Orolig och trött mamma frågar
Min pojke är 16 år, och har adhd och autism. Han har börjat gymnasiet och har i stort sett bara APL. Han jobbar på bilverkstad varje dag 7-16. När han kommer hem orkar han knappt äta, sen somnar han. Nu vill han inte gå kvar på sin yrkesutbildning, och sin praktik. Han känner sig stressad, har ont i kroppen och orkar inget annat än att vara på jobbet.
Jag förstår honom, då jag själv har adhd och autism, och är sjukpensionär. Men hur får man hjälp att gå vidare med en 16-åring? Sjukskrivning? Andra bidrag? Habilitering? Vem kan hjälpa mig/oss? Det är ju inte meningen att han ska bli utbränd redan som tonåring.
Ser hur han kämpar, men han har så svårt att sätta ord på vad han känner, och hur han mår. Känns som jag kämpar i motvind, och mår inte bra att se honom så här. Han var så lycklig, när han började jobba.
Hans pappa verkar inte förstå hur han mår (vi är skilda), och min nuvarande sambo förstår varken mig eller sonen, och vad vi kämpar med dagligen. Tar gärna tips på material, eller liknande, för att försöka få förståelse. Känns som både jag och sonen är totalt slut.
Paula svarar
Vad bra att du tar din sons mående på allvar! Precis som du skriver är det definitivt inte meningen att man ska bli utbränd vid 16 års ålder. Eftersom du själv har autism och adhd har du lätt att förstå din son vilket är en stor fördel i situationen ni befinner er i.
Sjukskriv honom
Eftersom han mår dåligt tycker jag att ni omedelbart ska sjukskriva honom. Ni kan kontakta vårdcentralen eller BUP och prata med en läkare och be om ett intyg som ni kan visa skolan. En fördel i sammanhanget är om läkaren förstår vad autism och adhd innebär så att intyget ska bli så bra som möjligt. Om skolan godkänner sjukskrivningen vilket de borde göra om ni har ett intyg kommer han kunna behålla sin CSN under sjukskrivningen.
Han behöver anpassningar
Under sjukskrivningen kan ni fundera på hur hans skolgång skulle kunna anpassas framöver så att han slipper bränna ut sig igen. En kortare sjukskrivning kan vara viktig för hans återhämtning, men tyvärr riskerar han att bli utbränd igen efter sjukskrivningen om inte hans skolsituation anpassas efter hans behov. Kan man ta bort vissa moment under APL? Kan kan få anpassade arbetsuppgifter och förkortade dagar? Eller behöver han kanske byta gymnasieprogram helt för att han ska orka gå klart gymnasiet? Kräv anpassningar!
Vänd er till habiliteringen
Eftersom varken hans pappa eller din sambo förstår honom kan ni vända er till habiliteringen om ni har en sådan där ni bor. Där kan ni få information om vad autism innebär vilket förhoppningsvis kommer att få dem att förstå honom lite bättre. Läs gärna Autism Sveriges information om vad man kan göra om ens barn inte får de anpassningar som behövs i skolan. Slutligen finns det en bok som heter Autism och adhd i gymnasiet som ni kan läsa.
Hoppas dessa tips hjälper er!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
12 svar på ”Han har autism och orkar ej med skolan, vad gör jag?”
Hej, vet inte exakt vad som är det jobbiga med APL:en (för mkt olika människor att hantera, för långa arbetsdagar, stökig arbetsplats etc.?) för hen, men jag skulle nog höra med skolan ifråga ifall hen inte skulle kunna få skolförlagd APL istället. Huruvida detta skulle kunna räknas som extra eller särskilda anpassningar låter jag vara osagt, men vet att mitt gymnasium ibland behöver tillhandahålla detta ifall APL-plats inte finns att tillgå.
Så vida det inte är dem specifika arbetsuppgifterna som hen inte klarar av/tycker om att göra och i så fall fundera på att byta till ett annat yrkesprogram alternativt till ett högskoleförberedande program (där APL inte ens ingår).
Vad bra om APL ibland kan genomföras på skolan! Det underlättar säkert mycket kan jag tänka mig.
Han vill absolut inte vara i skolan, utan vill bara vara på APL, tyvärr.
Hej,
Har en dotter som också mer eller mindre blir utbränd av skolan (har adhd, autism). Hon hoppade av sitt gymnasium (Sam) efter 3 månader och läser nu istället på distans hemifrån på Korr.se. Upplever att det fungerar bättre då energin inte går åt till att vara i en högljudd miljö. Och fungerar inte detta på sikt kommer vi att prova antingen ast-inriktat gymnasium som vi har i närheten eller folkhögskola.
Tänker att med intyg från läkare bör också nuvarande skola kunna anpassa studiegången för din son. Kontakta skolhälsoteamet. Kolla också med kommunen, i min kommun har vi en studievägledare som arbetar med unga upp till 20 år som inte hittar rätt med utbildning och jobb.
Vad bra att det fungerar bra för din dotter att läsa på Korrespondensgymnasiet! Möjlighet till fjärrundervisning underlättar mycket för autistiska elever.
Ska absolut kolla det. Tack snälla.
”Han jobbar på bilverkstad varje dag 7-16. När han kommer hem orkar han knappt äta, sen somnar han.”
Jag tror att din sons gymnasieutbildning måste anpassas mycket mer efter din sons svårigheter. Men se upp med benämningen ”anpassad skola”. Särskola har nämligen bytt namn till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. Din son behöver knappast gå i traditionell särskola utan han behöver anpassningar av nuvarande utbildning.
Många intryck och socialt umgänge är ofta energikrävande för personer som har autism. Kanske utsätts din son för många ljud- och synintryck på utbildningen/APL? Kanske innehåller utbildningen och APL mycket social interaktion? En energikartläggning kan användas för att avslöja energitjuvarna.
Jag tror lösningen är anpassningar och att din son kan behöva studera på deltid till dess att anpassningarna är på plats. Han riskerar att bli utbränd om han inte får mer tid för återhämtning. Ni kan testa att han går i skolan 7-13 istället för 7-16 och att han får vara ledig på onsdagar eller på fredagar. Under tiden han studerar på deltid kan ni göra en energiinventering för att se vad det är som tar energi och försöka minimera de momenten i utbildningen och studiemiljön. Om anpassningarna fungerar kanske han med tiden orkar studera 75-100 % av heltid.
Energikartläggning:
– skapar medvetenhet om vilka aktiviteter i vardagen som tar energi
– skapar medvetenhet om vilka aktiviteter i vardagen som ger energi (som kan användas som återhämtning när energin är slut eller för att förebygga att energin tar slut)
– skapar medvetenhet om hur balansen mellan aktivitet och vila ser ut idag
– ger möjlighet att planera vardagen för att orka hela dagen och ger strategier för att skapa balans mellan aktivitet och vila
https://skovde.se/globalassets/socialtstod/socialpsykiatrin/kognitivt-vardagsstod—kunskapsbanken/kognitivt-vardagsstod—kunskapsbanken/energibalans/energikartlaggning—3-alternativ.pdf
Tack för bra tips, Dr. Blom! Elever utan intellektuell funktionsnedsättning får enligt lag inte följa den anpassade skolas (den tidigare särskolans) läroplan så han kommer definitivt inte hamna i den anpassade grundskolan om han inte har en intellektuell funktionsnedsättning.
Tack för upplysningen, Paula! Jag vet att personer som har Aspergers syndrom tidigare felaktigt placerats i särskola men tydligen innebär skollagen från 2010 att personer med autism utan intellektuell funktionsnedsättning inte får följa den anpassade (särskolans) läroplan. Den som har ställt frågan kan bortse från min kommentar om särskolan. Dock kan nog en energikartläggning vara till hjälp för att förstå varför sonen inte orkar med skolan och livet i övrigt.
Hej!
Tack för snabbt svar. Har frågat BUP om sjukintyg, och dom säger att dom inte sjukskriver barn ifrån gymnasiet, så vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Får ringa dom igen.
Tips.
”Prata med kurator på din skola och med skolsköterskan, de kan inte själva sjukskriva dig men de kan förmedla kontakt till skolläkare.
Även om du blir sjukskriven på heltid, kan du ändå delta i undervisningen i den mån som du orkar… om den sjukskrivande läkaren tycker att det är bra idé att du ändå försöker gå i skolan t.ex på deltid: läsa vissa kurser eller att du går till skolan de dagar eller halvdagar som du orkar; i så fall kan du troligtvis inte förväntas få godkända betyg i många kurser, men det kan ändå vara bra att delta i undervisningen i den mån du orkar.”
https://www.fragasyv.se/fragor/gar-det-att-bli-sjukskriven-pa-gymnasiet
Tack snälla, för svar. Ska kolla upp det. Mvh