Kategorier
Paulas blogg

Föreningar för oss som har Aspergers syndrom eller autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag föreläser, får jag ibland frågor om vilka föreningar det finns för personer med Aspergers syndrom och autism. Jag brukar rekommendera dessa:

1. Organiserade Aspergare (OA). OA skiljer sig från andra föreningar genom att organisationen enbart drivs av personer som själva har Aspergers syndrom eller autism. Detta för att man slipper inblandning från neurotypiker så att vi aspergare och autister verkligen ska kunna föra vår talan. OA:s ståndpunkt är att neuropsykiatriska diagnoser inte ska ses som ett fel som ska fixas utan som en naturlig del av mänsklig variation. OA anordnar även träffar och aktiviteter.

2. Autism- och Aspergerförbundet. Under den här länken hittar du information om vad Autism- och Aspergerförbundet gör. Förbundet har även en egen medlemstidning. De anordnar ibland konferenser och föreläsningar och jag har även själv ibland blivit anlitad av Autism- och Aspergerförbundet som föreläsare. Dessutom brukade jag förut gå på diskussionsgrupper i Stockholm för aspergare som föreningen anordnade. Kolla gärna om föreningen anordnar träffar på din hemort!

3. Attention. Attention är en förening för människor med olika typer av neuropsykiatriska diagnoser såsom autism, Aspergers syndrom, ADHD, ADD och Tourettes syndrom. Även Attention har en egen medlemskapstidning. Jag har själv genom åren föreläst om Aspergers syndrom i Attentions regi på flera ställen runt om i landet. Dessutom ingick jag förut i Attentions projekt som hette Vägar till Jobb där jag och andra informatörer åkte runt till arbetsplatser runt om i Sverige för att föreläsa för arbetsgivare om fördelarna med att anställa någon med Aspergers syndrom.

4. OCD-förbundet. Förbundet hette Ananke förut. Egentligen är det en förening för personer med tvångssyndrom (OCD) men eftersom vissa av oss med Aspergers syndrom eller autism också lider av tvång har jag med föreningen på listan. De anordnar ibland föreläsningar och har även träffar på vissa ställen i Sverige.

5, Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH). Organisationen är ämnad för personer med psykisk ohälsa.  Aspergers syndrom och autism är som bekant inga psykiska sjukdomar och man har förmodligen inget intresse av förbundets träffar om man själv mår psykiskt bra. Men har man däremot tilläggsdiagnoser såsom ångest eller depression så kan det vara en bra förening att vända sig till.

6 svar på ”Föreningar för oss som har Aspergers syndrom eller autism”

Min anhörig mår sämre o vara ensam och stressad att han hittar ej kärleken.
Men vill inte flytta hem igen.
Men är väldigt desperat och vill hitta kärleken och vill skolka från jobbet.
Vad gör man?

Han vägrar prata med någon doktor/ psykolog.

Hej Inger!

Vad tråkigt att han mår dåligt! Mår man dåligt tycker jag att det bästa är att tala med en psykolog, men om du har försökt motivera honom och han fortfarande vägrar går det ju inte att tvinga honom. Trivs han inte på sitt jobb? Kan han byta? Eller är det så att han inte orkar jobba alls? Isåfall skulle det kunna vara aktuellt med sjukskrivning/sjukersättning, men för att få det krävs tyvärr att man pratar med läkare vilket han inte vill.

Om din anhörig har autism kan han söka sig till träffgrupper för personer med autism om han är intresserad! Där kan man hitta nya vänner och även kärleken om man har tur. Annars kan han alltid försöka hitta vänner och kärlek på internet. Hoppas han är motiverad för någon slags livsförändring för det låter inte som att han mår bra i sin nuvarande situation.

Svara

Hej Marianne!

Jag vet tyvärr inte om det finns träffgrupper för autister på Gotland för jag bor inte där själv. Men Autism- och Aspergerförbundet har en distriktförening på Gotland. Du kan ta kontakt med dem och fråga:

https://www.autism.se/gotland/

Attention Gotland har tidigare anordnat träffar för personer med egen diagnos så du kan även ta kontakt med dem och höra med dem om träffarna finns kvar:

https://attention-gotland.se/traffpunkt-visby-2/

Om det visar sig att det inte finns några träffgrupper på Gotland kan du alltid anordna träffar själv om du är intresserad!

Svara

Hej finns det någon träffgrupp för Autism aspergersyndrom i Luleå. Är det Attention? Sonen 20 år vill lära känna lika sinnade

Oj, jag har ingen aning för jag bor själv i Stockholm och är själv inte medlem i dessa organisationer.

Jag tycker att du ska kontakta Attention Luleå-Boden-Norrbotten och även Autism Norrbotten och ställa frågan till dem:

https://www.autism.se/norrbotten/om-oss/

https://attention.se/om-oss/vara-lokalforeningar/norrbottens-lan/

De verkar iaf ha något som heter Norrläger (dock har sista anmälningsdatum gått ut för år 2024), men om de har regelbundna träffar eller inte vet jag inte:

https://www.autism.se/om-oss/vad-vi-gor/lager/norrlagret/

Du kan även kontakta Organiserade Autister, men mig veterligen har de ingen distriktsavdelning i Norrbottens län:

https://autister.org/distriktsavdelningar/

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *