Du kan fundera på om det skulle kunna vara något för dig! Du kan även be en boendestödjare eller en arbetsterapeut om tips om vilken tid du bör gå upp, äta frukost, duscha o s v för att du ska hinna till jobbet i tid. Skriv ner ett morgonschema på ett papper och fäst det på kylskåpsdörren!

Det finns flexibla jobb

Om ingenting annat skulle hjälpa skulle du kunna överväga att söka ett arbete med flexibla arbetstider. Man kan tyvärr inte komma ifrån att det på vissa jobb är nödvändigt med tidspassning. Jag arbetar numera som autismföreläsare, och tidigare har jag arbetat som barnskötare på en förskola samt kassabiträde i en matbutik. På alla dessa jobb har tidspassning varit en nödvändighet. Hade jag inte kommit i tid till jobben hade åhörarna fått vänta på mig och kanske hunnit gå hem innan föreläsningen börjar, föräldrarna hade inte kunnat lämna sina barn på förskolan om ingen hade varit där för att ta emot dem och ingen hade tagit betalt från kunderna i butiken. Däremot finns det andra jobb med flexibla arbetstider, och vissa av dem går även att sköta hemifrån! Du kan fundera på om det skulle kunna vara ett alternativ för dig.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Har autism och ADD och vill lära mig att passa tider”

Man kan fråga sig om arbetsförmedlingen och försäkringskassan också skulle vägra hjälpa en fysiskt funktionshindrad person som t.ex inte kan gå i trappor.

Det är ansträngande att räkna ut när man behöver gå hemifrån, börja göra sig iordning, äta frukost, gå upp, etc. för att vara nånstans en viss tid, och det är lätt hänt att det kommer till saker man inte räknat med — ett extra toabesök t.ex. — och är man trött den tiden på dan blir det ännu jobbigare. Jag antar att du kommit försent till möten med ovanstående myndigheter och att de därför går in för att moralisera. De borde tänka på hur de skulle kunna hjälpa dig. Kanske det behövs en invänjningsperiod då du börjar ett nytt jobb då du kan pröva dig fram och se hur mycket tid du behöver för att ta dig dit. Kanske du alltid kommer att behöva flexibla tider. Kanske jobba hemifrån vore det bästa.

Jag har sprungit och stressat stora delar av livet. I vissa fall är det nödvändigt — för att hinna med ett flyg t.ex. I de flesta fall är det det inte. Det finns ingenting respektlöst med att komma försent i sig. Det är en motsvarighet till att det inte är respektlöst att inte se folk i ögonen i sig.

Det är en mycket bra fråga om Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan skulle bemöta en person med fysisk funktionsnedsättning på samma sätt! Tyvärr anses det ofta att de svårigheter som beror på kognitiva funktionsnedsättningar är personen eget fel och att dessa svårigheter kan försvinna genom att vederbörande ändrar sin attityd.

Jag tror att avvikande beteenden ofta anses vara respektlösa. Vissa har ansett att det varit respektlöst av mig att inte äta med anledning att jag inte klarar av smaken och konsistensen på maten, och detta trots att jag förklarat att sensoriska överkänsligheter ingår i autism. Men ändå har mitt artiga ”nej tack” tolkats som att jag inte respekterat andras tid och ansträngning, det vill säga den tid och energi de lagt på matlagningen. På samma sätt anses det här i västvärlden att personer som kommer försent är respektlösa eftersom de inte respekterar andras tid och låter dem vänta istället för att göra något mer konstruktivt under tiden.

Den allmänna inställningen till tidspassning är väldigt kulturbunden. I Algeriet fanns det inga tidtabeller för lokala bussar utan bussarna åkte när chaufförerna kände att det var dags. Men många algerier hade å andra sidan en helt annan inställning till tid än vad vi nordeuropéer har. De tog det lugnt och stressade inte på samma sätt som vi gör.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *